PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Rock Werchter en Les Transardentes winnen European Festival Award 2015

donderdag 14 januari 2016


Rock

De European Festival Awards is een prijs die al vijf jaar wordt uitgereikt door Europa. Ieder jaar worden daar de beste festivals van Europa in de bloemetjes gezet. Voor België ging de prijs naar het Luikse Les Transardentes voor “Best Indoor Festival” & Rock Werchter sleepte de prijs voor “Artists Favourite Festival”  in de wacht. Het beste festival van Europa is dan weer Untold Festival in Roemenië.

Als intro op de show krijgen we Heroes van David Bowie te horen. De man is overal aanwezig op het festival, in de stad maar vooral in het hart. Openen doet de awardshow met Nederlands talent Kovacs die daarnet nog een EBBA award kreeg. Daarna staan de hosts van de avond, Ben Challis en een Journalist van Q-Magazine stil bij de ernstige gebeurtenissen die het afgelopen jaar zijn gebeurd. Onder meer Parijs en de vluchtelingencrisis passeren de revue. Hiermee willen de organisatoren aantonen dat ze ook met hun beide voeten op de grond blijven.

Eerst en vooral wordt de prijs voor Best New Festival uitgereikt, die gaat naar Lollapalooza Berlin. De variant van het Amerikaanse festival dat 25 jaar geleden werd opgericht, de eerste editie vond dit jaar plaats. Daarna gaan ze snel door naar het Best Indoor Festival. Deze prijs gaat naar de landgenoten van Les Transardentes in Luik.

Ook groene festivals krijgen een plaats bij deze uitreikingen. De Green Operation Award gaat dit jaar naar Tollwood Festival in München. Het festival krijgt de prijs omdat ze diversiteit extra in de aandacht zetten door meerdere culturen op het festival te zetten. De nieuwste categorie op de uitreiking is Agent of The Year en werd gekozen door mensen in het werkveld. Hierbij maakt de grootte niet uit maar wel de kwaliteit. Deze prijs gaat naar Emma Banks van CAA uit Hollywood, één van de toonaangevende booking agencies uit de muziekwereld.

White uit Glasgow zorgt voor een noodzakelijk muzikaal intermezzo. De sound doet wat denken aan Franz Ferdinand. Catchy indie rock met een frontman die zo voor Bono kan doorgaan. In deze grote zaal viel meteen op dat de mannen zulke zalen in de toekomst zeker kunnen vullen. Na dit intermezzo van twee liedjes volgt het Festival Anthem Of The Year. Dit jaar is het een dansbaar nummer van Major Lazer samen met Mø: Lean On.

De prijzen volgen elkaar snel op, het Beste Small Festival dit jaar is Happiness Festival in Duitsland die dit jaar zijn 24ste editie vierde. Ook artiesten hebben keuzes als het op festivals aankomt. De Artists Favourite Festival dit jaar is Rock Werchter. Veiligheid is een belangrijk aspect op festival, daar bestaat dan weer de H&S (Healt & Safety) Innovation Award voor. Dit jaar is deze voor Das Fest in Duitsland. Snel over naar Best Medium Sized Festival, Telekom Volt Festival uit Hongarije krijgt deze eer toegedeeld. De beste promotor is een prijs voor degene die de beste concerten en festivals inricht. Horstmann Unternehmungsgruppe uit Duitsland die onder meer Lollapoolaza Berlin organiseerde zijn de beste van het afgelopen jaar.

Daarnet nog een EBBA gewonnen en de Peoples Choice Award en nu gewoon weer op het podium. Carnival Youth brengt wat melancholische folkrock in de zaal. De groep klinkt als een mix tussen Foals en Ben Howard. Mooie samenzang is een typerend kenmerk die in al de nummers voorkomt. Daarnaast heeft ook iedere song een andere hoofdstem waardoor er een grote diversiteit ontstaat.

Ook nieuwe bands krijgen aandacht tijdens deze show. De Newcomer Of The Year dit jaar is Hozier, in hem ziet de organisatie alvast een toekomstige headliner. Ook een goeie line-up is belangrijk op een festival. De prijs voor de beste line-up kan dan ook niet ontbreken, afgelopen jaar had Sziget festival in Hongarije de beste line-up.

Op het eind komen de grote prijzen. Eerst wordt de beste headliner gehuldigd. Dit jaar is die eer weggelegd voor de Britse electropunkers van The Prodigy. Het beste “Major” festival van Europa is één van de laatste prijzen die wordt weggegeven. The Untold Festival in Roemenië krijgt die prijs toegedeeld dankzij namen als Avicii en David Guetta, niet slecht voor een eerste editie gaven ze zelf toe.

De show wordt afgesloten door een zeven mannen gekleed in een oranje gewaad en één vrouw. Ze noemen zich The Natural Peace & Love Orchestra en ze geven vrede een kans. De presentators van de avond brengen een cover van Give Peace A Chance van John Lennon. Een uniek concert dat een grappige afsluiter is van een waanzinnige award-show.

< Niels Bruwier >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter