PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Afrique en Cirque ★★★★

donderdag 9 augustus 2018Sziget Budapest

Afrique

Een combinatie van concert met een Afrikaanse marimba, drums, djembé, sax, basgitaar en de kora, visuals, dans, acrobatie en gymnastiek dat brengt het Canadees-Guinese Afrique en Cirque op Sziget Festival. Wellicht is het een van de strafste circusvoorstellingen die een van de grootste Europese festivals wist te strikken. Een gigantische dynamiek en spelplezier straalt dan ook af van de uitvoerders Yamoussa Bangoura, Alya Sylla, Yamoussa Soumah, M‘Mahawa Soumah, Mama Adama Soumah en Moustapha Soumah die live muzikaal begeleid worden door Fanta Camara (ook zang), Ibrahima Sory Diabaté, André Désilets, Auguste Donatien Dogbo, Lionel Katshingu en Yamoussa Bangoura (zang).

Zeker, de regie die in handen was van die laatste kon wat ons betreft links en rechts nog wat verfijnd worden. Lees: de spanningsboog staat niet altijd even strak, de voorstelling zakt halfweg even in, deels ook omdat de scèneovergangen niet echt smooth verlopen. Daarnaast ontwaarden we nog een paar lichtfouten tijdens de allereerste voorstelling. Maar laat dat vooral detailkritiek wezen. De mengeling aan genres die Afrique en Cirque voorschotelt is de moeite en werkt.

Het is vooral de dynamiek, de energie van Afrique en Cirque die aanstekelijk werkt naast de publieksinteractie waarbij het ‘Assassu’ moet antwoorden op ‘Assassa’ en vice versa. Naast indrukwekkende hand-op-handacrobatie, menselijke torens bouwen, verbluft de gymnastiek ons waarbij we onder andere twee mannen in de lucht over elkaar zien vliegen terwijl ze een salto maken en de ene landt op de schouders van een derde rechtstaande collega.

Het aantal flikflaks dat deze voorstelling kent, is overigens duizelingwekkend hoog. Verder telt de voorstelling ook een act aan de aerial straps en zien we ook een knap staaltje contortion uitgevoerd door twee vrouwen waarvan de ene de rok speelt van de ander wanneer ze die uitdoet. De finale (waarvan u hieronder een fragment kan zien) is ronduit adembenemend en toont nog maar eens hoe krachtig maar ook hoe energiek dit gezelschap op het podium van Sziget Festival staat. Een absolute aanrader om te bekijken, elke dag om half twaalf ’s avonds in de tent van Cirque du Sziget. 

Afrique en Cirque op #sziget2018 #szigetfestival #szigetloverevolution

Een bericht gedeeld door Concertnews (@concertnieuws) op

< Bert Hertogs > 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter