PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Thirty Seconds to Mars ★★★

vrijdag 1 juni 2018Nurburgring Eifel Duitsland

Thirty

De ‘Does anyone wants to come on stage with Thirty Seconds to Mars’?-show bracht de Amerikaanse rockband op Rock Am Ring. Een optreden dat je nog bezwaarlijk als ‘live’ kon bestempelen. Gitarist Tomo Mili?evi? heeft om persoonlijke redenen immers de tour verlaten. Geruchten gaan de ronde dat er meer aan de hand is vermits de Leto-broers zich steeds duidelijker als duo profileren. Zo toont de website van Rock am Ring de promofoto van de band als duo en niet als trio, en zijn er online video’s zonder Tomo te zien, enz. Enkel de charismatische zanger Jared Leto en zijn broer, de drummer Shannon Leto staan dus op het podium. Al de rest van muziek (synths, gitaren, enz.) loopt mee via tracks. Jared toonde vooral op de Nürburgring een meesterlijk entertainer te zijn die het publiek moeiteloos op zijn hand krijgt. Tijdens ‘Up in the air’ haalde hij alvast alles uit de kast. Vuurwerk? Check. Het publiek laten meeklappen? Check. De catwalk en het B-podium oplopen? Check. Het publiek verder oppoken door ‘Make some noise!’ te roepen? Check. Shannons basdrum het nummer laten versnellen en crescendo laten gaan? Check. De song stilleggen, de lichten uit laten gaan om tijdens die break van enkele seconden het publiek nogmaals bijkomend op te poken? Check. Om finaal af te werken door een sit down te organiseren en de fans simultaan te laten rechtveren? Je noemt het, Jared deed het.

Een kwartier te laat verscheen Thirty Seconds to Mars overigens op het podium met hun recente vijfde studioalbum ‘America’ onder de arm. Daardoor schrapten de Leto-broers ‘Stay’, een cover van Rihanna en ‘Great wide open’ die nochtans wel op hun setlist stonden. Tijdens het wachten amuseerde het publiek zich rot door onder andere ‘Scheiß Tribüne’ te scanderen naar de VIPs en media die rechts van het hoofdpodium, de Volcano Stage, niet alleen het optreden bijwonen maar ook een duidelijk zicht hebben op wat de massa doet. Het moet gezegd, voor een eerste festivaldag zat de sfeer er al dik in.

(lees verder onder de video)

Scheiss Tribüne. @rockamringofficial #rar2018

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

Shannon Leto kickte zijn basdrum hard bij de start van ‘Kings and Queens’ en zijn broer liet het publiek de ‘oho’’s stevig meekelen. Met zijn vele ‘oho’-meezing- of nazingmomenten creëerde Thirty Seconds to Mars ook moeiteloos een stadiumsfeertje. Jared, met twee glitterhandschoenen aan en zonnebril op, ging in interactie met het publiek door te vragen hoe het met ons was. Niet veel later liet ie het ‘This is war’ scanderen waarna hij de song ook live bracht. Veel Thirty Seconds to Mars-vlaggen spotten we overigens in Zone A, de publiekszone die het dichtst bij het podium te vinden is en al vroeg nog voor het optreden moest aanvangen volzet was.

Een Russisch meisje maakte haar allereerste rockfestival mee en zag haar helden aan het werk. De cameramannen registreerden dan ook haar erg emotionele reactie (met het handje voor de mond, bibberend) toen Jared haar op het podium vroeg. Daar aangekomen zei ie schalks ‘Alle andere festivals die je hierna nog gaat doen, gaan miserabel zijn’. Jared vroeg haar naam en het publiek scandeerde die luidruchtig waardoor ze helemaal van haar melk was. Het jonge meisje mocht plaatsnemen op het drumpodium van Shannon en vanaf daar ‘Dangerous night’ horen dat de Leto-broers aan haar opdroegen en voorzagen van rood vuurwerk.

Het duo uit Los Angeles vroeg het publiek om er het allerbeste weekend van te maken en kreeg gehoor. Tijdens ‘Do or die’ wapperde Jared met de Duitse vlag. Ook hier nodigde hij fans uit op het podium terwijl het nummer a capella afgesloten werd. Maar dan volgde hét inkakmoment van de show. Het nieuwe ‘Hail to the Victor’ werd koeltjes – net als het weer was – onthaald. En toen Thirty Seconds to Mars even een break hield door ‘Pyres of Varanasi’ te laten horen, wist je dat het duo hun optreden opnieuw van nul zou moeten opbouwen. Het publiek op hun hand krijgen, deden ze door de klassieke truc, rechts, links en achteraan uit te spelen ten opzichte van elkaar in een spelletje om ter luidst van zich laten horen. ‘Is there anyone who likes to dance?’ vroeg Jared zich voor ‘Rescue me’ nog af terwijl ie ook even een video opnam voor de Amerikaanse fans vermits hun Monolith-tour daar over een weekje start. Drie fans mochten proberen uit te maken welk deel van het publiek het luidst van zich liet horen. ‘Walk on water’ - in het publiek zagen we een licht aangepaste kartonnen bordje met ‘Walk on beer’ op – legde de band dan weer a capella neer door het samen met de duizenden toeschouwers voor het hoofdpodium te zingen. Met ‘Closer to the Edge’ nam Thirty Seconds to Mars afscheid van Rock am Ring met een knaller. Letterlijk ook. Veel vuurwerk en confetti werd de lucht ingeschoten terwijl de groep tientallen fans op het podium toeliet. We zouden nog bijna vergeten melden dat de band ook tijdens het optreden grote opblaasbare ballen én speeltjes voor in het zwembad het publiek ingooide om mee te spelen.

(lees verder onder de video)

. @30secondstomars sloot de Volcano Stage op @rockamringofficial met vuurwerk af. #rar2018

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

Thirty Seconds to Mars deliverde dus op Rock am Ring en bleek als headliner een van de publiekslievelingen. Al was het eerder vooral een entertainende show dan een volwaardig live optreden. Op 18 augustus 2018 treedt de groep op Brussels Summer Festival op.

< Bert Hertogs >

Deze recensie werd mogelijk dankzij TUI Belgium

De setlist:

 1. Monolith
 2. Up in the Air
 3. Kings and Queens
 4. Night of the Hunter
 5. This Is War
 6. Dangerous Night
 7. Do Or Die
 8. Hail to the Victor
 9. Pyres of Varanasi
 10. The Kill (Bury Me)
 11. Rescue Me
 12. Walk on Water
 13. Closer to the Edge


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter