PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Samson en Gert Kerstshow 2015

zaterdag 19 december 2015Plopsa Theater De Panne

Samson

Het is me wat die Samson en Gert Kerstshow. De integriteit van figuurtjes, is zowat overal heilig, ook bij Studio 100. Toch is het net die Samson en Gert Kerstshow die vaak de luis in de pels is, op het randje gaat en zelfs er over ook. Neen, u hoort ons geen pleidooi houden voor de toch wel wat overdreven sérieux waar marketing- en communicatieafdelingen mee schermen in allerhande bedrijven en ook steeds meer bij Studio 100 (zo wordt de nieuwe K3 bijvoorbeeld ontzettend afgeschermd). Toch heeft de top van het bedrijf ook wel gevoel voor humor en zelfrelativering los van het succes. Vraag is of en hoe lang ze die humor en zelfrelativering nog gaan behouden. Een parodie op de eigen producten moet kunnen. Althans het kon tijdens de kerstshow van 2009 – met stip een van de meest hilarische van de afgelopen jaren – waarbij Studio 100 de draak met zichzelf stak rond de nieuwe K3 (met Josje toen), Plop en Amika. Ook nu weer is het prijs maar steken Samson en Gert de draak met zichzelf én – opnieuw – de nieuwe K3, de zoektocht ernaar via een talentenshow en de merchandising tijdens de nieuwste Kerstshow. Het déjà vu-gevoel komt dan ook wel vaker opsteken. Het beste aan deze show is vooral dat Samson en Gert behoorlijk wat oude liedjes brengen en in een medley steken. Nummers zoals “Er zit meer in een liedje dan je denkt” die nog steeds het verschil maken, die kinderen in geen tijd meeklappen en met hun solo op elektrische gitaar nog steeds werken.

Samson en Gert krijgen van de directeur van Studio 100 TV een wereldreis cadeau voor 1 jaar. Dat de directeur van Studio 100 TV een erg gulle man is, is nu eenmaal geen publiek geheim. Het is James – Cooke – die zichzelf speelt in een weliswaar wat hypere versie. In 2010 - toen Samson en Gert 20 jaar op de planken vierde - kwam Jelle Cleymans nog als live reporter van Olé TV opdraven. Zeggen dat er geen gelijkenissen zijn tussen deze show en die van 5 en 6 jaar terug, is de waarheid oneer aandoen. James is de presentator van “Samson en Gert zoeken Samson en Gert”. Wanneer Samson en Gert een jaar met vakantie zijn, moeten ze nu eenmaal vervangen worden.  Drie kandidaten van de naar verluidt 6 000 schieten over: de Burgemeester, Van Leemhuyzen en Alberto. Heerlijk is Walter de Donder – alweer – wanneer ie samen met Walter Baele (Van Leemhuyzen) als Gert, een player, opdraaft. Maar hebben zij wel de Samson en Gert-factor?

“Samen op de bakfiets” wordt de eco-vriendelijke versie van “Samen op de moto” omdat de aarde nu eenmaal opwarmt (de recente klimaattop in Parijs is hier nooit ver weg). Ook Walter Baele is geweldig als Samson die zin heeft om te “fietsen in de frituur” (in plaats van de natuur).  Samson fietst de scène af zodat Walter Baele als Marlèneke terug kan opkomen. Marlèneke blijkt blond en heeft haar Samsonrok – “alleen de domme meisjes zeggen neen” – aan. Het is een bordeaux exemplaar met print van Samson op. Beter dan dit wordt de show niet op vlak van humor en zelfrelativering. Een vette knipoog naar het K3-jurkje én de volwassen versie die straks op de markt komt, is het. Samson kon de act wel smaken, maar Gert ziet in de twee niet de nieuwe Samson en Gert hoewel hij wel een rol voor de twee nog weggelegd ziet op het podium. De Burgemeester ziet hij nog als kabouter ergens opduiken, klinkt het wat denigrerend maar ook grappend tegelijkertijd. Walter de Donder speelt bij Studio 100 namelijk zowel de rol van kabouter Plop als de Burgemeester. 

Daarna verslapt de show qua verhaal en humor en moet die het vooral hebben van de liedjes. Dat Crucke iets te vlug afkomt met zijn tekst dat ie zich als Alberto heeft ingeschreven op het secretariaat om mee te doen aan de talentwedstrijd, kan nauwelijks het verschil maken. Ook zijn poging om als Alberto de kerstshow op een hoger niveau te krijgen als barbier van Sevilla tijdens Figaro werkt nauwelijks.

Opnieuw loopt er iets technisch mis met de box van Samson die niet in het podium wil verdwijnen (wat twee jaar geleden ook al voorgevallen is overigens). Verhulst grapt dan maar dat Samson naar hem aan de jurytafel moet proberen te springen. Maar de bobtail waagt zich er niet aan. Voorbij de 50 minuten blijkt “Vliegen” even het inkakmoment van de show hoewel de kinderen in het publiek vanzelf meedoen tijdens “Zwaaien”, “Klap maar in je handen”, “Alles is op” en de tekst van de “Samsonrock” op het einde uit volle borst meezingen.  

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. De wereld is mooi (koor)
 2. Oh La la la ( Samson en Gert)
 3. Hiep hiep hiep hoera! (Samson en Gert)
 4. Over 25 jaar (Alberto) (cover van Marcel Thielemans en The Ramblers/Jany Bron)
 5. Beste vriend (Samson en Gert)
 6. Valencia (Alberto) (cover van Paul Whiteman & his Orchestra)
 7. Kerst voor iedereen (Samson en Gert)
 8. Zwaaien (Samson en Gert)
 9. Samen op de bakfiets / de Samsonrok (De Burgemeester als Gert, Van Leemhuyzen als Samson & Marlèneke)
 10. Klap maar in je handen / De wereld is mooi / Alles is op (Samson en Gert)
 11. Figaro (Alberto – de barbier van Sevilla als Gert, Walter De Donder als Samson die zijn mond moet houden)
 12. Vliegen (Samson en Gert)
 13. 10 000 Luchtballonnen (Van Leemhuyzen als Hanne, de Burgemeester als Klaasje en Alberto als Marthe)
 14. Wie gaat er mee? / Mac Samson en Mac Gert / Heidi in Tirol / Piloot / Mexico (Samson en Gert)
 15. Er zit meer in een liedje dan je denkt (Samson en Gert)
 16. ‘t is afgelopen / Wij zijn bij de brandweer / Had je 10 miljoen / Ik ben verliefd / Het Samsonlied / Samsonrock (allemaal)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter