PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Wat een circus op Sziget

woensdag 12 augustus 2015Sziget Budapest

Wat

Een laaiend enthousiast publiek tijdens en na het optreden van het Praagse Cirk La Putyka**1/2. Een zatte/zotte bedoening brengt het gezelschap. Een vrouw die haar voeten in een bierglas steekt en daarmee rondwandelt alsof de glazen erg hoge hakken zijn, is nog maar het begin van de voorstelling. “I want to do something risky?”- “whisky?”denkt een ander gehoord te hebben. Wat te denken van een trampoline act terwijl de acrobaat jongleert met een mes en enkele ballen? Verder noteren we een sterke act met het cyr wheel, en adembenemende momenten op het teeterboard, de Russische schommel én een poëtisch moment aan de aerial silk.

---

Het Argentijnse gezelschap brengt met Fuerza Bruta** brute kracht naar de festivals. Een korte performance van zo’n 20 minuten aan luchtacrobatie waarbij de artiesten boven de hoofden van het publiek zweven. Vervolgens komt er een doorschijnend scherm over het publiek waarop de acrobaten stappen. De magie zit ‘m in de interactie tussen het publiek die de handen naar boven doen en houden zodat het tijdelijke dak op zijn plaats blijft. Na een tijd nemen de stevige windmachines het over en maken er een bol dak van waarop de acrobaten dan stappen of via een luik contact blijven zoeken met het publiek. Dat gaat zo ver dat ze ook een paar toeschouwers mee naar boven nemen. Een tweede laag komt onder het dak zodat die niet meer doorzichtig wordt maar wit. Ideaal voor projecties is dat in combinatie met acrobatie in de lucht waar het plezier en de feestvreugde van af spat. Fuerza Bruta: what you Szi is what you Get at Sziget.

---

Klaxon***** van het Franse gezelschap Akoreacro was twee jaar geleden te gast op Zomer van Antwerpen. Duidelijk is dat de voorstelling er in die jaren nog beter op geworden is (toen al gaven we 5 sterren). Vooral de overgangen tussen de acts gaan sneller én de ganse troupe heeft een veel evenwichtiger aandeel in de voorstelling. Hand op hand-acrobatie, luchtacrobatie, cyr wheel, beatboxen, breakdance, en – jawel – hoofd op hoofd acrobatie brengt de groep. Een contrabas laten balanceren op je hand, een vleugelpiano die op drift slaat, een bezemsteel die als een hyperkineet shaket,… in combinatie met een heerlijk staaltje theatraliteit dat is Klaxon. 

---

Wohoho the dress is on fire! Het Magma Fire Theater** uit Hongarije sluit de dag af aan het circustent.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter