PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The Great Gatsby ★★★★1/2

dinsdag 19 maart 2019Stadscentrum Brussel

The

Twee driehoeksverhoudingen, ontrouw én de American dream die aan diggelen geslagen wordt, vormen de hoofdingrediënten van The Great Gatsby. De roman van F. Scott Fitzgerald uit 1925 die zich afspeelt in de roaring twenties, in de periode dat alcohol produceren en verkopen verboden was, is al meerdere malen verfilmd. Een van de recentere producties is die uit 2013 met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Verschillende theaterversies bestaan er. In Londen is de immersive versie ondertussen de langst lopende immersive show ooit waar Alexander Wright de regisseur van is. Nu kan het Belgische publiek – eindelijk – dit fenomeen ontdekken in hartje Brussel. Twee casts treden er alternerend op, een voor het Franstalig publiek, en een voor het Nederlandstalige. Wij gingen naar de eerste preview van de Nederlandstalige versie kijken en zagen een uitstekende Timo Descamps als Jay Gatsby, Emelien Raats als Daisy Buchanan, Randall Van Duytekom als Tom Buchanan, Veerle Malschaert die als Myrtle Wilson ons aangenaam wist te verrassen in haar acteren, Aiko Janssens als George Wilson, Ronald Jorritsma als Nick Carrawy, Katja Retsin als Jordan Baker, Samuel Van der Zwalmen als Rosie Rosenthal, en Ioana Mandrescu als Chip (piano). De vertaling naar het Vlaams door Johan Depaepe is een topper. Om kort te gaan: Ain’t we got fun? En of!

Het is redelijk onzinnig om deze vorm van participatief en belevingstheater in detail te beschrijven. Simpelweg omdat de groep – 200 man kan er maximum bij elke voorstelling ontvangen worden op een geheime maar goed bereikbare locatie in Brussel centrum, die kort voor het evenement doorgaat aan de toeschouwers gecommuniceerd wordt – meermaals in kleinere groepjes wordt ingedeeld. Daardoor kan je volgens onze info de voorstelling vanuit 24 verschillende standpunten zien. De kans dat u de voorstelling exact beleeft zoals wij dat deden, is dus bijzonder klein.

De acteurs, die allemaal ontzettend goed in hun rol zitten, voor de voorstelling begint, en zelfs tijdens de pauze in hun rol blijven, brengen namelijk in verschillende kamers hun personages tot leven. Het publiek wordt daarbij niet tot een zuivere passieve toeschouwer herleid. Integendeel, de personages spreken je aan, en laten je deelnemen aan het verhaal. Ze spelen daarbij voor 200 man, een aantal keer in aparte kamers voor een kleinere groep, maar even goed ook een aantal keer 1 op 1 met iemand uit het publiek wanneer je van ruimte verandert bijvoorbeeld. Op die manier word je moeiteloos in het verhaal meegezogen én betrokken wat de ervaring dubbel zo leuk maakt. De setting, de kostuums én het feit dat het publiek aangemoedigd wordt om zich ook te kleden in de stijl van de jaren ’20, maakt het plaatje helemaal compleet.

En jawel, je wordt onder andere gevraagd om bijvoorbeeld de personages advies te geven, mee te dansen, een (al dan niet aangebrand of vuil) spelletje te spelen, ‘Ain’t we got fun’ te zingen, een slogan te scanderen, enz. Voor je het goed en wel beseft, wordt jouw voornaam misschien wel genoemd en ben jij diegene die mee voor een plottwist van jewelste zorgt. Alleen een telefoontje plegen van exact twee minuten (‘3,2,1 lossen!’), dat zit er niet in voor het publiek of het moet tijdens de pauze gebeuren.

The Great Gatsby gaat over vaten vol lege beloftes, mannen die geen vlieg kwaad doen, maar ook niets goed doen, maar uiteindelijk toch ook weer niet. De ganse cast is top: er wordt zeer goed en geloofwaardig geacteerd. Dat levert een aanstekelijke voorstelling op die humor en drama ijzersterk weet te doseren. Wat een ervaring!

< Bert Hertogs >

Credits:

Jay Gatsby - Timo Descamps
Daisy Buchanan - Emelien Raats
Tom Buchanan - Randall Van Duytekom
Myrtle Wilson - Veerle Malschaert
George Wilson - Aiko Janssens
Jordan Baker - Katja Retsin
Nick Carrawy - Ronald Jorritsma
Rosie Rosenthal - Samuel Van der Zwalmen
Chip (piano) - Ioana Mandrescu
Resident director - Oliver Tilney
Head of production - Golfo Migos
Associate director (NL) - Johan Depaepe
Choreography - Holly Beasley-Garrigan
Stage design - Jean Pierre Deschepper
Techniek - Stijn Goethals & Koen Goossens
Stage Manager - Jürgen Heuvinck
Bar manager - Deborah Thieme De Souza


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter