PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Hydrogen Sea

zondag 22 oktober 2017HetPaleis

Hydrogen

Wij zijn ‘een zee van waterstof’. Daarmee stelde zangeres Birsen Uçar van Hydrogen Sea de band voor die het allereerste Sonic Kids-optreden ooit in hetPaleis mocht aftrappen. Een zondagmatinee optreden voor 6-plussers en hun mama’s en papa’s, met aangepast geluidsvolume en tickets die ingeruild worden voor echte festivalbandjes. Met een merchandisingstand achteraf en al ook. Omdat het niet altijd Kapitein Winokio, Studio 100-figuurtjes en co voor de allerjongsten moet zijn, dachten ze wellicht in het Antwerpse jeugdtheater. En gelijk hebben ze, want de formule toonde al bij de start over een ongeziene troef te beschikken. Met een kussentje onder je poep kruip je gezellig mee met de slow mo technoband op het podium. Je zit als het ware bijna op de schoot van Birsen en co. Dat in combinatie met de wat dromerige muziek zoals in een erg mooi ‘In dreams’, Birsen combineert haar melancholische zang met lieflijk gefluister zoals in ‘Murky waters’, maakt de beleving op de scène van hetPaleis als een warm dekentje die je over je heen trekt op een koude, regenachtige herfstdag terwijl Pieterjan Seaux voor de donkere electronica zorgt.

Birsen was er nochtans niet gerust op. Hoe zou je ook, het minste wat je kan zeggen is dat zo’n formule artiesten uit hun comfortzone, uit hun dagelijkse routine haalt. Over routine gesproken: “It‘s the everyday routine that cannot relieve me somehow.” zingt ze in ‘Walk away now’ waarbij ze haar eenzaamheid en angst uit dat het ongeluk zal toeslaan. De dagelijkse routine kan haar dan misschien niet verlichten, dit optreden deed dat kennelijk wel bij haar en bij ons. Birsen kwam erg ontwapenend over. Ook wanneer ze bij de start van het optreden meegaf dat ze een beetje zenuwachtig was. Met die innemende charme stal ze moeiteloos de harten van de tieners en de volwassenen. De allerjongsten – altijd wel een beetje kritischer en ongeduldiger – namen een afwachtende houding aan.

‘Lead us home’ klapte het publiek mee met de electric drums en troms die eerder aan de zijkant al betokkeld werden tijdens het optreden. “Bouwstenen in heel het universum. Kleine deeltjes die er het meest voorkomen. Dat is waterstof.” liet de zangeres optekenen. Vandaar ook dat ze als groepsnaam gekozen had voor ‘Hydrogen Sea’ gaf ze mee.

Het loungy, chille sfeertje tijdens deze zondagmatinee trok de band door met ‘Wandering star’ van Portishead waarbij ze de allerjongsten vroeg of ze wel eens naar de sterren kijken ‘s avonds. Birsen gaf mee dat ze zo’n type was, en daar erg van houdt, wat we haar ook effectief zien doen terwijl de song neergelegd werd door vertragende akkoorden op synths en een volwassen toeschouwer zijn lichtje van zijn smartphone bovenhaalde als een eenzaam sterretje. Het is tijdens zo’n set, zo’n sfeerzetting, dat je je afvraagt als journalist of het geen leuk idee zou zijn om in plaats van een matinee optreden een avondconcert te doen, zo net voor het slapen gaan met sleepover en ontbijt ‘s ochtends in de zaal. Andere nummers die goed onthaald werden tijdens het concert dat afklokte op 50 minuten waren ‘Beating heart’ – met de tekst ‘we zullen falen in het leven als we niet in de pas lopen’ waarna Birsen stelt dat ze dat nooit zal doen en ‘Wear out’, de enige song met elektrische gitaar in een loop waarbij de versnelling via de synths danig meegeklapt werd.

Conclusie: massamedia durven zich de laatste tijd nog bijna uitsluitend of voornamelijk concentreren op massa events. Nochtans is de beleving tijdens optredens waarbij de ruimte niet veel groter is dan een huiskamer zoals AB Salon en dus nu ook Sonic Kids in hetPaleis veel intenser. Plus: als toeschouwer voel je je veel meer betrokken bij het optreden, het voelt allemaal veel persoonlijker aan dan in een anonieme concertzaal als het Sportpaleis. Je zit letterlijk bijna op de huid van de band waardoor de teksten en de muziek zich ook makkelijker een weg onder je huid banen. Niets dan voordelen dus, en jongeren kunnen niet vroeg genoeg in het leven zo’n eerste ervaring opdoen.

< Bert Hertogs >

Op 8 december 2017 staat Hydrogen Sea in deSingel in Antwerpen

De setlist:

  1. I remember
  2. In dreams
  3. Worry
  4. Murky waters
  5. Lead us home
  6. Another skin
  7. Wandering star (cover Portishead)
  8. Only Oleanders
  9. Beating heart
  10. Before I go
  11. Walk away now
  12. Wear out


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter