PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Kom Wel ★★★★

zondag 20 februari 2022Schouwburg Noord

Kom

Net voor Kom Wel, een heerlijke voorstelling voor 3-plussers van 4 Hoog begint in het prachtig gerenoveerde Schouwburg Noord, hoor ik mijn buurvrouw zeggen dat het geleden is van een Bumba-show dat ze met haar dochter naar het theater was geweest. Deze keer had ze haar beide dochters bij. Niet bij Studio 100, want met 1 kind gaan was toen ‘al duur genoeg’. Of hoe niet alleen de stormen Eunice en Franklin er dezer dagen bijzonder stevig inbeuken in ons land, maar de inflatie dat ook behoorlijk doet bij een gemiddeld middenklasse-gezin in het Antwerpse. Drie kwartier later ging zij zeer tevreden naar huis. Of hoe je voor slechts zes euro in voorverkoop voor een ticketje ook een zeer leuke middag kan beleven met je kroost.

Kom Wel is dan ook gewoon bijzonder grappig én fascinerend omwille van de rijke beeldtaal, fantasie, magie (met dank aan consultant Jo De Rijck die o.a. er mee voor zorgde dat Thelma’s ei een ei-gen lichtgevend leven kan beginnen leiden) maar toch ook omwille van het herkenbare uit het dagelijks leven dat erin te zien is. Wat de voorstelling trouwens met Bumba gemeenschappelijk heeft, is het hilarische brabbeltaaltje. Hier een mix van Western Amerikaans met wat Nederlands ertussen en Engels dat uitgesproken wordt zoals het er staat. Zo klinkt ‘two’ niet als [tu:]. En blijken sommige woorden zoals ‘figgle’ verschillende betekenissen te hebben (o.a. je voeten vegen).

Een haan kraait centraal achteraan het decor van twee appartementen die gespiegeld heel erg op elkaar gelijken maar toch ook anders zijn. Dat kan je ook zeggen van Thelma en Louise. De ene gaat voornamelijk gekleed in blauw, de ander in roze. Maar ze matchen perfect samen. Hun kippen hebben voor elk slechts 1 ei gelegd. En da’s er net een te weinig volgens het recept van de kok om een taart te bakken. Thelma en Louise zijn namelijk jarig. In hun taal heet dat: ‘Chappy Bird day’ of zoiets.

Waarin de twee verschillen? De ene (Thelma) zweert bij een ‘Nesse Poresso’. Als ze haar machine uiteindelijk aan de praat krijgt, maakt dat een diarree-achtig geluid. Louise kookt water voor haar thee. Alleen, telkens ze de fluitketel ergens zet begint die te fluiten, op de grond, in de kast … noem maar op. Tot ze beseft dat ze het gasfornuis nog niet heeft dichtgedraaid.

Kom Wel is dus best wel educatief op een zeer aangename en toegankelijke manier. Om zo de allerjongsten om te leren gaan met de gevaren van koken. Ook ontdekken ze hoe je een taart maakt: met bloem, eieren, suiker en melk. En dat ook al heb je maar 1 ei en het recept zegt dat je er 2 nodig hebt, dan nog een taart kan bakken, maar dan gewoon de rest van de hoeveelheden bij de ingrediënten ook moet delen door twee.

Maar de belangrijkste les die de kleuters meekrijgen, is dat het veel fijner is om samen te leven dan (letterlijk) naast elkaar. En dat goed communiceren met elkaar belangrijk is. Zo wacht Thelma op Louise met ‘It’s a cadeau’, Nesse Poresso en taart voor haar en Louise op Thelma met net hetzelfde maar dan met thee om hun verjaardag te vieren. Resultaat is dat ze allebei veel tijd verspillen en hun verjaardag in het water dreigt te vallen. En die tijd ook gewoon heel eenzaam zijn, wat verspilde tijd is. Kom Wel is dat, ook met zijn jazzy/country muziek erin verweven, voor alle duidelijkheid niet.   

< Bert Hertogs >

Credits:
coproductie: Perpodium
Van en met: Jits Van Belle, Tineke Caels & Stan Vangheluwe
Coach: Frans Van der Aa
Muziek: Stan Vangheluwe
Decor: Kris Van Oudenhove
Kostuums: Jana Roos
Magic consultant: Jo De Rijck
Techniek: Mattias Sercu & Kris Van Oudenhove
Productieleiding: Yuni Mahieu
Foto‘s: Jeroen Vanneste


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter