PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Prinsessia show

dinsdag 1 november 2016Theater Elckerlyc Antwerpen

Prinsessia

Als platte cola. Zo smaakt de eerste Prinsessiashow ‘De droomtroon’ die in Antwerpen halt hield. Goed weliswaar bij maagpijn. Maar of een meisje dat na de show last had van buikpijn van de honger daarmee geholpen is, is maar de vraag. Haar klachten waren sowieso het gevolg van het aanvangsuur: 11u terwijl de show ongeveer 70 minuten lang duurt.  Naar kinderproductienormen is de show niet te lang qua duur, maar door de slappe spanningsboog en het constant – tot 5 keer toe! – herhalen van dezelfde scène: acteur/actrice neemt plaats in de droomtroon, valt in slaap, rook verschijnt en bij het geluid van een stoomketel komen we in zijn of haar droom terecht, voel je de aandacht bij heel wat jonge meisjes die voor de gelegenheid uitgedost zijn in prinsessenkleedjes, stevig verslappen. Doe daarbij een flets live on tape optreden waarbij de voice over zang het iets te veel overneemt van het live gebeuren, en James Cooke die als Basiel al even erg op de zenuwen werkt als tijdens ‘Zeg ‘ns euh’ op Vier deze zomer en ‘Jonas & Van Geel’ op vtm recent, en je hebt een show die het vooral moet hebben van Helle Vanderheyden die als prinses Iris nog min of meer de zaak weet recht te houden.

Eind 2014 schreven we in onze recensie van de Samson en Gert Kerstshow waar Prinsessia te gast was het volgende: “Onder de prinsessen blijkt Helle Vanderheyden als Prinses Iris veruit de beste vocale prestatie live neer te zetten. Alle anderen klonken nog behoorlijk aarzelend en onzuiver en mogen dus nog wat bijkomende zanglesjes volgen in de prinsessenschool in een land hier ver vandaan.” Twee jaar later heeft Tanja de Raad de rol van Jolijn Henneman als Prinses Linde ingenomen. Maar verder blijft de conclusie nog steeds dezelfde. Vanderheyden is erg goed qua zang, alle anderen naast haar weten onvoldoende te overtuigen al hebben we wel een boontje voor de rollende ‘r’ van Désirée Viola als Prinses Roos.  Het is toch opmerkelijk dat op twee jaar tijd er zo weinig progressie vast te stellen is in het acteren en zingen tijdens deze Prinsessiashow. Mogen we dat schrijnend vinden? Wordt er dan echt niet voldoende tijd en geld geïnvesteerd in (bijkomende) opleiding van de meisjes? Of zijn ze in Schelle tegenwoordig gewoon nogal snel tevreden?    

Weet de voorstelling de kindjes in de zaal nog allemaal te laten meezwaaien tijdens ‘Mag ik jou kussen?’ dan slaagt de Prinsessiashow daar verderop niet meer in om hetzelfde enthousiasme los te weken bij de kinderen.  Alle prinsessen en Basiel mogen op de droomtroon zodat ze hun droom kunnen beleven. Basiel wil een populaire dansleraar/choreograaf zijn, terwijl een van de prinsessen op een bal en een ander in een sprookje wil terechtkomen. De overige drie willen respectievelijk aan een wedstrijd deelnemen, een (kikker)prins kussen, of gewoonweg helpen. In dit geval schuwt de show de stereotypering niet en werkt die ook sekserolbevestigend – iets waar nochtans de Disney’s van deze wereld stilaan komaf mee maken – wanneer prinses Linde aan Basiel vraagt ‘Is er nog meer afwas?’ in haar droom waarop hij ‘neen’ moet antwoorden en zij ‘jammer!’ antwoordt. Dat ze na het afwassen of poetsen graag een slagroomtaartje eet is nog zo’n cliché van jewelste.

Wat ook opvalt, is dat de nummers van Prinsessia bijna allemaal dezelfde beat en aantal beats per minuut blijken te hebben waardoor ze wel erg inwisselbaar zijn. In het ritme van ‘Naar het bal’ hoor je gewoon ook ABBA’s ‘Mamma Mia’ wat je bezwaarlijk origineel kan noemen terwijl de choreografie van ‘Prinsessenmusical’ vooral naar cabaret en revue verwijst dan wel naar het genre musical. Hoogtepunt van de show is wellicht het moment dat een meisje uit het publiek – tijdens de ochtendshow was het Lili – het podium op mag en omgetoverd en gekroond wordt tot Superprinses nadat ze zelf op de droomtroon heeft plaatsgenomen. Zij mag op ‘Superprinses’ – een van de betere nummers uit de Prinsessiacatalogus - de choreografie met Cooke meedansen. En alle andere fans? Die mogen achteraf in groepjes met andere kinderen op de foto met Prinsessia, iets wat steeds meer kinderproducties opnieuw toestaan. Solo op de foto gaan is weliswaar geen optie omdat anders het fotomoment wel erg sterk zou uitlopen en er moet immers nog een show gespeeld worden…

< Bert Hertogs >

De setlist:

  1. Prinsessia
  2. Dagboek
  3. Mag ik jou kussen?
  4. Prinsessenmusical
  5. Naar het bal
  6. Wensen
  7. Ik zal helpen
  8. Wij willen winnen
  9. SOS
  10. Superprinses
  11. Prinsessia


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter