PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Get Well Soon zoekt definitie liefde op nieuw album

vrijdag 29 januari 2016


Get

Get Well Soon is een Duitse muziekgroep rond Konstantin Gropper. In 2008 kwam de debuutplaat “Rest Now, Weary Head! You Will Get Well Soon” uit die wereldwijd op lovende kritieken kon rekenen. Onder meer zijn cynische lyrics werden door de pers als “geniaal” omschreven. Vandaag brengt Get Well Soon voor het eerst sinds 2012 weer een plaat uit genaamd “Love”. Het is de vierde plaat van het collectief en meteen ook de meest poppy cd. 

Wij spraken met Konstantin Gropper over zijn nieuwste werk “Love”.

U heeft ondertussen al 4 platen uit onder de naam Get Well Soon. Hoe zit dat ondertussen met uw gezondheid? 

Heel goed, ik ben erg gezond en  dankbaar dat ik nog steeds muziek kan maken. Dus mijn bandnaam heeft een positieve uitwerking op mezelf. 

Vandaag (29 januari 2016) komt de nieuwe plaat uit, wat kunnen we hier van verwachten? 

Ik hoop dat hij anders is dan mijn vorig werk. Er zal veel liefde op te vinden zijn. Ik noem het mijn popalbum omdat het veel popinvloeden bevat. Mijn vorige albums kregen eerder klassieke invloeden dus daar ligt het verschil. Met deze popnummers is het wel niet mijn doel om ze op de radio te krijgen. Als deze popinvloeden toch een positieve invloed hebben op de airplay dan is dat wel mooi meegenomen. 

Hoe was het productieproces? 

Het is nooit makkelijk om aan een album te beginnen en ook dit keer was het moeilijk. Maar wanneer ik er aan begin, geef ik mezelf altijd deadlines en die haalde ik ook telkens, dus het viel wel mee. De workflow was in orde en ook de productie en arrangementen kwamen er snel bij. Het was wel anders dan vorige albums omdat de klassieke invloeden niet zo sterk aanwezig waren. Maar het was niet zo dat ik per se een popalbum wilde schrijven. Dat kwam doorheen het proces.

Het vorige album dateert al van 2012, waarom duurde het zo lang om een nieuwe plaat te maken?

Ik was betrokken bij enkele andere projecten. Zoals een filmsoundtrack, enkele theatervoorstellingen en ik hielp enkele andere artiesten. Ik voelde mij niet echt klaar om een nieuwe plaat uit te brengen dus bracht ik drie EP’s uit. Daarna vond ik dat het tijd was om een full cd uit te brengen. Ik heb gewacht op het juiste moment om aan dit album te beginnen.

Waarom heeft u een voorkeur voor deze kortere vorm van albums?

Ik vind een album altijd een zeer grote keuze. Via een EP kan je toch muziek uitbrengen en hoeft dat geen grote stap richting een volledig album te zijn. Op een EP kan je ook meer met een concept werken. Op een album is het saai om het maar over één onderwerp te hebben. Voor mij is het een beetje alsof ik een korte film zou maken, je kan wat meer experimenteren. Een EP is voor mij ook geen teasend stukje muziek richting een album, maar staat volledig op zich.

De band staat bekend om zijn uitdagende lyrics. Kunnen we er op dat nieuwe album ook verwachten?

Ik hoop het. Ik steek altijd veel moeite in mijn lyrics. Het is een zeer persoonlijk en reflecterend project. De grootste uitdaging was om zulke songteksten bij deze popsongs te brengen. Maar ik heb niet bewust geprobeerd om zulke songteksten te maken. Het is gewoon mijn gevoel dat in die nummers zit.

De titel van het album is Love. Is dit dan ook het thema dat u doorheen het album probeert door te trekken?

Het is iets wat zeer vanzelfsprekend is voor mij. Ik heb er niet echt over nagedacht, het waren onbewuste emotionele gevoelens die naar boven kwamen. Het was iets waar ik heel direct over wilde zijn en vandaar dat het de titel “Love” kreeg.

Heeft u tijdens het album liefde ontdekt?

Ik had al liefde in mijn leven, maar het gaat meer over het luxeleven dat ik heb als een artiest. Ik reflecteer op zo’n onderwerp via een artistieke manier.

Er is voorlopig nog maar één single uit die “It’s Love” heet, heeft die dan ook een belangrijke betekenis voor u?

Het toont hoe breed het woord “Liefde” kan gaan. Het nummer demonstreert dan ook de lichte en donkere kant van dat woord. Het spectrum van liefde probeer ik doorheen het album volledig te vertalen.

Wat opvalt aan de nummers op het nieuwe album is dat zes nummers beginnen met “It’s”. Is daar een specifieke reden voor?

Ik probeer liefde een omschrijving of zelfs definitie te geven. Via de nummers poog ik een antwoord daarop te geven. Als een song begint met “het is” dan geeft dat voor een deel al een verklaring voor die vraag. Maar ik kon er niet echt een antwoord op vinden vandaar dat het laatste nummer ook “It’s A Fog” heet. Ik weet nog steeds niet wat het nu precies is. Het woord betekent zoveel dat er niet één antwoord mogelijk is.

U heeft ook theatermuziek geschreven, wat is het verschil met muziek voor een album?

Wanneer ik een album schrijf dan doe ik dat helemaal alleen. Als ik aan een film of bij het theater werk dan zijn er altijd mensen die bij het project moeten betrokken worden. Maar dat is op zich dan ook weer verrijkend voor mij als artiest. Het is een soort wisselwerking. Door al deze producties en samenwerkingen werd het duidelijk dat Get Well Soon eigenlijk meer een solo-project is. De gezondste manier om muziek te maken is in groep, maar omdat het ego ook gevoed moet worden, doe ik het veel liever alleen. Het is moeilijk om een volledig project te voeden, maar ik had geluk dat ik het kon doen.

Op welk album bent u het meest trots?

Ik denk zoals iedere artiest: het meest recente album. Dit komt vooral omdat ik nog weet waarom ik dingen op een bepaalde manier heb gedaan. Op dit moment zit dat nog fris in mijn geheugen, maar misschien dat mijn mening over tien jaar wordt bijgesteld wanneer ik alles nog eens kan overzien.

Wat hoopt u met het nieuwe album te bereiken?

Wanneer ik een album uitbreng dan denk ik niet meteen aan wat ik daarmee wil bereiken. Ik denk niet echt aan het publiek of aan een doel. Het wordt gemaakt vanuit een gevoel, maar het is altijd leuk als het publiek dit dan oppikt.

Op 12 april 2016 speelt u in de Botanique in Brussel. Zal dit met een nieuwe show zijn?

We proberen altijd om het publiek iets nieuws te geven. Zowel op muzikaal als op visueel vlak. Maar we zijn nog steeds bezig met repeteren dus veel kan ik er niet over vertellen, maar het zal alvast iets volledig nieuw zijn.

< Niels Bruwier >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter