In een wereld waar vooroordelen en discriminatie schering en inslag zijn, heeft Vlaanderen er een nieuwe musical bij die deze moeilijke thematiek niet uit de weg gaat. ‘Mixed Kebab de musical’ van Theater VREAK bracht in de Zwarte Zaal van het Fakkelteater het verhaal van de Turkse jongen Bram, vertolkt door Joris Kun, die stiekem verliefd werd op Kevin, gespeeld door Pieter Van Bavel. Hun liefdesgeschiedenis werd niet zomaar een romantische love story, maar kon beter omschreven worden als een heuse overlevingstocht langs een weg bezaaid met oude tradities, een afkeer van homo’s, een radicaliserende broer, vooroordelen en geloof, een gearrangeerd huwelijk en een omgeving die op haar manier probeert te overleven in een veranderende wereld. Schrijver en regisseur Nico Plinke baseerde ‘Mixed Kebab’ op de gelijknamige film van Guy Lee Thys en Amanda Kovac tekende voor de muziek. Het resultaat was een aangename voorstelling met een vrij hoog tempo in een heel rechttoe rechtaan taalgebruik en met de magische klanken van de oud die voor een typisch Turkse sfeer zorgden. De ster van de avond was, naast Joris en Pieter, de geweldige Oriana Szwarc die ons met ‘Waar droomt een vogel van’ volledig wist in te pakken.
Wanneer we te lezen krijgen dat een voorstelling ook een ‘boodschap voor de maatschappij’ wil brengen, krijgen we op de redactie soms al spontaan schrik voor moraliserende vingertjes en komt spontaan de flash-back naar de laatste tien minuten uit ’40-45’ van Studio 100 naar boven. Men moest daar perse nog even vertellen over de repressie na de oorlog terwijl dat helemaal niets meer met het verhaal te maken had, maar het plaatste alles netjes in een historisch kader. Gelukkig had ‘Mixed Kebab de musical’ daar geen last van. Het liet zien dat vooroordelen in alle lagen van de bevolking en onder alle bevolkingsgroepen zit en dat ze soms diep verankerd zitten. Vader Mehmet, knap vertolkt door Dirk Belloy, mocht gewoon authentiek blijven en moest geen grote knieval voor zijn zoon maken om voor een happy end te zorgen. ‘Mixed Kebab de musical’ bracht de dingen gewoon zoals ze zijn. Of toch ongeveer …
Want we kunnen ons moeilijk voorstellen dat er in een Turkse buurtsuper plots een gay achtergrondkoortje “shoop shoop doowa” komt zingen. Het was wel het grappigste moment uit de voorstelling waarbij het publiek spontaan ging meeklappen. Componiste Amanda Kovac had voor Karl Ferlin het geweldig vrolijke ‘Er komt ooit een dag’ geschreven dat eigenlijk iedereen opriep om minder bekrompen te zijn, vooroordelen opzij te schuiven en wat meer verdraagzaam te zijn voor anderen. De muziek was fout, het achtergrondkoortje ging er zwaar over en de zang van Karl was maar van een bedenkelijke kwaliteit. Maar hij bracht het zo overtuigend dat het charmant werd. Het was ook perfect geplaatst om de spanning van het verhaal wat te breken. Want op dit ogenblik in de voorstelling was Brams broer Furkan, gespeeld door Joris Kemel, al geradicaliseerd en stonden de ouders van Bram op het punt om te vernemen dat hij een relatie had met Kevin. We konden daar de aangeboden ademruimte wel gebruiken.
En dan kwam het romantisch duet tussen Bram en Kevin: ‘Als de storm de stilte breekt’. Pieter Van Bavel mocht inzetten met alleen de pianoklanken van Amanda Kovac als ondersteuning. Hij klonk zacht, teder, fijn en breekbaar. We moesten in het eerste deel van de musical wat wennen aan zijn stem, maar tegen het moment van dit duet, waren we echt wel gecharmeerd door zijn prestatie. Toen Joris Kun overnam klonk het allemaal iets voller en krachtiger.
Bij de mannen in de cast was Joris echt wel de uitschieter van de avond. Hij had van bij de eerste noten die hij zong geen enkel probleem om ons te overtuigen van zijn talent. Het was heerlijk om hem aan het werk te horen. Dat in schril contrast tot Joris Kemel die de rol van Furkan speelde. Wanneer hij zong, zat hij al te vaak naast de noot. Hij speelde zijn rol gelukkig heel overtuigend. Maar om een grotere rol in een musical te spelen, was toch wat meer zangtalent gewenst.
Dat zangtalent hoorden we uiteindelijk ook bij Veerle Van Ransbeeck die de rol van de moeder van Kevin voor haar rekening nam. Toen ze in het begin van het eerste deel een stuk van ‘Vogelvrij’ zong, was het nog op de rand van vals, maar in het tweede deel stond ze er helemaal. Misschien waren het de zenuwen van de première.
Wie duidelijk veel minder last had van premièrestress, was Oriana Szwarc. Ze speelde de Turkse verloofde van Bram die luidop droomde van een beter leven in België. Amanda Kovac had voor haar het mooie ‘Waar droomt een vogel van’ geschreven. Ewoud Huygens ruilde zijn viool voor een oud en plots paste de klank perfect bij het Turkse landschap dat als achtergrond op doeken werd geprojecteerd. Het was een tragisch nummer over verlangen waarbij Oriana’s stem volledig tot haar recht kwam en waarbij ze door de combinatie van spel en zang het publiek aan haar lippen deed kleven. Door helemaal op het einde een deel van het ensemble als backings in te zetten, kreeg ‘Waar droomt een vogel van’ net nog dat tikkeltje meer mee. Het applaus gaf duidelijk aan dat we niet de enigen waren die hier enorm van hadden genoten.
‘Mixed Kebab de musical’ was gebaseerd op een film van Guy Lee Thys en dat maakte dat er vaak van locatie moest gesprongen worden. Om daarbij niet te veel tijd te verliezen aan grote decorwissels, bestond het decor voor het grootste deel uit videoprojecties op verschillende schermen. Het was een slimme manier om het tempo hoog te houden en snel van scène te kunnen wisselen, maar soms was het jammer om een deel van de achtergrond op Joris’ gezicht te moeten zien. Om het met Cruijf te zeggen:” Elk voordeel heb zijn nadeel.“
Algemeen genomen waren we dus best tevreden over wat Theater VREAK ons wist voor te schotelen. We zagen knappe acteerprestaties in een vlot verhaal en konden daarbij genieten van de muziek van Amanda Kovac die ons meenam van de softe jazz over een voorlijk deuntje naar de typische Turkse klanken. ‘Mixed Kebab de musical’ is een no nonsens productie die laat aanvoelen wat vooroordelen zijn en laat zien dat het ook anders kan.
< Sascha Siereveld >
De cast:
Joris Kun (Ibrahim/Bram)
Pieter Van Bavel (Kevin)
Tania Cnaepkens(Fatma)
Dirk Belloy (Mehmet)
Veerle Van Ransbeeck (Marina)
Joris Kemel (Furkan)
Nayat Sari (Canan)
Oriana Szwarc (Elif)
Kenny De Mulder (Ismaël)
Didier De Geest (Kasimir)
Karl Ferlin (Taki)
Wietse Belloy (Yessin, Jamil)
Julie Rochtus (Nicole)
Loïs Heirman (Zehra, Mirella)
Céline Rosseel (Babs)
naar de film van Guy Lee Thys
boek en regie: Nico Plinke
muziek en zangcoach: Amanda Kovac
producent: Theater VREAK
Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!
Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.
05APR
#LikeMe In Concert 2025
Lotto Arena Merksem
21MAY
Sertab Erener
Stadsschouwburg Antwerpen
30MAY
Zucchero
Lotto Arena Merksem
25OCT
Mama‘s Jasje 35 Jaar Hits
Stadsschouwburg Antwerpen
06MAR
ALL HITS - World Music Masterpieces
Kon. Elisabethzaal Antwerpen
07MAR
Gladiator Live in Concert
Kon. Elisabethzaal Antwerpen
02MAR
Spectre in Concert
Kon. Elisabethzaal Antwerpen
26JUN
Santana
Sportpaleis Merksem
11JAN
Kroost
corso Berchem
11JAN
Revolutionary Road
Stadscentrum Mechelen
17JAN
Trust
CC Brasschaat
17JAN
Kinky Boots
Arenberg Antwerpen
18JAN
Sister Act
Chasse Theater Breda
1JAN
We live in time ★★1/2
Kinepolis Antwerpen
30DEC
Nosferatu ★★★★
Kinepolis Antwerpen
28DEC
Barbie: The Exhibition ★★★1/2
Design Museum Londen
28DEC
Flanders Festival Orchestra Kerstgala ★★★★★
Kon. Elisabethzaal Antwerpen
26DEC
The Snowman ★★★★
Peacock Theatre Londen
23DEC
Conclave ★★★1/2
Kinepolis Antwerpen
18DEC
Mufasa: The Lion King ★★★
Kinepolis Antwerpen
17DEC
Candlelight: Tribute aan Adele ★★★
Zaal AthenA Antwerpen
14DEC
Ode aan Rob de Nijs ★★★★
Kon. Elisabethzaal Antwerpen
13DEC
There Is A Light That Never Goes Out ★★★★
Schouwburg Noord