PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Ooit Gewist

woensdag 6 april 201630CC Schouwburg Leuven

Ooit

Misschien lag het aan de leeftijd, maar ‘Ooit Gewist’ sloeg de bal mis. Sketches volgden elkaar op en overacting en cliché mopjes kwamen de hoek om loeren. Gelukkig werd er tussen de toneelstukjes door ook eens een liedje uit den ouden tijd gezongen, voornamelijk door broer en zus Cleymans. Twee sketches konden we wel smaken. ‘De Fabeltjeskrant’ kreeg een heel andere boodschap wanneer de vluchtelingencrisis erin verwerkt werd en in ‘Hier spreekt men Nederlands’ verscheen er een glimlach wanneer Annie en Fons dialecten en jongerentaal vertaalden naar het Algemeen Nederlands, maar toch konden deze lichtpuntjes dit cabaret niet meer verlichten.

Clara en Jelle Cleymans, Jaak Van Assche, Danni Heylen en Peter Thyssen zijn de acteurs die het moeten waarmaken in Ooit Gewist. Het stuk, dat geregisseerd werd door An Nelissen, brengt ons terug naar de vroegere televisietijden. Het unieke aan dit project is dat de scènes door het publiek zelf worden gekozen. Via de website kunnen de mensen stemmen op verschillende tv-fragmenten van bijvoorbeeld Van Vlees en Bloed of van Zondag Josdag. Zelfs Tik Tak staat in de lijst. Diegene met de meeste stemmen, brengt de cast. Muzikanten van dienst zijn gitarist Jo Mahieu, drummer Yves Baibay en aan het orgel Dirk Van der Linden. Regisseuse An Nelissen stond vroeger zelf nog op de planken in onder ander de VTM dramaserie ‘Familie’. Eerder regisseerde ze al ‘Vagina Monologen 2.0’ met Slongs Dievanongs, Nele Goossens en Sandrine Van Handenhoven.

‘Zeg Patrick.’ ‘Wa is’t jong?’ Met deze bekende zinnen wordt de voorstelling ingezet. Het rode gordijn is nog toe en we zien niets, maar we weten wel al wat ons te wachten staat. Na de opener van het Peulengaleis is het de beurt aan Nonkel Bob die langskomt in de studio van Ketnet. Er wordt een moderne twist aan gegeven wanneer de kinderen Nonkel Bob onderbreken en vragen waar zijn merchandising is en of hij een Facebookpagina heeft. Vol nostalgie rolt er een lach uit het publiek wanneer Tante Terry ook nog eens op het toneel verschijnt. Zo volgen de sketches zich op. In ‘Matroesjka’s’ worden de rollen omgedraaid en verkopen de vrouwen de mannen, in ‘Klein Klein Kleutertje’ wordt er van harte gestrooid met GAS-boetes en in ‘K3 zocht K3’ belanden we in het rusthuis. Allemaal lijkt het wat op een schooltoneelgroep die graag eens enkele fragmenten uit tv-programma’s wilde imiteren en daar niet helemaal in slaagde. Net voor de pauze komt er dan toch hoop met ‘De Fabeltjeskrant’ waarin de spot gedreven wordt met de vluchtelingencrisis. Alleen wordt de vluchteling omgetoverd tot een leeuw waarvan de andere dieren eerst schrik hebben, maar daarna horen hoe het in zijn thuisland is en sympathie proberen op te brengen voor hem.

Na de pauze hervallen we weer in een spiraal van langdradigheid en schooltoneelsketches. Jelle Cleymans krijgt twee keer de slappe lach wanneer hij samen op de planken staat met Peter Thyssen en een vreselijk dialect wordt neergezet wanneer de cast de familie Pfaff imiteert. Jambers en Pascale Naessens passeren ook nog de revue en dan is het tijd voor een tweede lichtpuntje. ‘Hier spreekt men Nederlands’ met Annie en Fons wordt vervolledigd met Eddy Devadder en Slongs Dievanongs wat tot grappige AN vertalingen leidt van onder ander ‘motherfucker’ en ‘keppe’. Daarna volgen nog ‘FC De Kampioenen’ en ‘Joske Vermeulen’. Het einde is nabij wanneer iedereen uitvoerig wordt bedankt. De cast komt nog een laatste keer samen op de planken en zingt samen ‘Waarom zijn de banaantjes krom’ van Tony Corsari. ‘Ooit Gewist’ was een uitgemolken concept van ‘Tegen De Sterren Op’ in een vintagejasje doorspekt met schooltoneelsketches.

< Caro Dralants >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter