PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Twee zomers ★★★★

dinsdag 8 februari 2022VRT NU

Twee
Foto: één

De Vlaamse Festen. Niet meer of niets minder. Daarvoor zijn Tom Lenaerts en Paul Baeten gegaan met de zesdelige psychologische thrillerreeks Twee zomers. Een groep vrienden die elkaar al kent van toen ze klein waren bij de scouts, besluiten om 30 jaar nadat ze samen in een huis verbleven tijdens de zomer net voor ze aan hun professionele carrière zouden gaan beginnen, elkaar terug te zien op een eiland aan de Franse Azorenkust. Romée (An Miller) is namelijk jarig en samen met haar man Peter (Tom Vermeir) is ze veruit de rijkste van het gezelschap. De vrouw is techmiljonair en CEO van een bedrijf dat ze op punt staat te verkopen. Peter heeft al zijn eigen ambities opzijgezet zodat zijn vrouw carrière kon maken. Hij stelde zich tevreden met de rol van huisman.

Wat blijkt? In de jaren ’90 is Sofie (Louise Bergez) het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting toen ze samen in een huisje verbleef met haar vrienden en vriendinnen.  Op aanraden van Didier (Bjarne Devolder) slikte de groep pillen in combinatie met alcohol. Daardoor voelde Sofie zich uiteindelijk (de eerste pillen deden hun werk niet) haar lijf helemaal tintelen alsof het in brand stond en had ze zin in seks. Wanneer ze in een toestand is gekomen tussen slapend/bewusteloos/in roes gaan de twintigers haar in bed leggen.

Maar dan komen de hormonen in de mannen naar boven. Peter (Lukas Bulteel) en Mark (Felix Meyer) zijn te zien op de video als haar verkrachters al zal die eerste 30 jaar later beweren dat ie deed alsof en er dus geen penetratie heeft plaatsgevonden wat wél het geval zou geweest zijn bij Mark die nooit wou onderdoen voor Peter. Didier was toen verliefd op Sofie en zij leek zijn avances niet helemaal af te wijzen. Hij moest zijn beurt afwachten van de andere twee veel dominantere kerels maar zou zich uiteindelijk niet aan haar vergrijpen, wel naakt in bed stoppen.

Stef (Vincent Van Sande) die als bijnaam Mowgli heeft, filmde alles met de videocamera van Luk (Tijmen Govaerts), de broer van Peter. Luk is de enige die géén pillen geslikt heeft met alcohol omdat ie als kankerpatiënt net een chemokuur achter de rug had. Die bewuste nacht sliep hij met Saskia (Tine Roggeman). Romée (Marieke Anthoni) werd als eerste in bed gestoken en bleek het snelst de werking van de medicatie en de alcohol te voelen. Zo werd Sofie die bewuste avond nog de enige jonge vrouw tussen 4 andere mannen: Peter, Didier, Mark en Stef (Mowgli).

Het filmpje dat de mannen 30 jaar geleden dachten verbrand te hebben in het bbq-stel duikt echter terug op via de smartphone van Luk. Hij wordt gechanteerd. 100 Bitcoin dient hij te betalen voor maandag. Zo niet zal het openbaar gemaakt worden. Wie zit daar achter?

Wat zich aankondigt als een sprookje, met jeugdvrienden zalig genieten van een weekendje op een zonnig onbewoond eiland, draait uit op een nachtmerrie. Een voor een worden de kaarten op tafel gegooid en komen we terecht in een gevaarlijk scoutsspel voor volwassenen dat consequenties zal hebben voor alle deelnemers. Niemand komt er als een winnaar uit. Iedereen is verliezer. Het vertrouwen helemaal aan diggelen wanneer blijkt dat de leugens zich hebben opgestapeld sinds hun jonge jaren. En net zoals in de nineties (Mark kwam toen om tijdens een brand in het huis waar ze vertoefden) zal ook 30 jaar later het weekendje dramatisch eindigen met dodelijke gevolgen.

Regisseur Tom Lenaerts kiest voor haarscherpe beelden om het eiland in beeld te brengen. Het lijkt wel alsof ie bij momenten een cleane en afgelikte reisreportage maakt van een droombestemming. Dat laat ie contrasteren met vale kleuren, beelden met veel meer korrel waarmee hij ons naar de nineties terugbrengt in de flashbacks. Ook de homevideo inclusief witte strepen van wat Luks camera registreerde integreert hij in het verhaal. Die combinatie, het contrast, ook in het puike spel tussen de jonge cast die in de nineties heerlijk ongedwongen maar ook totaal onverantwoord mag experimenteren omdat er niets op het spel stond voor hun personages net nadat ze afgestudeerd waren, en dat van de oudere cast wiens personages veel angstiger blijken om de reputatieschade, om mensen, geld … te verliezen, werkt.

Zeker, tijdens de eerste aflevering is het niet meteen duidelijk wie wie is, en dan vooral welke acteur of actrice je uit de jongerencast kan koppelen aan die van de oudere cast. Dat is ook een vaak gelezen kritiek op social media. Maar na verloop van tijd, geeft deze serie ook op dat vlak steeds meer haar geheimen prijs. Twee Zomers gaat dus absoluut over een verkrachting van 30 jaar geleden, maar niet uitsluitend om dat. De video ervan vormt de aanleiding voor een ziekelijk mindfuck-spelletje met dodelijke afloop. Een waar géén winnaars zijn. Enkel verliezers. En vrouwe Justitia? Die heeft het laatste woord zoals dat hoort.

< Bert Hertogs >

Twee Zomers is nog tot 5 februari 2023 integraal en gratis te zien op VRT NU

De personages:
Romée Tanesy, 49, CEO/techmiljonair (An Miller/Marieke Anthoni) is jarig. Dat vormt de aanleiding voor de reünie op het eiland.

Peter Van Gael, 50, huisman (Tom Vermeir/Lukas Bulteel), is samen met Romée

Luk Van Gael, 47, eigenaar rijschool (Kevin Janssens/Tijmen Govaerts), broer van Peter. Saskia is zijn ex.

Lia Donkers, 31, voormalig sekswerkster. Nu verpleegster en yogalerares. Huidige vriendin van Luk. (Sanne Samina Hanssen)

Saskia Van Dessel, 49, office manager. Heeft een zoon, Jens, met een fysieke beperking. Jens noemt Luk zijn vader. (Ruth Becquart/Tine Roggeman)

Didier Verpoorten, 50, flight assistant. Wou piloot worden maar een ongeval tijdens dat bewuste verblijf met zijn vrienden in de nineties zorgde voor een oogletsel waardoor hij die droom niet heeft kunnen najagen. Heeft het voorstel gedaan dat iedereen pillen zou slikken in combinatie met alcohol waardoor die bewuste avond Sofie verkracht werd. Didier blijkt Lia te kennen. (Herwig Ilegems/Bjarne Devolder)

Sofie Gerboers, 50, lifecoach heeft nu een relatie met Didier. Romée is al toen ze kind was haar beste vriendin. Zij vindt bij haar steun omdat ze rationeel omgaat wanneer er zich problemen stellen. (Inge Paulussen/Louise Bergez)

Stef ‘Mowgli’ Van Gompel, 50, minister. Had in de nineties een boontje voor Saskia en er was echt wel chemie tussen die twee maar verder dan een erg close vriendschap kwam het niet hoewel hij wel meer wou. Hij filmde de verkrachting maar deed er verder niet aan mee. Zijn reputatie als minister staat op het spel als het filmpje wereldkundig gemaakt wordt. (Koen De Bouw/Vincent Van Sande)

Mark Schrijvers (Felix Meyer) verkrachtte Sofie. Als zijn vrienden na een tijd niet hadden gezegd dat ie moest stoppen had ie door blijven gaan. Wou niet onderdoen voor Peter en wou vooral aanvaard worden door de groep omdat hij uit een minder begoede familie kwam dan de andere groepsleden. Stierf in de nineties in de brand in het huis waar hij met zijn vrienden een tijdje verbleef. Een kortsluiting veroorzaakte de brand. Luk voelt zich schuldig om Marks dood.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter