PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Interview zZz over Juggernaut

dinsdag 05 mei 2015


Interview

Het Amsterdamse duo Daan Schinkel en Björn Ottenheim oftewel zZz,  is na zes jaar terug met een nieuw album ‘Juggernaut’. De mannen van zZz hebben ook net een uitgebreide Europese tour achter de rug, die volgens hen een groot succes was. We belden Björn even op om te praten over de nieuwe plaat, het radiolandschap, zijn favoriete platen en ook zijn passie voor koken.

- Jullie Europese tour met A Place To Bury Strangers zit er net op. Hoe blik je daar op terug?  

Björn Ottenheim: Dat was een groot succes. Volle zalen met zeer enthousiast publiek. We hebben ook veel merch verkocht. Het was telkens een groot feest. Vooral in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en België ging het publiek flink los! In Scandinavië zijn ze iets gereserveerder. De hoogtepunten waren voor mij Parijs, Berlijn, München en Hamburg.  

- Na zes jaar zijn jullie nu terug met een nieuw album. Was het een uitdaging om deze plaat te maken of ging het vanzelf?  

We hadden zelf heel veel zin om weer een plaat te gaan maken. In dat opzicht ging het dus vrij vanzelf. Het spoot als het ware uit ons. Ook het opnameproces verliep heel soepel.  

- Hoe is muziek eigenlijk begonnen voor jou ?  

Het begon met plaatjes draaien toen ik een pick-up had gekregen van mijn ouders. In mijn jonge jaren heb ik klarinet gespeeld, maar ik wou altijd al drummer worden. Toen ik studeerde in Maastricht, heb ik een drumstel en een basgitaar op de kop getikt voor een zacht prijsje. Zo is het allemaal begonnen voor mij. Mijn kompaan Daan heeft een klassieke opleiding gitaar gevolgd en heeft zichzelf bekwaamd in het piano spelen. Op dat vlak zijn we beiden autodidact met de instrumenten die we nu bespelen.  

- Is er volgens jou een gezonde muziekscène op de radio in Nederland?  

Daar raak je een gevoelige snaar.. Ik moet zeggen dat toen ik in Maastricht studeerde, luisterde ik vaak naar Studio Brussel. Dat vond ik een mooi platform waar alle soorten muziek voorbij kwamen. Een mix met alternatieve muziek uit alle subgenres. Je werd er door verrast. Dat was heel verbredend, waardoor je jezelf echt kon verdiepen in muziek. Dat mis ik wel tegenwoordig. In Nederland hadden we natuurlijk ook De Wilde Wereld en 3voor12 met Luc Janssen.

Ik mis de opwinding om iets nieuws te ontdekken op de radio. Ik hoor nooit een nummer van Sun Ra, Howlin’ Wolf, Shabazz Palaces voorbijkomen. Of Ethiopische funk. Ik noem maar iets.  

Maak er gewoon een mooie mix van en niet nummers die je 10 keer op een dag hoort voorbij komen. Radio moet je niet alleen voor commercie gebruiken, waar degene die het meeste betaalt het vaakst gedraaid wordt. Ze hoeven niet beginnen op te voeden, maar kom op jongens, trek het pallet eens wat breder en laat de mensen eens horen wat er nog meer voor moois aan muziek is. 

- Ik las in een interview dat je, naast heel veel andere muziekgenres, een grote fan van jazz bent. Is dat stiekem de inspiratie geweest voor het nummer ‘Juggernaut’, dat 20 minuten duurt? 

Nou, niet echt. Het nummer ontstond spontaan. Tijdens een repetitie speelde Daan het thema (imiteert melodie met zijn stem), waarop ik de drums inzette, Daan speelde de bas erbij en toen konden we er niet mee stoppen. Het is een soort mantra waar je niet mee wilt stoppen. Dat was het eigenlijk, het ontstond gewoon. 

- Zijn jullie van plan om vaker langere nummers te maken dan? 

Het komt zoals het komt. Er zijn wel plannen nu om wat punterige 2 à 3 minutensongs maken. Enkel orgel, drum en zang. We hadden het er nog over op tour.  We kwamen King Khan tegen in Berlijn. Hij gaat ‘m waarschijnlijk produceren. 

- Denk je ook soms aan samenwerken met andere artiesten? 

Neen, gewoon met zen tweeën. Dat werkt het makkelijkst. Muzikaal voelen we elkaar gewoon heel goed aan en zijn goed op elkaar ingespeeld. Dat kun je ook goed zien tijdens de live shows.  

- Klopt het dat jouw vader instrumenten maakt? 

Neen, maar hij is wel technisch. Hij leverde het eerste orgel waardoor zZz eigenlijk ontstaan is. En hij heeft me het eerste echo-effect gegeven. In het begin was zZz enkel drum en orgel. Zonder zang. Toen ik dat effect kreeg, ben ik gaan fluisteren, sissen, hijgen door dat effect. Daardoor ontstond er nog een laag boven op de orgel en drums. Heel space. Daaruit is eigenlijk de zang voortgekomen. Mijn pa is wel de aanleiding geweest van zZz zonder dat hij het wist. 

- Nog enkele korte vragen om ons gesprek af te sluiten: Welke zijn je vijf favoriete albums? 

Miles Davis – Bitches Brew
Aphex Twin – Selected Ambient Works 85-92
Velvet Underground & Nico
Jimi Hendrickx – Electric Ladyland
The Stooges – Fun House 

- Zijn er recente artiesten of bands die je onlangs hebben omver geblazen? 

Hmm. Die eerste plaat van Dirty Beaches vond ik wel waanzinnig. Maar dat is allemaal weer drie, vier jaar geleden. Het zal wel een beetje raar klinken, maar Tim Knol die heeft een bandje dat ‘The Miseries’ heet. We hebben er al enkele keren mee samengespeeld en dat is echt wel een fijn bandje. En ja, ook A Place To Bury Strangers. Die blazen je echt letterlijk omver. 

- Je hebt ook een grote passie voor koken. Experimenteer je even veel in de keuken als met je muziek? 

Ja, sowieso. Ik laat me inspireren door recepten en dan ga ik zelf aan de gang. Weet je, ik ga vanavond ook weer los. Mijn vriendin is weer terug dus dan ga ik haar es even verrassen. Ik ga denk ik wat witlof in bruine boter bakken met een stukje zeeduivel wat zeekraal en een sausje en een pureetje of zo. 

- Klinkt verrukkelijk! Bedankt voor het interview. 

Graag gedaan hoor! 

< Elvin Vanzeebroeck >

Het album Juggernaut van zZz komt in België uit op 18 mei 2015 bij V2 Records.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter