PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Interview Brihang

donderdag 23 februari 2017


Interview

Brihang, het pseudoniem waaronder Boudy Verleye (24) zijn poëtische hiphop brengt, bevestigt met de plaat ‘Zolangmogelijk‘ zijn plaats als nieuwkomer binnen de hedendaagse Nederlandstalige muziek. Met onder andere de titelsong van zijn debuut ‘Periode Jalisco‘ onder de arm in 2014 schuimde hij podia van Vlaamse clubs en festivals af met zijn West-Vlaamse rap. Eind vorig jaar bracht hij het album ‘Zolangmogelijk‘ uit waaruit de single ‘Wieder‘ verscheen.

In de nieuwe single ‘Wieder‘ heb je het over de schaduwkant van de mensheid. Zo rap je  “wieder die vermoorden en wieder die bedriegen“. Hoe is het nummer tot stand gekomen?

Ik pik onderwerpen op uit gesprekken of dingen die rond mij gebeuren en benader die vanuit mijn eigen leefwereld en ervaringen. Dat kan een gesprek aan de kassa van een supermarkt zijn of iets dat ik op de radio hoor. Meestal ontstaat er zo al ergens een eerste zin of een woord. Nu is dat bijvoorbeeld het woord ‘nawee‘. Daar zit ik dan mee in mijn hoofd en dan weet ik dat ik daarmee aan de slag zal gaan als ik thuis een beat maak. Dus ik vertrek vanuit een bepaald idee en schrijf dan een viertal zinnen op. Maar dat kan heel abstract zijn en verschillende vertakkingen hebben. Die eerste zinnen bepalen vervolgens het onderwerp waarop ik verder bouw. Bij het schrijven van ‘Wieder‘ vertrok ik vanuit het besef waartoe mensen soms in staat zijn. Dat kan best heftig zijn. Ik heb het moeilijk met mensen die elkaar bedriegen of met oneerlijkheid en daarop is de song geïnspireerd.

In de videoclip vertellen mensen in een praatgroep de tekst met telkens een andere emotie. Wat is het idee daarachter?

Ik had het idee om een praatgroep in beeld te brengen omdat ik rap over de mensheid in het algemeen. In een praatgroep deel je problemen met elkaar en geeft de groep je feedback. Zo krijg je de indruk dat je óver mensen tégen mensen spreekt. Het wij-gevoel is overal aanwezig, maar op het einde doet iedereen toch zijn eigen ding. Wij zijn hier allemaal met elk onze eigen problemen en hoewel de behoefte er is om daarover te praten, pakken we die op onze eigen manier aan. Zichzelf kunnen zijn, daar gaat het over.

De plaat ‘Zolangmogelijk‘ wordt aangekondigd als je debuutalbum. Hoe zie jij je eerste project ‘Periode Jalisco‘ dan?

‘Periode Jalisco‘ heb ik als EP uitgebracht omdat alle nummers heel kort zijn. En ik moet ook toegeven dat ik nog niet helemaal begreep wat nu juist het verschil is tussen een plaat en een EP. Ik dacht dat het een voorsmaakje was, een korte inkijk in de muziekstijl. Hoewel het de vorm heeft van een album met elf nummers, zie ik het eerder als een experiment om mijn eigen beats en stijl te ontwikkelen. Dus op die manier is ‘Zolangmogelijk‘ mijn eerste echte album.

Hoe kwam je op die titel?

Het idee achter ‘Zolangmogelijk‘ komt uit een gesprek met mijn vader over duikers die zonder duikflessen trainen om zo lang mogelijk hun adem in te houden. Surfers doen dat ook voor het geval ze meegesleurd worden onder water. Ik vond het een heel mooi gegeven: je longen trainen om het enige wat je moet doen om te leven, ademen, juist niet te doen. Bovendien was de titel zeer goed toe te passen op de nummers die toen al bestonden. Het was een samenkomst van omstandigheden en ik zag er een rode draad in.

Het album krijgt in een aantal kranten vier sterren. Hoe komt dat denk je?

Het kwam voor mij heel onverwacht. Ik had niet gedacht dat er überhaupt over zou geschreven worden in een krant. Dus ik ben er enorm tevreden mee. Ik denk dat mijn muziek misschien atypisch is in vergelijking met andere hedendaagse hiphop. Als je naar collega-rappers kijkt, merk je dat die vaak hetzelfde doen. Ik bedoel dat niet slecht want iedereen drukt zijn eigen stempel op de muziek. Maar ik probeer me toch van de rest af te zetten en iets anders te doen. Voor het album heb ik ook geëxperimenteerd met andere instrumenten en met mijn stem. Ik stel mezelf steeds de vraag wat ik nog kan doen om het interessanter te maken. Zo probeer ik variaties te leggen in mijn beats om die minder monotoon te maken en bepaalde woorden een gevoel mee te geven door die op een andere manier uit te spreken.

Wat onderscheidt jou dan van andere hiphop artiesten?

Dat is een lastige vraag... Ik denk dat ik me iets kwetsbaarder opstel. Vroeger was dat niet zo en gingen mijn teksten nog vaak over dingen die niet strookten met mijn persoonlijkheid. Zo rapte ik bijvoorbeeld over wiet roken, terwijl ik helemaal geen wiet rookte. Het voelde raar aan om te rappen over iemand die je eigenlijk niet bent. Dus ben ik daarmee gestopt en heb ik echt geprobeerd het hart op de tong te leggen. Dat heb ik ook in mijn studie geleerd: je kwetsbaar opstellen en alles onderzoeken.

Je won de Nieuwe Lichting in 2014. Het bracht je op de podia van zomerfestivals zoals Pukkelpop. Hoe was dat voor jou?

Dat was heel vreemd in het begin want de muziek heb ik altijd in mijn kamer gemaakt. Als je dan ineens op grote podia staat en er zoveel mensen naar je luisteren, is dat best overweldigend. Maar ik heb zo wel de smaak te pakken gekregen om mijn nummers live te brengen. Vroeger kwam dat nooit bij me op of dacht ik daar niet over na. Ondertussen maken live optredens een cruciaal onderdeel uit van mijn muzikale ontwikkeling.

Hoe houd je het publiek geboeid bij een hiphop act?

Dat is niet altijd evident. Heel wat mensen hebben me ook al voorgesteld om met een band op te treden. Maar het mooie aan een hiphop act is juist dat je het moet doen met enkel een deejay booth en een rapper op het podium. Dát is de uitdaging voor mij. Toegegeven, het kan nogal saai zijn voor het publiek als er daarnaast niets gebeurt. Daarom probeer ik ook meer elementen toe te voegen op het podium. De beats worden bijvoorbeeld opgedeeld in lagen die gedeeltelijk door de draaitafel worden gestuurd, maar voor een stuk ook live worden gespeeld op een drumpad door de deejay. Zo bouwt die ook tijdens het optreden de nummers mee op.

Je eet van veel artistieke walletjes: je maakt muziek, schrijft teksten, werkt grafische ideeën uit en studeert daarnaast beeldende kunst aan Sint-Lucas in Gent. Hoe combineer je dat?

Ik heb graag de grootste beslissingen in het eindresultaat. Maar voor mijn artwork of videoclips werk ik een idee uit waarmee ik dan naar mensen ga die het vorm kunnen geven. Het zou soms wel een last van mijn schouders zijn om die dingen meer uit te besteden want er kruipt veel tijd en energie in. Maar uiteindelijk doe ik alles toch liever zelf. Dan moet je ook op niemand wachten en ik heb graag dat het vooruit gaat. Mijn studie heeft wel al geleden onder de muziek. Ik zat in het tweede jaar toen ik aan de Nieuwe Lichting deelnam en daarna werd het heel druk. Dus dan moet je ergens keuzes maken. De studie is noodgedwongen op de achtergrond geraakt, maar alles wat ik geleerd heb in mijn opleiding probeer ik ook op mijn muziek toe te passen. Hoewel de focus nu vooral op muziek ligt, zal er nog wel een moment komen dat ik me terug meer op objecten zal toespitsen.

Tot eind april treed je nog op met de clubtour. Wat zijn je plannen daarna?

Aan nieuwe muziek werken. Ik zou ook graag proberen om meer zittende concerten te geven en iets met theater te doen, maar daar zijn nog geen concrete plannen voor. Ik wil vooral mijn ding kunnen blijven doen en bezig blijven. Nu eerst de clubshows tot een goed einde brengen en dan hopelijk wat festivals meepikken in de zomer. Ik wilde vroeger altijd al eens op Dour Festival staan, maar dat festival is redelijk Franstalig en ik rap in het Nederlands. Al zou het nog altijd tof zijn, is het dus geen grote wens meer om daar te staan. Als het maar een gezellig festival is, zal ik er graag spelen.

Wat mag er niet ontbreken voor een optreden?

Ik zorg ervoor dat er altijd zoethout thee is. Dat vind ik enorm lekker en dan geloof ik dat alles goed zal gaan. Het is een beetje bijgeloof. Zo doen we ook met de hele crew een soort ritueel waarbij we “connectie, connectie“ roepen. Dan komen we samen en wensen we elkaar het beste voor de show.

Nog een laatste vraag. Wat betekent Brihang eigenlijk?

Dat is een West-vlaams woord. Mijn vader zei vroeger geregeld “jij bent toch een brihang hé!“ als ik kattewaad uithaalde. Dus het betekent zoiets als kwajongen of deugniet.

< Wannes Hobin >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter