PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Dave Douglas Quintet

dinsdag 27 oktober 2009De Roma Borgerhout

Dave

Hedendaagse jazz met Dave Douglas en zijn kwintet in de Roma. 21 cd’s heeft de man al op zijn naam, hij componeert en is leraar aan verschillende conservatoria. Niet verwonderlijk dan ook dat we heel wat jongeren in het publiek van de Roma zagen, met hun instrument in hun tas. Rechtstreeks overgekomen van op conservatorium of muziekschool om deze muzikanten te zien musiceren.

Het ganse concert muntte vooral uit in zijn technische complexiteit. Douglas aan trompet en Donnie Mcclaslin aan de sax haalden soms aan een ongezien tempo de moeilijkste combinaties van tonen uit hun instrument. Tijdens zulk optreden word je meteen uit je sokken geblazen, maar vreemd genoeg went dergelijke aanpak snel. Het kwintet improviseerde vaak en bracht ook vooral nieuw materiaal, dat voorlopig nog titelloos is. Het tweede nummer bijvoorbeeld, kende af en toe een abrupte rust waar het duidelijk werd dat Douglas vooral de kaart van de freestyle jazz wou trekken in Antwerpen.

“We thank you for your warmth. Tonight we play new pieces. They even don’t have titles yet” beaamde Douglas, wat we reeds vermoedden. Daarna stak hij  de loftrompet op voor de Roma: “It’s a fabulous thing to play in this theatre”. “Uit zijn jongste “A single sky” bracht de man ook enkele nummers.

“Delighted states”, ’s mans eerste grote suite voor bigband, hier gebracht door het kwintet, mocht uiteraard niet ontbreken. In deel twee bracht hij onder andere een nummer waar hij de inspiratie uit een constructiemaatschappij haalde. De geluiden van vogels en van een bouwwerf in Canada bracht hij samen in wat hij als titel  -als we het goed verstaan hebben – “Bird, the Construction company” doopte.

Muzikaal was dit een topavond voor mensen die houden van behoorlijk complexe jazz. Maar emotioneel zijn we alvast niet geraakt door dit kwintet.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter