PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Het rapport van Cactusfestival 2016

zondag 10 juli 2016


Het

Cactusfestival is aan zijn vijfendertigste editie toe. Tijd voor Concertnews.be om een analyse te maken. Wat zijn de pro’s en cons van het festival in het Minnewaterpark van Brugge?

Cons:

  1. Cactusfestival volgt de trend van cashless festivals helemaal niet. Integendeel: je kan alleen met cash betalen op het terrein. Dat is niet meer van deze tijd vinden we.
  2. Nog minder van deze tijd is de erg vreemde keuze om enkel drankbonnen te verkopen. Eten betaal je – jawel cash – ter plaatse aan het eetkraampje van je keuze. Dat zorgt niet zelden voor verwarring waarbij festivalgangers te veel drankbonnen aankopen.
  3. De drankbonnen zijn enkel per tien te koop. De steeds groter wordende groep singles in onze samenleving moet ofwel stevig doordrinken ofwel om de zoveel tijd het festivalterrein verlaten om in Brugge iets te gaan drinken.
  4. Chemische toiletten en wie op een echt toilet wil zitten betaalt daar een halve euro voor. Serieus Cactusfestival?
  5. De betuttelende taal van de presentator – of is het een frontstage fotograaf die tevens bijklust? – die toeschouwers steevast aanspreekt met de uitdrukking “Beste vrienden”: tenenkrullend.
  6. De programmatie die vooral de lijn van het muzikale trekt en dus een chille sfeer in stand houdt: op visueel vlak valt er bitter weinig te beleven of je moet gekeken hebben naar Calexico, Black Box Revelation of Charles Bradley.   

Pro’s:

  1. De locatie die met zijn bruggetje over het water meteen je het juiste vakantiegevoel bezorgt dat wat vergelijkbaar is met Sziget. Je laat het drukke stadsleven en de werkweek letterlijk achter je.
  2. De aankleding van het Minnewaterpark ook met  zitbankjes en onder andere uilen op de lantaarns. De indeling met eetstandjes, ngo’s en sponsors aan de ingang: een aparte zone verwijderd van het hoofdpodium dus.
  3. Het geweven festivalbandje behoort tot de mooiere ontwerpen die er op Belgisch niveau te vinden zijn.
  4. De kindvriendelijkheid van het festival met zijn Cactus Oasis met zonneterras, openluchtzwembad, circusatelier, schmink, animatie en cursus “Help ik heb een puber in huis”
  5. Ex-muziekjournalisten worden er met hun lief nog zonder probleem toegelaten tot de backstage. Bent u muziekjournalist voor een kwaliteitsmedium en vond u geen babysit of bent u met uw karig freelancersloon nog uw recentste paar merkschoenen dat u op krediet kocht aan het afbetalen waardoor u zich simpelweg geen babysit kan permitteren? Geen probleem. Families zijn welkom in Brugge en dat geldt ook voor crew en professionals.
  6. Dé helden van Cactusfestival zijn de kinderen die bekertjes en pet-flesjes verzamelen alsof hun leven ervan afhangt om zo gratis drankbonnen te scoren. Goed, als zo’n kind voor de zoveelste keer tussen de benen van een toeschouwer grabbelt naar plastic duiken niet zelden Daenseske beelden in ons op. Voordeel is dan weer voor de organisatie dat de opkuis ’s nachts erg snel verloopt, het terrein er behoorlijk goed blijft bijliggen en ouders hun kinderen zinvol weten bezighouden.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter