PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Geike en Hydrogen Sea ★★★1/2

zondag 13 februari 2022Stadsschouwburg Mechelen

Geike

Zondagavond, de avond voor Valentijn, was er eentje voor de dromers in de Stadsschouwburg in Mechelen. Geike en Hydrogen Sea stonden er namelijk samen op de affiche met hun melancholische dromerige popmuziek. Het was alweer meer dan 4 jaar geleden dat we het Brusselse duo Pieterjan Seaux en Birsen Uçar live aan het werk zagen. Geike hebben we kennelijk nog nooit eerder haar solowerk live voor een publiek weten brengen. Hoewel Hydrogen Sea het voorprogramma voor haar deed, maakte ons hart toch eerder een sprongetje bij wat we te horen kregen van die twee, dan bij de frontzangeres van Hooverphonic. Hoewel Hydrogen Sea niet foutloos bleek in Mechelen, terwijl op Geikes performance niets aan te merken viel.

Dat zit zo. Hydrogen Sea had enkele spiksplinternieuwe nummers meegenomen naar Mechelen: ‘Howl’ en ‘Watermelon’. Hoewel die eerste song best wel potentieel heeft, kenden de twee een timingissue zodat de begeleiding op toetsen door Pieterjan en de elektronica van Birsen niet mooi samenvielen. Lieflijk maar tevens ook donker en melancholisch klonk ‘Sinister’ uit hun jongste plaat Automata uit 2019. Een nummer dat het duo bracht na opener ‘Pale blue dot’, dat met zijn repetitieve pianobegeleiding en zachte, bijna fluisterende zang van Birsen achter haar micro die rechtop stond al meteen een dromerige sfeer wist te creëren.

Fraai was het walsje ‘Already’, sfeervol neergezet met die hoge ‘oehoe’ in de zang. ‘Who put the stake in our eyes? They want to sink down in the ocean. Into the darkness, alright.’ klinkt het er onder andere in. De pianobegeleiding deed ons wat denken aan de stijl van Yann Tiersen en diens ‘Le Fabuleux Destin d‘Amélie Poulain’.

Maar onze favorieten waren met stip ‘Cold water’ dat lekker opentrok naar het einde en naast blauwe belichting ook voorzien werd van goudgele die samen met de crescendo in de muziek ook helderder werd. ‘Ode to the siren’ vonden we tenslotte nog zo’n pareltje. Birsen werd nauwelijks begeleid. Heel zacht hoorden we een lang aangehouden toon waarop ze het nummer meditatief als een gezongen gebed bracht terwijl ze enkel langs zij belicht werd. Waanzinnig mooi was dat.

In vergelijking met Hydrogen Sea’s set, kwam die van Geike heel wat vlakker over. Zeker, het geheel klonk coherent, maar bij momenten (zeker in het begin) had je toch niet zelden het gevoel dat het wat veel van hetzelfde werd. Ook het publiek leek dat te vinden dat bijna constant hetzelfde soort degelijk applaus gaf na elk nummer.

Geike startte met ‘No excuses’ dat Cleymans & Van Geel tijdens Liefde voor Muziek van haar coverden. Ook uit dat tv-programma bracht ze haar wondermooie versie van Tourist LeMC’s ‘We begrijpen mekaar’ mee naar Mechelen. Geike, die niet zelden haar handen gebruikt om haar gevoel mee in een song te steken terwijl ze die brengt, kwam helemaal tot haar recht in het tweede deel van haar set. Of het nu om een fraai door piano en gitaren begeleid ‘Off shore’ ging, of een ronduit prachtig ‘Orion’, waarbij de cimbalen betokkeld werden, een nummer waarvoor ze wat meer stem vroeg om te kunnen horen op het podium, Geike bewees andermaal dat ze een van de beste zangeressen is van ons land. Ook muzikaal viel er overigens het meeste te beleven naar het einde toe van haar concert dat integraal haar jongste album ‘Lost in time’ waarvoor Joost Zweegers (Novastar) 9 van de 11 songs meeschreef, liet horen. Een effect op elektrische gitaar tijdens ‘Rope dancer’ dat muzikaal contrasteerde met de rest van de set en dicht bij een rocksound aanschurkt, ‘All over’ dat ze eindigde door te fluiten en een moment dat ze alleen zong tijdens ‘Sirens’ call’ waarna haar band via drums, gitaren en toetsen de zaak nog een keer finaal opentrok, stippen we daarbij graag aan. En zo kwam er een einde aan een dromerige mooie muzikale zondagavond in Mechelen.

< Bert Hertogs >

Hydrogen Sea:
De setlist:

  1. Pale blue dot
  2. Sinister
  3. Already
  4. Cold water
  5. These days
  6. Howl
  7. Ode to the siren
  8. Dragons
  9. The center will hold
  10. Watermelon
  11. Decoherence

Geike
De setlist:

  1. No excuses
  2. See love
  3. Majesty
  4. Question
  5. Sea of fools
  6. Black land shore
  7. Off shore
  8. Wij begrijpen mekaar
  9. Lost in time
  10. Middle of the night
  11. Orion
  12. 7 seasons
  13. Rope dancer
  14. All over

Bis:

  1. Sirens’ call


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter