PDF-versie voor persoonlijk gebruik

80 procent line up van meeste festivals ligt in december al vast

zaterdag 16 januari 2016


80

Hoe staat het ervoor in ticketland? Dat is de algemene vraag die wordt gesteld aan Kim Bloem van Mojo Concerts, Phil Bowdery van Live Nation, Brij Gosai van Pollstar & Stephan Thanscheidt van FKP Scorpio, vier van de toonaangevende promotoren. Concertnews.be ging naar de conferentie The International Ticket Figures 2015 op het showcasefestival Eurosonic Noorderslag. 

Waarover de vier het meteen eens zijn is het feit dat het in 2015 moeilijk was voor festivals om een echte headliner te vinden. Hierdoor moesten vele festivals van een co headliner, een headliner maken. Ook vinden ze de elektronische muziek, die nu sterk gehypet wordt, een grote zegen. Hierdoor kan het festival de line-up makkelijk aanvullen met dergelijke acts.  De concurrentie in en met Amerika stijgt. Toch hebben de organisatoren een goed zicht op 2016. Er zijn meer artiesten beschikbaar en ook de headliners zouden grotere namen zijn.   

De bookers zeggen dat de line up van de meeste festivals in december al voor 80% af is. Dit komt omdat ze al in september met de voorstellen komen in verband met de line-up. Volgens Live Nation is er een bepaald verwachtingspatroon dat een belangrijk aspect vormt bij de prijsstijging van de festivalprijzen. De festivalorganisatoren moeten weten wat het publiek wil. Wanneer ze dit weten, verkopen de tickets als zoete broodjes. Het maakt dan helemaal niet uit of de prijzen nu stijgen of niet, zolang een publiek maar krijgt wat het verwacht. Muziekfans willen hier dan gerust enkele euro’s meer voor betalen. Het publiek cureert en organiseert het festival als het ware mee.

Wanneer een bepaalde groep niet tourt, kan het publiek dit wel niet vatten. Dan vinden ze dat jammer. Daarnaast zijn ook de lokale kosten, marketing en de hogere prijzen van artiesten een oorzaak van de prijsstijging. Ook het gebrek aan headliners is hier verantwoordelijk voor omdat de festivals meer moeten betalen om toch die ene artiest te hebben.

< Niels Bruwier >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter