PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Arno ★★★

zaterdag 5 februari 2022Ancienne Belgique Brussel

Arno

Zowat alles wat rock ’n roll was, ademde een concert van Arno vroeger uit. Zijn attitude op het podium zorgde daarvoor. Als ie weliswaar optrad. Zo herinneren we ons een avond dat ie te zat was op een editie van HUMO’s Pop Poll om het podium nog op te geraken. In de Ancienne Belgique trapte hij zijn vijfdelige concertreeks ‘Vivre’ af (goed voor 3 concerten in Brussel en 2 in Oostende), een concert dat nagenoeg dezelfde setlist kende als de Radio 1-sessie eerder in januari dit jaar. Arno bleek duidelijk getekend door zijn ziekte. Hij zat op de drie laatste songs na, de ganse tijd op een stoel en we zagen hem meermaals spieken naar de monitor om zijn tekst te kunnen aflezen.  Hoewel hij in ‘Je veux vivre’ zong over een overdosis rock ’n roll, was het net dat waar we niet genoeg van kregen in de AB.

‘Ik ben zeer content. Ik ben hier. In den AB. It’s a two letter word. Et tout le monde a payé. Je suis très content.’ zo begroette Arno de toeschouwers op zijn gekende wijze in de AB na ‘Je veux vivre’ dat ie eerder parlando bracht dan dat ie het zong. Dat gold overigens voor de meeste van zijn nummers. Het eerste deel van zijn concert ging hij voor een akoestische aanpak en liet ie zich uitsluitend begeleiden door piano en basgitaar wat bij ‘Quelqu‘un a touché ma femme’ nog het sterkst van al binnenkwam omdat je de pijn, de intimiteit voelde van een getekende man.

Arno excuseerde zich dat hij niet meer goed kon fluiten in ‘Give me the gift’. ‘Het is zoals een pietje dat werkt met de jaren ook minder goed’ wist ie terwijl hij daaraan toevoegde dat zijn kanarie de Brabançonne en de Marseillaise kon fluiten. ‘Les yeux de ma mère’ ging recht naar het hart, zo intiem, erg mooi was deze akoestische versie. Maar ‘Do the Kangaroo’ kwam zittend een stuk minder sterk over ook al werd ie uitsluitend begeleid door de basgitaar die ook de ritmesectie voor zijn rekening nam.

De rockkant van Arno stak in het tweede stuk van de set toen de drums en de elektrische gitaar erbij kwamen om ‘Lady Alcohol’ te begeleiden. ‘Ik heb een relatie met haar. Het is gedaan en ben daar tevreden om’ zei de 72-jarige. Oostende bezong hij vervolgens in ‘Oostende bonsoir’. Het nummer vangt ook de eenzaamheid van een man die zich elke avond alleen voelt. De song draait muzikaal om lang aangehouden tonen waardoor de begeleiding van de drums en de gitaren naar de voorgrond komen in het klankbedje.  

Arno stelt na ‘Ratata’ dat ie een liedje gemaakt heeft voor de politiekers: ‘The Parrot Brigade’. Dat leverde een extatische reactie op van een fan waarop Arno meteen antwoordde: ‘Calme-toi’. Ook hier dus was de rock ’n roll, het rebelse kantje van Arno weg, en leek hij zich zo waar te conformeren met geldende regels. Voor Europa zong Arno ‘Putain putain’, maar niet voor Boris Johnson, die veel feestjes houdt waar wij gelukkig niet voor hoeven te betalen, zo stelde de zanger, daaraan toevoegend dat hij vindt dat de Brit volgens hem een probleem heeft met zijn kapper maar dat wellicht voor hem geen probleem vormt omdat het ver van zijn kont is en hij er dus niet moet op zitten. Arno had zijn tekst ook veranderd zo klonk het nu ‘Bye-bye Brexit, bye-bye Brexit. We‘re still gonna eat fish and chips.’

De drums en vervolgens de gitaren deden het publiek in het AB Theater rechtstaan toen de eerste tonen van ‘Oh la la la’ te horen waren. Toen ook Arno rechtstond leverde dat ook een applausje op. ‘Magnifique’ liet hij ook over aan de fans om te zingen. Met ‘Ha ha’ en ‘Whoop That Thing’ (in dat laatste nummer hoorden we even de mondharmonica) werd het concert dat niet langer dan een gemiddelde festivalset duurde, namelijk 75 minuten, afgesloten. Dat maakt dat elke toeschouwer in de AB 57 cent betaalde per minuut Arno.

< Bert Hertogs >

De setlist:

  1. Solo gigolo
  2. Elle adore le noir (T.C. Matic)
  3. Je veux vivre
  4. Lonesome Zorro
  5. Quelqu‘un a touché ma femme
  6. Give me the gift (T.C. Matic)
  7. Les yeux de ma mère
  8. Do the Kangaroo (T.C. Matic)
  9. Meet the Freaks (Arno & The Subrovnicks)
  10. Lady Alcohol
  11. Oostende bonsoir
  12. Ratata
  13. The Parrot Brigade (T.C. Matic)
  14. Funky You‘re Not
  15. Putain putain (T.C. Matic)
  16. Oh la la la (T.C. Matic)
  17. Ha ha (T.C. Matic)
  18. Whoop That Thing


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter