PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Reneixer | Rebirth

woensdag 10 augustus 2016Stadsfeestzaal Antwerpen

Reneixer

Sensualiteit, mysterie, ingetogenheid, authenticiteit, romantiek, uitbundigheid, nostalgie, traditie, onthaasting en dat terwijl verschillende zintuigen geprikkeld worden. Daarvoor staat Teatro de los Sentidos, het gezelschap uit Barcelona. Alleen al hoe ze erin geslaagd zijn om van de kale verlaten winkelruimte waar ooit de Saturn was in de Stadsfeestzaal een zeer sfeervolle ruimte te maken, doet verwonderen. Het is de vierde keer dat Teatro de los Sentidos de Zomer van Antwerpen aandoet na eerdere voorstellingen ‘The Echo Of The Shadow’ exact tien jaar geleden, toen nog in een niet gebruikt metrostation onder de Turnhoutsebaan. In 2007 volgde ‘De herinnering van de wijn’ in Fort VIII Hoboken terwijl ze in 2013 ‘Kleine oefeningen voor een goede dood’ in brouwerij de Koninck hielden.

Enkele gekende ingrediënten gebruikt het gezelschap opnieuw. Zo laten ze ons druiven pletten, in 2007 nog met de voeten voor de wijn, nu met de vingers om cava te maken. Ook  iets opschrijven, in een tentje kruipen met een klein groepje mensen, … Kortom het samen beleven, maakt opnieuw deel uit van het concept.  Op het einde vinden we onze schoenen terug aan de uitgang wat dan weer refereert naar ‘The Echo Of The Shadow’.  Renéixer/Rebirth voelt dus aan als een ‘best of’, hoewel die allereerste Sentidoservaring waar 1 acteur of actrice op 1 toeschouwer speelde en je daarbij zo een traject aflegde toch net dat ietsje meer intimiteit bood.

De voorstelling duurt anderhalf uur en is sneller voorbij dan je vermoedt. Dat komt omdat Renéixer/Rebirth erin slaagt om het snelle levensritme van je af te schudden al bij de start. Prachtig is de vrouw die de glazen afwast. Ze bekijkt ze en weet dat elk glas een stille getuige is geweest van vreugdevolle maar ook trieste taferelen. Taferelen die plots een einde hebben gekend. De vraag die het gezelschap stelt, is of je je ooit herboren hebt gevoeld.

Net dat is de beschrijving die perfect past bij wat Teatro de los Sentidos biedt. Zeker bij ‘The Echo Of The Shadow’ maar nu ook bij Renéixer/Rebirth verlaat je de ruimte en zie je de wereld op een andere manier. Heb je even stilgestaan bij jezelf en hoe je naar de wereld kijkt. Verschillende boodschappen integreert de voorstelling. Het koesteren van mens en natuur staat centraal. En vooral ook die ene levensvraag rond leven en dood. Teatro de los Sentidos is op dat vlak optimistisch en kijkt naar (pot)grond: symbool voor dood én het scheppen van leven tegelijkertijd. Dé plek waar het hart klopt. De levenscirkel met andere woorden. En daartussen zweven momenten van  extraverte uitbundigheid en introverte intimiteit.

Renéixer/Rebirth is zeer sterk uitgebalanceerd tussen die twee extremen, speelt niet alleen met verschillende zintuigen, maar ook met de spanningsboog, die versnelt bij intense momenten en vertraagt, zelfs volledig stilligt op een bepaald moment. Op muzikaal vlak voorzien onder andere de mandoline, viool en fluit zowel een opgewekt als rustig klankbedje.

Het is dat verschil wat deze voorstelling erg dynamisch maakt waardoor ze veel sneller voorbij gaat dan je beseft. Achteraf kan je nauwelijks geloven dat het in die andere wereld alweer anderhalf uur later geworden is. Spelen met tijd heet dat.

Kortom: Renéixer/Rebirth zorgt voor een zeer mooie en indrukwekkende beleving.

< Bert Hertogs >

Renéixer/Rebirth speelt nog t.e.m. 27 augustus 2016 in de Stadsfeestzaal van Antwerpen.
Alle voorstellingen zijn uitverkocht.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter