PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie De tieten van Tove Lo op Pukkelpop

vrijdag 18 augustus 2017Festivalwei Kiewit

De
Foto: Pukkelpop

De meest hilarische quote totnogtoe? Die komt van twee tienermeisjes die wachten voor het optreden van Tove Lo in de Dance Hall van Pukkelpop begint. Wanneer het logo van de artieste al geprojecteerd wordt op het grote videoscherm volgt volgend gesprek: ‘Is dat een vagina?’ waarop de ander antwoordt: ‘Ik denk het wel. Ik weet het niet.’ Kortom: Goedele Liekens heeft nog wat werk te doen in Hasselt. Weet iemand overigens of daar al überhaupt seksuele voorlichting wordt gegeven? Wat we wel weten, is dat die Pukkelpoppers behoorlijke risico’s nemen om naar een concert van Tove Lo te gaan kijken. ‘Eigenlijk moet ik blokken’ stond er op een van de kartonnen bordjes van een stout meisje. Aan stoute jongens ook geen gebrek trouwens in de Dance Hall. 1 man kuste twee vrouwen na elkaar tijdens de Kiss Cam voor het optreden van Tove Lo begon. De profiteur!

Blote tieten

Tijdens ‘Talking Body’ speelt de Zweedse wat met haar t shirt, gaandeweg wordt het steeds verleidelijker en kijkt ze ook speels in de camera. Tot Tove Lo plots het t shirt naar boven trekt en haar tieten aan het publiek toont dat verbouwereerd reageert. Zo’n boob flash is heus niet uitzonderlijk op een festival. Alleen, normaal gezien gebeurt dat in het publiek en niet op het podium... Nu goed, educatief is het wellicht voor veel Limburgse tieners dan weer wél geweest. Zo zien tieten er dus in het echt uit.

Met die tieten kan Tove Lo heus nog wel wat meer aanvangen, naar ons gevoel. Sterker zou zijn dat ze rond die act haar ganse optreden zou opbouwen in de toekomst. Want nu hadden we twee jaar na haar passage in de Botanique het gevoel dat ze live nog steeds erg licht uitvalt (wat overigens niet van haar tieten gezegd kan worden). Het concept om te strippen kan dus nog verder uitgewerkt worden om die fletse show de nodige peper te bezorgen. Met ‘Stay High’ sloot ze dan wel haar optreden af, je kan bezwaarlijk stellen dat het de hoogtepunten aan elkaar reeg, laat staan dat het optreden zou swingen als een … inderdaad. Tove Lo krijgt dus wat ons betreft carte blanche om visueel explicieter voor de dag te komen.

En verder?

Zagen we George Ezra *** op het hoofdpodium wachten tot de meelopende track startte van ‘Don’t matter now’, zijn recentste single, waarbij hij in de videoclip te zien is met een echte Samson. ‘What are you waiting for?’ klonk het niet veel later uit zijn mond. ‘Vuur en een full live show’ is ons antwoord.

Kind voor het eerst in grote snoepwinkel

Erg goed gemutst kwamen we overigens het festivalterrein op. Nog maar net waren we vakkundig door sportcommentatoren aangemoedigd via live radio om een sprintje in te zetten en Team kortgeshort voorbij te steken. Al even verwonderd waren we toen we de verwonderde blik van Oh Wonder *** op het hoofdpodium zagen. Josephine Vander Gucht stond voor het eerst op een Belgisch festival liet ze optekenen. Ze was zo excited dat ze leek alsof ze een kind was dat voor het eerst in een grote snoepwinkel kwam. Aanstekelijk noemen ze dat.

Halsey *** zorgde voor het knapste showeffect van de dag. Een regenboog rechts van het hoofdpodium. Hoe ze dat geflikt heeft, daar hebben The Flaming Lips *** het raden naar. Feit is dat deze band in de Marquee toonde dat eenhoorns bestaan, en je David Bowies ‘Space Oddity’ alle eer bewijst wanneer je die hit in een doorzichtige opblaasbare bal zingt. Heerlijke band om te zien wanneer een fikse plensbui over het terrein raast al halen de vele decor/propwissels wel de vaart uit de set waardoor de spanningsboog van het concert niet zelden verslapt.

Muilen voor 1 bon?

De Amerikaanse Halsey solliciteerde op Pukkelpop alvast voor een headliner tour. Zeker, met ‘Closer’ heeft ze een hitje samen met The Chainsmokers onder de arm. Maar het lijkt ons toch nog wat vroeg om deze 22-jarige een hogere plek op een festivalaffiche te geven, laat staan ze in een avondslot steken. Jeugdige overmoed noemen we dit van het indiepopmeisje dat haar podium met bloemetjes liet versieren. Zelf zag ze er overigens niet fout uit.

Wat wél compleet fout was, was dat ene bordje dat een tienermeisje meezeulde: ‘Muilen voor 1 bon?’ Zeker, op het einde van de zomer wordt het voor heel wat bakvissen stilaan precair om nog een zomerlief te vinden. Maar je zo in de koopjes-etalage plaatsen?

Eenzaamheid als bindmiddel tussen artiest en publiek

Halsey bracht ondertussen een wat chaotisch optreden, en legde het meermaals neer voor wat op den duur meer op een therapeutische sessie leek. ‘Jullie zorgen ervoor dat ik me minder alleen voel. En jullie zeggen me dat jullie je ook minder alleen voelen via mijn muziek.’ klonk het. Kijk eens aan, eenzaamheid als bindmiddel tussen artiest en fans. Niet veel later vertelde ze hoe een show op Madison Square Garden compleet de mist in ging. Wat er ook fout gaat, je kan er steeds van herstellen, klonk het. Al gaf ze toe dat ze niet al te best is in de liefde.

Faalangst

Een zeer interessant thema haalde ze hier aan, en ook in al onze gesprekken met de Pukkelpoppers die we de voorbije dagen hadden, kwam steeds hetzelfde naar boven: faalangst. Het resultaat van een erg prestatiegerichte maatschappij. Een onderwerp dat niet of nauwelijks belicht wordt in de media, maar waar je wel een boompje over kan opzetten. Zo praatten we er onder andere meer dan een uur over met een groepje meisjes uit het Gentse en Lier die naar het laatste jaar middelbaar of het eerste jaar hoger onderwijs gingen. Veel twijfels, veel angst om bij die hoge groep jongeren te gaan behoren die de eindstreep niet halen, kwam naar boven. Om maar te zeggen, dat je geen tent als de Think Tank moet plaatsen om met jongeren een open en goed gesprek te hebben over zaken waar ze misschien met anderen helemaal niet over kunnen praten. Dat we daardoor het ganse optreden van Delv!s niet gezien hebben, is dan maar zo. Soms moet je je prioriteiten kunnen en durven bijstellen als journalist, aanvoelen waar je voor enige meerwaarde kan zorgen en waar je het meest nodig bent.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter