PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The Batman ★★★

dinsdag 8 maart 2022Kinepolis Antwerpen

The

Het beste openingsweekend voor een film dit jaar tot nog toe. Dat kan The Batman van Matt Reeves voorleggen. De prent haalde wereldwijd een omzet van 248,5 miljoen dollar. In ons land alleen al werden er ruim 100.000 tickets verkocht. Ook in Kinepolis bleek achteraf dat de fans best wel tevreden tot zeer tevreden zijn met het eindresultaat. De Britse acteur Robert Pattinson vertolkt de hoofdrol, maar het is vooral de dochter van Lenny Kravitz, Zoë, die als Catwoman onze aandacht wist te behouden bij deze toch wel lange en bij momenten behoorlijk trage film.

Om kort te gaan, de donkere, wat mysterieuze, traag fluisterende toon van Pattinson alsook de tijd die hij neemt om in een kamer te gaan, zodat vooral het detectivegehalte van The Batman onderstreept wordt, haalt samen met de montage en cinematografie de vaart behoorlijk uit de prent. Al moet gezegd dat die op een prima en spannend moment onderbroken wordt bij Kinepolis voor een pauze van 10 minuten.

Gotham City wordt opgeschrikt door de moord op Don Mitchell Jr., de burgemeester van de stad. Het zijn verkiezingen binnenkort maar seriemoordenaar The Riddler (Paul Dano) heeft zo zijn eigen programmapunten af te werken: de corruptie die de hoogste echelons (de politiek, de politie, het gerecht …) in de stad bereikt heeft, bestrijden. Hij doet dat door de betrokkenen uit te schakelen. Voor zijn idool Batman laat hij altijd een briefje achter met een doordenkertje en een tekst in codetaal. Bedoeling is dat Batman hem zo zou kunnen vinden. De kijkers kunnen dus mee speuren naar de gevleugelde mol (Is het een valk? Gaat het om een vleermuis? Of spreken we over een pinguïn?) als ze dat willen of gewoon de prent helemaal op zich af laten komen.

Wat blijkt? Zowel Selina Kyle / Catwoman (Zoë Kravitz) als Bruce Wayne / Batman (Robert Pattinson) worden betrokken. Selina’s vriendin Annika (Hana Krzic) geraakt vermist. Beide vrouwen werken in de club van The Penguin (Colin Farrell). Maar die blijkt een club in de club te hebben waar vooral het criminele clubje van Gotham City, met name dat van Falcone (John Turturro) verzamelen blaast. Falcone is Selina’s vader.

Maar ook Bruce Wayne komt in de wraakactie van The Riddler in het vizier via zijn vader Thomas (Luke Roberts) wiens integriteit in vraag gesteld wordt door de seriemoordenaar. Thomas is namelijk ook nog kandidaat-burgemeester geweest maar werd net als zijn vrouw Martha vermoord waardoor Bruce een wees werd. Bruces ouders baatten toen een weeshuis uit. Daar brengt The Riddler Bruce onder andere naartoe, zodat hij zou inzien dat Waynes leven als een wees – Bruce is miljonair en zit er warmpjes in – lichtjes anders was dan hoe de jeugdjaren van The Riddler er uit zagen toen die zijn ouders verloor als kind.

Het bijna drie uur durende The Batman is grauw tot pikzwart, laat heel eventjes naar het einde toe een streepje zonlicht schijnen in de vorm van de vermelding dat er (nog) hoop is tussen alle wraak(gevoelens) door, al voelt dat op het einde van de prent eerder aan als een bijgedachte aan. Wordt immers (wellicht) vervolgd …

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter