PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Interview Brzzvll

vrijdag 05 februari 2016


Interview

Brzzvll werd in 2006 opgericht door Vincent Brijs. Het genre wordt omschreven als geïmproviseerde dansmuziek met een jazz-fusion. Hun nieuwste plaat “First Let’s Dance” werd op 3 februari in De Centrale in Gent voorgesteld. Het is een ode aan de Nuff Said avonden waarin Brzzvll de huisband is. Nuff Said is een maandelijks concept van soul, funk, comedy en literatuur. Op de plaat werd samengewerkt met Amir Sulaiman. Live klinkt het album zeer funky en dansbaar. Wanneer de profetische woorden van Amir er bijkomen lijkt het alsof Brzzvll een geheel eigen religie heeft gemaakt. Net voor hun concert interviewde Concertnews.be Vincent Brijs, bezieler van Brzzvll.

Waarom hebben jullie gekozen om alle klinkers uit de bandnaam weg te laten?

Dat kwam eigenlijk door de dreiging van een Amerikaanse groep die ook Brazzaville heet. Die dreigden om ons van iTunes te zwieren. Wij hadden zogezegd hun naam gestolen. Ik was totaal niet op de hoogte van hen toen ik mijn groep begon. Ik dacht ook dat het maar een plaatselijke Amerikaanse band was dus dat wij daar geen last van zouden hebben. Wij maken ook heel andere muziek maar toen hebben ze er advocaten op gezet en hebben we beslist om de klinkers weg te laten. Het is visueel dan ook wat anders waardoor het voor ons ook wel beter is.

De groep bestaat al sinds 2006. Proberen jullie nu een beetje mee te surfen op de succesgolf van andere Belgische jazz?

Ik ben helemaal niet met succes bezig. Onze sound is dit keer wel wat elektronischer geworden. Dat ligt vooral aan het feit dat we met een andere drummer en gitarist hebben gewerkt. Wij doen nog steeds wat we al altijd doen. We denken er ook niet bij na wat het moet worden. We willen niet per se ergens op meesurfen. We hebben ook geen plan ontwikkeld om een bepaalde band te worden. Integendeel.

Het vorige album is net één jaar oud. Waarom heeft u gekozen om zo snel een nieuwe plaat uit te brengen?

Dat is zeer organisch gegroeid. De opnames waren er. In overleg met de groep, het management en Nuff Said is er besloten om in februari een plaat uit te brengen. Naar mijn goesting is het ook iets te snel gegaan. Ik had niet voorzien dat het zoveel stress met zich ging meebrengen. De scherpe deadline was daarvoor echt moordend. Maar we vonden het op zich wel een goed plan om na de plaat met Anthony Joseph een nieuwe release te doen omdat de muziek er was. Het was een kwestie van afwerken.

Als je aan zoiets begint, denk je natuurlijk dat je nog zeeën van tijd hebt maar dat blijkt natuurlijk een ander verhaal. Wanneer er dan bepaalde toegevingen moeten gedaan worden om de deadline te halen dan voelt dat helemaal niet leuk aan. Deze toegevingen hebben we, zeker in postproductie, moeten doen. Het verhaal is natuurlijk heel mooi. Exact één jaar na “Engines” een plaat uitbrengen. Maar ook omdat Amir Sulaiman hier kon zijn deze week om de plaat dan voor te stellen. Om al deze elementen samen te brengen hebben we een strategie uitgewerkt om het tegen dan af te hebben. De reden is dus gewoon om de planning in orde te hebben.

Zijn er dan bepaalde punten aan de plaat die iets minder goed klinken door de snelheid waarin hij is uitgebracht?

Ik moet toegeven dat er wel bepaalde meningen zijn over hoe het anders had kunnen zijn. Intern was er hier en daar wel wat ontevredenheid over dingen die anders konden aangepakt worden. Bijvoorbeeld dieper werken op arrangementen en sound. We hadden het dan misschien ook helemaal zelf kunnen afwerken. De mix is op een week gebeurd en we hebben ook geen herstellingen meer kunnen doen. Dat is niet zo gunstig geweest. Eigenlijk hadden we dan nog liever een periode gehad om te luisteren en om het nog beter te maken. Maar dat is het enige jammere.

Waarom heeft u beslist om het “Nuff Said” project te vieren?

Wij zijn heel dankbaar naar de organisatoren van Nuff Said toe. Wij zijn eigenlijk geboren samen met Nuff Said. Dus zo hebben wij hen eigenlijk constant kunnen begeleiden. Als dat er niet was geweest dan hadden wij misschien ook niet meer bestaan. Het is altijd een reden om terug samen te komen, om andere mensen te ontmoeten. Dankzij hen hebben we ook de gastzangers op onze cd’s leren kennen. Het is voor ons altijd een beetje thuiskomen daar. Wij zijn daar residentieband en dat zorgt er voor dat we in de kalmere periodes daar actief konden zijn. Om de achtjarige samenwerking te vieren hebben we dan zo’n plaat gemaakt.

“Better Know Better” is een echt dansbaar nummer, de rest van de plaat is eerder experimenteel. Vanwaar deze keuze?

Die keuze is niet echt bewust gebeurd. Wat er ontstaan is op de plaat kwam eerder uit het moment. Het is niet dat we op voorhand hebben geschreven aan het album. We kwamen op een voormiddag samen met Amir en zo is de plaat dan gegroeid. Ze is eerder ontstaan op basis van improvisatie. De muziek die je hoort is uit een moment gegrepen. We hebben Amir ook niet genomen voor zijn stem maar wel om wie hij is en wat hij doet. Hij is erg profetisch en dat maakt hem ook uniek. We denken niet na over een balans, het moet gewoon muzikaal kloppen.

Hoe is de opname van de nieuwe plaat verlopen?

Het ging vrij snel. Om de plaat op te nemen zijn we een halve dag bezig geweest. Toen hadden we natuurlijk enkel de basis. Twee nummers “Vapor Squad” en “Lucid Lucie” komen van een avondset. We hebben wel een paar maanden gewerkt aan de afwerking van de plaat. Dus in totaal zullen we een half jaar met de plaat bezig geweest zijn.

Tegenwoordig maakt de groep meer muziek met zang. Waar gaat uw voorkeur dan naar uit.

Ik heb zelf geen voorkeur. De samenwerking met Athony en met Amir kwam er omdat ze onze paden kruisten. Nu heb ik wel weer zin om terug een instrumentale plaat te maken. Het is geen voorkeur, ik houd het liefst alles open. De samenwerking is enorm leuk maar het is ook tof om instrumentaal te spelen.

De plaat wordt omschreven als een intense maar happy trip. Was dit dan ook hetgeen jullie probeerden te creëren?

Intens willen we het zeker maken. Ik weet niet of iedereen er per se happy van wordt. Dat is ook niet aan mij om dat te verwachten of te doen. Ik word er zelf wel gelukkig van om die muziek te maken. Het is ook geladen en gewichtige muziek. Maar het is tegelijk ook licht, dansbaar en donker. Het is zeker intens. Of het happy is, laat ik aan de luisteraar over.

< Niels Bruwier >

De band speelt nog op volgende data:

5/02/16: Nuff Said @ ccBe, Berchem

5/02/16: Late night release show @ Piaf, Antwerpen

6/02/16: Nuff Said @ C-mine, Genk


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter