PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Het huis Anubis: De Legende van het Spooktheater

zaterdag 23 januari 2010Kon. Elisabethzaal Antwerpen

Het

In 1910, op 23 januari, precies 100 jaar geleden was er een brand in de theaterzaal van de Koningin Elisabethzaal. Dat zegt althans een journalist van een gratis Antwerps cultuurmagazine dat tegenwoordig verzuipt in de reclame. De journalist is acteur Wim van den Driessche die Nienke, Fabian, Amber, Patricia, Appie en Jeroen voorts vertelt dat het exact om kwart na drie gebeurde. In de brand bleef Geertje Oudenbosch, de dochter van de toenmalige directeur Theodoor Oudenbosch. Haar geest spookt nog rond in het theater. De legende wil, dat alles te maken heeft met een klok die door Hora del Timi gemaakt werd, en dat de brand precies 100 jaar later op hetzelfde tijdstip opnieuw zal woeden.

De Kersentuin van Anton Tsjechov, dat stuk wilden de 6 vrienden spelen deze middag. Helaas bleek er dit keer geen decor te zijn geleverd en moeten ze er dus voor zorgen dat het theater niet in de fik vliegt. Fabian doet verwoede pogingen om het publiek te overtuigen om de uitgang alvast te zoeken, maar die blijft mooi vastgekluisterd aan zijn stoel. Er zit niets anders op dan terug in de tijd te gaan met de geest van Geertje om de klok te doen stoppen. Enkel Jeroen en Appie blijven in 2010. Allen zullen ze betrokken worden om 3 opwindsleutels te vinden om de klok te stoppen.

Ook nu weer steken er heel wat educatieve elementen in de show. Zo komen de kids te weten dat voor er klokken bestonden, de waterklok, de zandloper en zonnewijzer manieren waren om te weten hoe laat op de dag het was. Wanneer de klok terugtikt zien we beeldfragmenten van Martin Luther King, Ghandi en de maanlanding verschijnen in de klok. Ook de planeten worden vernoemd, al laat het zestal ons uitschijnen dat Pluto een volwaardige planeet is, terwijl ie op 24 augustus 2006 gedegradeerd werd tot dwergplaneet en dus gelijkwaardig werd aan Ceres, Eris, Makemake en Haumea. Eris is trouwens een grotere dwergplaneet dan Pluto.

Maar de show laat ook nog andere steken vallen. Zo valt het te sterk op dat er bij fragmenten of volledige nummers geplaybackt wordt. Bij openingsnummer Het huis Anubis hoorden we de 6 acteurs niet versterkt boven de playbacktape uitzingen. Zo stil stonden de luidsprekers. Dat was vrij pijnlijk om hen samen met de technici zo duidelijk door de mand te zien en horen vallen. Verder ontwaren we weinig groepsgevoel tijdens de show. Als publiek worden we wel betrokken in de zoektocht, maar de 6 personages staan er nauwelijks als een team. Ook van spanning tussen Nienke en Fabian valt in de verste verte niets te merken. Geen liefdesnummers als “Hij” en “Ware liefde” dus in deze theatershow. Pas naar het einde toe volgt een vluchtige kus tussen Loek Beernink en Lucien van Geffen.

Qua decor en spanningsopbouw kent deze productie heel wat problemen. Naar het verleden en terug reizen en een rondspokende geest, maakt het verhaal wel erg vergezocht. Dat de geest gespeeld wordt door een actrice ook. Leuk is wel de verschillende tijdsgeest tussen 1910 en 2010. Wanneer de theaterdirecteur in 1910 vraagt hoe het in 2010 is, floept Amber er “vet cool, vooral Twitter en Facebook en zo” uit. Hilarisch is het om dan van den Driessche te zien die compleet verward dit mag aanhoren. Met dit element konden de scenarioschrijvers meer doen.

Super zijn de kostuums die iedereen in 1910 aangetrokken krijgt. Behalve de coole Appie, die zal nooit de reis naar het verleden doen. Jammer, want de clash tussen Appie in 2010 en in 1910 zou net het grootst kunnen zijn. Het volksdansje tijdens “Sibuna (Een voor allen, allen voor 1)” is leuk. Verder werden heel wat choreografieën hernomen uit de vorige theatershow. Die zat beter in elkaar, was spannender, er zat een verhaal in het verhaal in (dat Nienke en Fabian op elkaar zijn),...

Hier zat meer in. Er bleven enkele kansen onbenut. Jammer.

< Bert Hertogs >

De setlist:

  1. Het huis Anubis
  2. Yo Appie (rap)
  3. Kunnen stenen iets vertellen
  4. Het pad der zeven zonden
  5. Sibuna (Een voor allen, allen voor 1)
  6. Het geheim
  7. De schat van Anubis + Het huis Anubis (instrumentaal + zang)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter