PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Béjart - Ballet for Life

vrijdag 5 februari 2010Stadsschouwburg Antwerpen

Béjart

Music Hall organiseert na eerdere successen voor de derde keer het Béjart Festival. Deze editie reist langs Gent, Brussel en Antwerpen met choreografieën uit de beginjaren van de Franse grootmeester en werk uit de jaren vlak voor zijn overlijden. Wij gaan in de Antwerpse Stadsschouwburg naar Ballet For Life. Deze voorstelling ging in 1997 in Parijs in première.

Ballet For Life is een ode aan diegenen die te jong gestorven zijn. Aan Wolfgang Amadeus Mozart, aan Jorge Donn, één van de sterdansers uit Béjarts gezelschap die stierf aan AIDS, maar ook aan Queen’s Freddie Mercury. Ballet For Life viert het Leven, de Liefde en de Dood. Maurice Béjart zelf stierf in 2007 op tachtigjarige leeftijd.

Het podium is vrij eenvoudig gehouden en heeft met zijn witte kleur wel iets hemels. Een veertigtal dansers liggen op de scène met een wit laken over zich gedrapeerd. Op de muziek van It’s A Beautiful Day ontwaken ze één voor één. Een twintigtal nummers van Queen passeren de revue vanavond. Ze worden aangevuld met composities van Mozart. De muziek van Mozart is vrij karig, maar genoeg om een eigen accent te leggen. Ook al lijken deze muzieksoorten tegenovergesteld, ze zorgen voor een mooie wisselwerking.

De kostuums werden ontworpen door Gianni Versace, ook véél te vroeg van ons heengegaan. Ze werden eerder sober gehouden met hier en daar toch veelkleurige accenten. Ook Mercury’s eigen stijl vinden we er zeker in terug.

Ballet For Life brengt een positieve boodschap. In plaats van te treuren om de doden, wordt het leven gevierd, ook al was het veel te kort. Het zijn vooral de scènes waarbij alle dansers op het podium staan die bij ons indruk konden maken. Bijzonder knap is de doos op het grote podium waarin alle dansers één voor één in dansen. Hoeveel dansers passen er in een doos? Genoeg om er een prachtige choreografie van te maken.

Het zijn niet alleen de liefhebbers van de muziek van Queen die kunnen genieten van Ballet For Life. Ook niet alleen de liefhebbers van ballet. Of die van Béjart. Iedereen die graag muziek aangevuld ziet met allerlei visuele parels komt hier zeker aan zijn trekken.

De projectie van beelden van Jorge Donn op de muziek van I Want To Break Free uit ‘Life At Wembley’ uit 1986 zorgt voor een apotheose in de voorstelling. De dansers kijken hierbij geëmotioneerd toe van aan de zijkant.

Ballet For Life wordt dan ook beloond met een oorverdovend applaus en een minutenlange, welverdiende, staande ovatie op de muziek van The Show Must Go On. Inderdaad. Deze show blijft zeker nog een tijd duren. Hij is, net zoals de muziek van Queen, tijdloos.

< Nathalie Charlier >

It’s A Beautiful Day
Time
Let Me Live
Brighton Rock
Heaven For Everyone
I Was Born To Love You
Cosi Fan Tutte (Mozart)
A Kind Of Magic
Thamos (Mozart)
Get Down, Make Love
Seaside Rendezvous
Piano Concerto No. 21 (Mozart)
You Take My Breath Away
Masonic Funeral Music (Mozart)
Sinfonia Concertante (Mozart)
Radio Ga Ga
A Winter’s Tale
The Millionaire Waltz
Love Of My Life
Brighton Rock
Bohemian Rhapsody
I Want To Break Free
The Show Must Go On


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter