PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Jacques Vermeire 65

vrijdag 27 mei 2016Concertgebouw Brugge

Jacques

Een verrassingsavond ter ere van Jacques Vermeire die de leeftijd van 65 haalde. Zelf wist hij ook niet wat hij mocht verwachten van de avond. Er was niet veel tot niets gerepeteerd wat een spontane ontspannen sfeer creëerde waarbij de slappe lach een paar keer uitbrak en de heerlijke sneren iedereen rond de oren vlogen. Één voor één kwamen de vrienden van Jacques Vermeire de trap af om hem een hart onder de riem te steken. Gert Verhulst en zijn sketch van ‘Samson en Gert’ stak daar met kop en schouders bovenuit. Een ongedwongen avond vol volks vertier waarbij de platte humor overheerste, soms iets te veel, en waarbij de zestigplusser de hemel in werd geprezen. De prijs die de jarige kreeg van SABAM was de ultieme kers op de taart.

Jacques Vermeire werd en is nog steeds vooral bekend als DDT, de garagehouder bij F.C. De Kampioenen. De Vlaamse acteur studeerde toneel, dictie en voordracht aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen. Zijn carrière begon met de BRTN (nu VRT nvdr.) serie ‘Meester, hij begint weer!’, maar hij verwierf vooral bekendheid als panellid bij de quiz ‘De Drie Wijzen’ en vervolgens met zijn eindejaarsshows met aangever Luc Verschueren. In 1998 stapte hij van de BRTN over naar VTM waarmee het F.C. De Kampioenen avontuur eindigde. Vermeire kroop wel nog een paar keer in de huid van DDT voor onder andere de film ‘F.C. De Kampioenen 2: Jubilée Général!’. In 2010 werd hij gecast als buurman bij ‘Hallo K3’. Buiten acteur is Vermeire ook komiek en presentator. Zo presenteerde hij ‘Sterren op de Dansvloer’ met Francesca Vanthielen en  ‘101 vragen aan…’. Sinds 2012 staat Jacques Vermeire terug op de planken met zijn eigen shows ‘5 voor 12’ en recent met ‘Veel Vijven en Zessen’.

Op een vrolijk deuntje komt Jacques Vermeire op. ‘Het is een bijzondere avond’, deelt de jarige mee. ‘Ik weet zelf niet goed wat er allemaal gaat komen. Mijn manager heeft alles achter mijn gat geregeld.’ Hier en daar smijt Vermeire er al een mop tussen. De kraan staat duidelijk open. Guga Baul komt het podium opgestrompeld. Met een rood klakske naar achteren gedraaid, speelt hij het buurjongetje van Jacques Vermeire die, je raadt het nooit, goed mensen kan imiteren. Onder andere Sergio Herman en Tom Boonen passeren de revue waarna Vermeire hem van het podium stuurt. Het doek valt. Het is even wachten op de juiste lichten, de technici weten precies niet goed waar wat staat, en dan schijnt de spot op Luc Verschueren die de avond aan elkaar zal praten. Even vraagt hij een applaus voor de net overleden Gaston Berghmans waarna hij de gasten van de avond die achter hem op het podium zitten introduceert.

Onder andere Walter Grootaers, Niels Destadsbader, Gili en Ben Crabbé aan de drums van het orkest. Elke vriend van Jacques Vermeire mocht met de jarige een sketch doen of bracht een ode aan hem. Ook Gert Verhulst was van de partij en dat leidde tot het hoogtepunt van de avond. Vermeire werd in een hondenpak gestoken, die hij eerst achterstevoren aantrok wat voor hilariteit bij het volk zorgde doordat het staartje op een vreemde plek terecht was gekomen. Nadat hij het pak juist had aangetrokken, begon de komische sketch waarbij Gert Verhulst ook weer even in de huid van Gertje kroop. De spontaniteit en de sneren die wederzijds werden uitgedeeld, zorgden voor een slappe lach niet alleen bij het publiek, maar ook bij Vermeire zelf die duidelijk niet helemaal op de hoogte was van ‘Samson en Gert’ en in plaats van Alberto Roberto zei. De steken onder water werden de hele avond heerlijk rondgestrooid. Helaas waren er ook dingen die het niet konden waarmaken. De sketch van ‘De 3 Wijzen’ duurde te lang, Jacques Vermeires typekes waren hun glans lichtelijk verloren en de sketch met Carl Huybrechts was gewoon een flop. De twee improviseerden situaties zoals ‘Bij de bakker’ en ‘Bij de apotheek’ die meer weg hadden van kindertoneel. Ook Gunter Lamoot kon in het begin van zijn sketch niet overtuigen, maar dat maakte hij goed met een origineel spelletje hoger lager waarbij het feestvarken verkleed ging als een bekoorlijke dame.

Halverwege de show krijgt Vermeire de ‘Muze’ en een grote bos bloemen van SABAM. Met twinkelende oogjes neemt hij zijn trofee in ontvangst. ‘Ik dank u zeer hartelijk daarvoor. Ik ga nog goed mijn best doen zodat jullie veel geld kunnen verdienen’, grapt de 65er. Wanneer de show op z’n einde komt, worden alle gasten nog eens naar voor geroepen en krijgt Jacques Vermeire een staande ovatie op het nummer ‘Simply The Best’ van Tina Turner gecoverd door Vanessa Chinitor.

Jacques Vermeire is nu wel 65, maar denkt nog lang niet aan zijn pensioen. De zestigplusser heeft nog wilde plannen voor volgend seizoen. In 2016-2017 zal hij gaan toeren met ‘De 3 Wijzen – De 3 Grijzen’ samen met Walter Grootaers, Gerty Christoffels en Kurt Van Eeghem. Het seizoen daarop zal Vermeire met een nieuwe zevende zaalshow komen samen met Luc Verschueren natuurlijk. Voor die nieuwe show gaat de komiek op zoek naar jong talent, de joker voor de toekomst, met zijn wedstrijd ‘De joker/The joker’. Het prijskaartje? Een heel jaar mee op tournee met de grote Jacques Vermeire.

< Caro Dralants >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter