PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Requiem voor Night of the Proms

maandag 26 september 2016


Requiem

Met de toevoeging van Laura Tesoro aan de affiche van Night of the Proms in Antwerpen en Hasselt is de affiche nu compleet. Laura Tesoro, u leest het goed, een debutante. Een artieste die zowel VTM- als VRT-kijkers, straight als holebimuziekfans naar de arena’s straks moet halen. Staan nog op de affiche: The Subs, Chaka Khan, Natasha Bedingfield, Tom Chaplin (de frontman van Keane) en Gabriel Rios. Drie Belgische acts dus, en op Chaplin misschien na wegen ze allemaal wel erg licht door in het licht van de internationale muziekgeschiedenis.

De tijd dat Night of the Proms in Antwerpen nog relevant was, de vinger aan de muzikale pols hield, en topacts wist te strikken, ligt al een lange tijd achter ons. Sterker nog: het evenement verloor de afgelopen jaren aan geloofwaardigheid én eer.

Toen Ace of Base in 2005 in Antwerpen optrad op de première was de live zang zo slecht dat het evenement vanaf de tweede show koos om met voice over te werken. U leest het goed: de zang was niet live dus. Zonder schroom herhaalden de Jannen dat kunstje nog eens in 2009. Toen stond Roxette als headliner geprogrammeerd. De stem van Marie Fredriksson was door de behandeling van haar ziekte erg aangetast en verzwakt. Ook zij ging over tot lippen vanaf de tweede avond wat overigens zeer goed opviel op de grote schermen. De cameramannen namen haar niet meer in close up in beeld zodat de gebrekkige lipsynchroniteit niet zou opvallen. Een trucje dat overigens wel vaker gevoerd wordt in de commerciële sector.

Fredriksson werd tijdens die concertreeks meermaals de backstage binnengebracht op een draagberrie. ‘Toen heeft het evenement al zijn eer, voor zover het die nog had, in mijn ogen verloren.’ zegt hoofdredacteur Bert Hertogs van concertnews.be. Dat het grote publiek het evenement met de jaren de rug keerde hoeft niet te verbazen.  Het aantal lege zitjes viel erg op tijdens de Antwerpse première in 2015. Eerder meldden Nederlandse media hetzelfde op Nederlands grondgebied. Dat komt voornamelijk omdat de laatste jaren vooral artiesten geboekt worden die nog niets of nauwelijks iets bewezen hebben en vooral voor een prijsje te boeken zijn.

Dat Night of the Proms op 12 november 2016 naar Hasselt verhuist wordt in eerste instantie als een opportuniteit gecommuniceerd vanuit de organisatie. In de realiteit maakt het evenement plaats zodat Herman Schueremans The Cure die avond kan plaatsen in het Antwerps Sportpaleis.

Wat is de relevantie van Night of the Proms nog anno 2016 met op de zanger van Keane na misschien wel zijn zwakste affiche ooit? Waar op artistiek vlak alle richting, geloofwaardigheid en bij uitbreiding fatsoen ondertussen zoek is? De vraag stellen, is ze beantwoorden.

Jan en Jan kunnen trouwens een kruis maken over hun Amerikaanse droom om Night of the Proms in de States te organiseren. Na een eerste editie die lang niet zo succesvol was als bepaalde Vlaamse media deden uitschijnen, integendeel de organisatie is daar behoorlijk in het rood gegaan, werd een tweede poging om dit jaar een tweede editie te organiseren in de VS geschrapt. Zoals wel vaker in het commerciële wereldje werd dat in alle stilte gedaan, geruisloos, weinig transparant of open. Commerciële organisaties die dominant gedrag vertonen en communicatie over mislukkingen: dat gaat namelijk niet echt samen...

Om kort te gaan: zoals het nu is en georganiseerd wordt in Vlaanderen en Nederland heeft Night of the Proms geen bestaansrecht en had men beter de stekker er al uitgetrokken. Om bovenstaande redenen weigert Concertnews.be nog verslag uit te brengen van dit evenement.

R.I.P. Night of the Proms   

Bloemen noch kransen.

Rouwadressen:

P.S.E. Belgium
t.a.v. Jan Vereecke & Jan Van Esbroeck
Schijnpoortweg 119
2170 Merksem

NCP Consultants
t.a.v. Jan Vereecke
Sint-Maria-ten-Boslei 1
2900 Schoten

VE Unlimited
t.a.v. Jan Van Esbroeck
Azalealaan 25
2970 Schilde  


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter