PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Alain Platel - Out of Context

woensdag 26 mei 2010deSingel Antwerpen

Alain

Zelden zijn we zo goedgemutst bij het verlaten van een dansvoorstelling. Aan het einde van het culturele seizoen programmeert deSingel “Out Of Context” van de Gentenaar Alain Platel en het gezelschap “Les ballets C de la B”. Een voorstelling die ons een aangename en onderhoudende avond heeft gegeven.

Platel gaat voor soberheid en minimalisme. Dans zonder franjes. Negen spelers, negen rode fleece dekentjes, ook zonder franjes, en twee microfoons. Meer niet. Vanuit de zaal komen de spelers één voor één de scène opgewandeld. Ze ontkleden zich, leggen de kleren netjes achteraan de scène en wikkelen zich in een rood dekentje.

Ze ruiken aan elkaar. Kijken elkaar aan en maken grimassen. Het is een spel van afstoten en aantrekken. Hierbij zijn de intenties niet altijd duidelijk. Ook de bewegingen lijken niet altijd natuurlijk, soms spastisch, soms gecontroleerd.

“Out Of Context” is een ode aan de choreografe Pina Bausch, een icoon in de geschiedenis van het Duitse danstheater, die vorig jaar overleed. Zij had de gewoonte haar dansers te laten zingen, werkte vaak met microfoons en zag muziek als belangrijke factor in haar werken.

Als eerst menselijke klanken uit de luidsprekers schallen die door de dansers via de microfoons worden opgewerkt, wordt er halverwege een beat losgelaten. De dansers grijpen één voor één de microfoons en declameren herkenbare zinnetjes uit popdeuntjes. Ook krijgen we Aïsha en Nothing Compares 2 u te horen. Wanneer Dalida’s “Mourir sur Scène” wordt gebracht door een man in een rode jurk en op rode pumps is het overduidelijk dat deze voorstelling vol knipogen en humor zit.

De perfectie nadert de voorstelling niet en daar zit het tempo voor iets tussen. Het komt allemaal te traag op gang en ook naar het einde toe sluit het ritme van de voorstelling niet naadloos aan. Het muzikale samenspel met dans en humor zorgt er wel voor dat u met een glimlach en een goed gevoel de zaal verlaat.

< Nathalie Charlier >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter