PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Oscar and The Wolf wint EBBA Award 2016

donderdag 14 januari 2016


Oscar

De EBBA awards vormen jaarlijks de opening van het grootste Europese showcasefestival Eurosonic Noorderslag. In deze awardshow worden Europese bands beloond die niet alleen in eigen land succes hebben maar ook ver daarbuiten. Dit jaar zijn er tien groepen uit tien verschillende landen die de prijs krijgen. Voor België is dit niemand minder dan Oscar & The Wolf, die vorig jaar nog in het Sportpaleis optrad.

Andere winnaars zijn: Years & Years voor Groot-Brittannië, Christine & The Queens voor Frankrijk, SOAK voor Ierland, Seinabo Sey voor Zweden, Robin Schulz voor Duitsland, Kovacs voor Nederland, Carnival Youth voor Letland, Aurora voor Noorwegen en Álvaro Soler voor Spanje. Eerdere winnaars van de EBBA Awards zijn onder meer Adele en Damien Rice, qua referentie kan dat dus tellen.

Jools Holland is de persoon die de volledige show aan elkaar praat en dat doet hij met glans. Aan het begin van de show maakt organisator Peter Schmidt bekend dat sinds vorige week ook echte EBBA Charts bestaan. Daarin worden de populairste Europese nummers per land getoond. Een soort ultratop voor Europa, uniek in zijn soort. Daarna komt Europees Commissaris Frans Timmermans zijn geschiedenis met David Bowie uit de doeken doen. Hij vertelt onder meer hoe Bowie het toonbeeld is van de Europese muziekscene.

Alvaro Soler uit Barcelona mag de avond aftrappen met gezellige Spaanstalige muziek. De zanger heeft een bepaald tieneridool-gehalte dat perfect matcht met zijn zomerse nummers. Het album van Alvaro werd opgenomen in Berlijn en kreeg voor het eerst erkenning in Italië. Alvaro is volgens Jools Holland dan ook het toonbeeld voor een EBBA Award. 

Tweede artiest die een single mag voorstellen is onze eigen Oscar & The Wolf. De groep brengt hun grootste hit Strange Entity, zanger Max Colombie is het duidelijk nog niet verleerd om op een klein podium te staan. Hij neemt zijn groep op sleeptouw om zo de perfecte performance neer te zetten. Max Colombie zelf had nog nooit van de award gehoord voordat ze zelf één wonnen, maar hij is des te gelukkiger dat ze één krijgen. Vooral omdat de microfoon (die eigenlijk de award is) ook effectief kan gebruikt worden om mee te zingen. In de toekomst hoopt Colombie om zijn dansmoves nog wat bij te schaven met de hulp van zijn vriend die danser is.

De Duitse DJ Robin Schulz kon niet aanwezig zijn maar via een kort filmpje kwam je toch te weten wat de man allemaal doet. De Ierse singer-songwriter SOAK volgt al snel met een intiem nummer waarbij ze enkel met haar gitaar de volledige zaal tot rust brengt. De dame kwam helemaal van Australië terug om de award in ontvangst te nemen.

Tijd voor een thuismatch, Kovacs brengt haar donkere maar theatrale muziek volledig gewaad in wolvenpels. De stem leunt sterk aan bij Lana Del Rey en de muziek is iets wat in donkerste sprookjes thuishoort. De award wordt dit keer niet uitgereikt door Jools maar wel door de Nederlandse minister van media en cultuur: Jet Bussemaker. Jools omschrijft Kovacs als “The she-wolf of Limburg“.

Ook de Britse popsensatie Years & Years kan niet aanwezig zijn op de awardshow. De organisatie zorgt voor een filmpje waarin we zien dat de band erg dankbaar is. De eerste EBBA award ooit voor Litouwen gaat dit jaar naar Carnaval Youth. De groep maakt dromerige folkpop met een zanger die tegelijk ook drummer is. Een uniek gezelschap dat vooral inzet op samenzang tussen drie van de vier leden. Wanneer Jools hen de prijs overhandigt komen ze heel verlegen en bescheiden over.

De Franse delegatie kan dit jaar ook niet aanwezig zijn. Christine & The Queens draagt haar prijs op aan Parijs. Die werd haar overhandigd wanneer de aanslagen net gebeurden. Een filmpje volgt waarin ze haar mening en gevoelens geeft over deze evenementen.

De Noorse popzangeres Aurora kan wel aanwezig zijn op deze awards. De jongedame heeft de looks van SIA en ook haar geluid komt in de buurt. Toch krijgt de Noorse magie nadrukkelijk een plaatsje in haar muziek. “Running With The Wolves“ is het nummer dat ze brengt. Het maakt een bombastisch geluid en toont een zangeres die alles uitbeeld. Aurora is een grappig meisje die houdt van bomen zonder bladen, dat zegt ze toch tegen Jools.

De laatste live-performance van de avond is van de Zweedse Seinabo Sey. De dame staat centraal gestationeerd omringd door haar muzikanten. Seinabo Sey brengt “Younger“ dat eveneens werd geremixt door Kygo. De dame brengt een indrukwekkende soulstem voort die doet denken aan wijlen Nina Simone. Seinabo Sey en Alvaro Soler (opener van de avond) zorgen voor een lekker dessert, een cover van Amy Winehouse met Jools op de piano.

Frans Timmermans, de Europese commissaris voor cultuur, komt nog eens terug om de People‘s Choice Award uit te reiken. Deze prijs gaat naar de artiest die door de inwoners van Europa als beste band wordt beschouwd. Dit jaar gaat hij naar Carnival Youth uit Letland. Om de show mooi te eindigen zingt het voltallige gezelschap bands en Jools “Let It Be“ van The Beatles, al had Bowie toch net iets beter gepast. 

< Niels Bruwier >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter