PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Quinteto Astor

zondag 15 november 2009CC Merksem

Quinteto

Quitento Astor, voor de gelegenheid in zijn oorspronkelijke bezetting met Saartje De Muynck op viool, bracht een aperitiefconcert in het Kasteel van Bouckenborgh. Niet meteen de beste plek voor een optreden zo’n polyvalente zaal. De klank was er namelijk behoorlijk dof. Eigenlijk verdient het kwintet een betere zaal. Volledig uitverkocht was het optreden trouwens. Tussen de spelende scouts op het grasplein vooraan, moesten heel wat ontgoochelde mensen naar huis omdat de zaak vol zat. Niet slecht voor een instrumentaal optreden, al moeten we er wel aan toevoegen dat het hier om geschoolde musici gaat, die hun passie voor tango op het conservatorium ontwikkelden.

Het kwintet is nu zo’n acht jaar oud en heeft in die tijd een behoorlijk indrukwekkend palmares bijeengesprokkeld. Een van de hoogtepunten voor het ensemble moet 2003 onder andere geweest zijn. In Italië wonnen ze toen de tweede prijs bij een Piazzollawedstrijd. 2006 Werd het jaar van hun debuutalbum “Lugar del Tango”. 2010 Wordt het jaar van de opvolger die wellicht zal bevestigen wat velen al weten: dit tangokwintet is gewoon top. Vanaf het voorjaar 2010 zou het schijfje, net als hun debuut via hun site www.astor.be en na optredens te koop zijn.

Dat het kwintet ontzettend straf is, kon toch alvast het talrijk opgekomen publiek in Merksem ontdekken. Met een wel heel herkenbare opener, Libertango begon het kwintet aan het optreden. Voornamelijk bandeon en piano kwamen met hun klankkleuren hier uit de verf. De meeste werken die het kwintet bracht, waren – hun groepsnaam doet het al vermoeden – van Piazzolla. Oblivion, het hoofdthema uit de film La Meglio Gioventu, mocht niet ontbreken en werd met veel gevoel gebracht. Telkens was het vooral uitkijken met wat een emotie violiste De Muynck haar instrument bespeelde. De dertigjarige lijkt wel tango uit te ademen. De expressie op haar gezicht, de mondhoeken die ze trekt, verraden dat ze perfect het temperament van elk stuk belichaamt. De ene keer intens en passioneel, de andere keer diep droevig en verweesd. Mooi om zien en om te horen.

Katrien Bos mocht tijdens Contrabajeando een stevige solo neerzetten. Onder het motto van de kilometerheffing, stelde bandeonist Goossens voor om haar een eurocent per noot uit te betalen, wat voor een behoorlijke optelsom zou zorgen tijdens dat nummer. Gespreksonderwerp na het optreden was onder andere de extensie van Goossens’ instrument. Met een verlengde snaar kan ze lagere tonen aan, wat ze ook tijdens dit optreden heeft laten horen. Maar ook De Mynck liet van zich horen, door boven haar vioolkam haar instrument te bespelen, wat een speciaal geluid opleverde. De violiste kwam met gemak boven de andere instrumenten uit, opmerkelijk want oa de gitaar werd versterkt.

Het laatste deel van Concierto para quinteto werd zeer virtuoos ingezet door Onan Van de Weyer waarna Bos haar klankkast mocht betokkelen. Dat mocht ze ook overdoen in Silueta porteña. Melancholie alom in Milonga Triste dat vooral gekleurd werd door de accordina, een groot uitgevallen mondharmonica met accordeontoetsen zeg maar, die door Marijn Goossens zeer doorleefd werd bespeeld. De man nam ook tijd om de evolutie van tango en zijn instrumenten wat te schetsen. Een tijdlang deed de gitaar niet meer mee, sinds de introductie van de bandeon, die uit Duitsland geïmporteerd werd in de jaren ’20. Tijdens Silueta porteña speelde Saartje De Muynck op strohviool, een viool die niet versterkt wordt door een klankkast maar door een hoorn.

Het fijne aan dit optreden is niet alleen dat er uitmuntend gemusiceerd werd, maar dat er ook plek was voor wat humor hier en daar tussen de stukken door. Dat maakt een optreden van Quinteto Astor, in al zijn betekenissen aangenaam en een boeiende reis doorheen de tangomuziek.

< Bert Hertogs >

De setlist:

  1. Libertango- Astor Piazzolla
  2. Prepárense - Astor Piazzolla
  3. Oblivión - Astor Piazzolla
  4. Felicia – Roberto Firpo
  5. Contrabajeando - Astor Piazzolla
  6. Concierto para quinteto - Astor Piazzolla
  7. Milonga Triste – Sebastian Piana
  8. El amanecer – Roberto Firpo
  9. Romance del diablo - Astor Piazzolla
  10. El pollo Ricardo – Luis Alberto Fernandez
  11. La muerte del angel - Astor Piazzolla
  12. Silueta porteña - Hermanos Cucaro
  13. Fuga y misterio - Astor Piazzolla

Bis:

  1. Tanguera – Mariano Mores


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter