PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Disney On Ice Betoverende werelden

vrijdag 5 februari 2016Lotto Arena Merksem

Disney

Zeer groot nieuws bij Disney On Ice. Want de enige ijsshow van betekenis die ons land aandoet, grijpt terug naar de oude formule waar het in de jaren ’90 ook o zo populair mee werd in Flanders Expo Gent en Vorst Nationaal: 1 lang verhaal dat van begin tot einde verteld wordt met de verschillende karakters. In 2017 brengt het gezelschap Frozen. Wat we tijdens Disney on Ice Betoverende Werelden op een half uur te zien kregen op het einde, doet alvast verlangen naar meer. De wondermooie muziek, in combinatie met magische pirouettes op het ijs én veel special effects (vuurwerk  en schuimmachines): de magie werkte. Ook de scène met de wereldhit “Laat het los”, herleid tot zijn essentie in een nagenoeg lege ruimte toonde nog maar eens aan dat het nummer zo veel kracht in zich heeft dat het op zich kan staan.

“Betoverende werelden” bracht 4 korte verhaaltjes, twee klassiekers: the Little Mermaid en Frozen. Daartegenover koos Feld Entertainment voor Cars en Toy Story, zodat ook de jongens hun ding konden terugvinden. Openen deed de voorstelling met Toy Story, een nieuw verhaal dat wat afgerammeld werd waardoor het lang niet zo makkelijk was om te volgen wat er precies aan het gebeuren was. Kort samengevat gaat Andy studeren aan de universiteit en belandt zijn speelgoed bij een peutertuin waar Woody, Buzz Lightyear, Meneer Aardappelhoofd, Rex en de andere figuurtjes de hel meemaken: ze worden misbruikt, geslagen, uit elkaar gehaald, noem maar op. “Andy deed dat niet met ons” merken ze op. Ze worden opgesloten en de enige die hen redden kan, is Barbie die Ken, die tot de slechteriken behoort, kan verleiden en zo de sleutel in handen krijgt om hen te bevrijden. Maar tijdens hun ontsnapping worden ze nog ontdekt en dreigen te belanden in de afvaloven.

Toy Story is vooral interessant voor het figuurschaatsen waarbij de schaatsers diagonale lijnen vormen en elkaar kruisen terwijl de regie kiest voor een interessante score die garant staat voor een stukje muziekgeschiedenis op zich: I’m a Barbie girl (Aqua), I’m walking on sunshine (Kathrina & The Waves), Le Freak (Chic), Play that funky music (Wild Cherry), Kung fu fighting (Carl Douglas), Aquarius - Let the sunshine in (The 5th Dimension) en Rescue me (Fontella Bass) passeren onder andere. Wanneer Rex de dinosaurus wordt voorgesteld, horen we een kort fragment van het thema van Jurassic Park. Uiteraard is de vondst dat Barbie de redder in nood is, best grappig en veegt het de clichés van het domme blondje van tafel wat we sterk vinden. Ook de scène waarin Buzz Lightyear foutief geprogrammeerd wordt, is grappig, wanneer hij zich als een Spaanse verleider voordoet. Maar hét nummer van Toy Story is uiteraard “Jij bent een vriend van mij” dat door Jelle Cleymans ingezongen werd naar het origineel “You’ve got a friend in me” van Randy Newman.

En de soldaten van Toy Story? Die stonden zelfs voor de Lotto Arena wist een kindje in het publiek. Of hoe een kind op een andere manier naar de terreurdreiging kijkt, al verschoot iedereen zich een hoedje toen er knallen, bommetjes te horen waren in de show, die deel uitmaakten van het spektakel. Het zijn dan ook vreemde tijden… 

“Diep in de zee” en “Dat is mijn wens” deden dan weer wegdromen bij “De kleine zeemeermin”, net als de zeepbellen die neerdwarrelden en voor heel wat plezier zorgden voor de allerjongsten die ze begonnen doorprikken. Ook grappig om vast te stellen, is dat zowel bij het Toy Story-verhaal als de Kleine Zeemeermin, de octopus tot het kamp van de slechten behoort.  Sebastiaan de krab zorgt dan weer voor een leuke woordspeling wanneer het over de liefde gaat: “jongen, ik ben toch echt al een week dier”. En bij Cars luidt het: “mijn naam is takel zoals spektakel maar dan zonder spek.” terwijl de wagens op het ijs vuurwerk en vlammen meekrijgen en zo de show lekker stoer maken voor de jongens.

Maar dé traditionele Disneymagie komt nog het sterkst tot zijn recht tijdens Frozen, hier in een gebalde versie van een half uur gebracht, met de geweldige nummers “Voor het eerst in heel mijn leven”, “Laat het los”, “De zomer” en “Kom dan maken we een sneeuwman”. Perfect voor klassieke choreografieën met pirouettes, een lift (letterlijk verwerkt in de trap) en uiteraard ook een finale met alle figuurtjes op “Laat het los”.

In 2017 is Frozen dus integraal te zien op het ijs van 17 t.e.m. 19 februari 2017 in de Lotto Arena. Iets in ons zegt dat het aantal tieners in de zaal dan mogelijks een stuk hoger gaat zijn dan de voorbije jaren naast de kinderen en hun ouders die steevast kiezen voor deze klassieker onder de ijsshows.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter