PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Roots 66 ★★★★

vrijdag 25 maart 2022Schouwburg Noord

Roots

In de zomer van 2018 trokken Guy De Pré, Günther Neefs, hun vrouwen en een filmploeg naar de States om 4300 km af te leggen, de ganse Route 66 met dagen dat ze wel 500 km bolden. Dat leverde het album ‘Roots 66 - Music From Chicago To L.A.’ op, een eclectisch album waarin de Mechelse zanger zijn veelzijdigheid op vakkundige wijze weet te etaleren. Van de soul-jazz uit Chicago, over de blues uit St.-Louis, de countrymuziek uit Amarillo Texas, songs van crooners uit Las Vegas tot filmmuziek uit Los Angeles, Hollywood: Günther Neefs toonde in Schouwburg Noord dat hij al deze genres beheerst.

Günther Neefs liet zich voor Roots 66 live begeleiden door de Lou Roman-band. Al 32 jaar kent ie ondertussen deze pianist. Neefs eerste optreden ooit dateert namelijk van Walters Verjaardagsshow op vtm waar Lou Roman en zijn band voor de muzikale begeleiding zorgden. ‘Bad bad Leroy Brown’ van Jim Croce uit 1973 bracht de zanger er toen. Uiteraard kon dat nummer ook in dit programma niet ontbreken en werd dat onder andere met zijn heerlijke pianobegeleiding een van de hoogtepunten uit het concert.

Tussendoor zagen we bij momenten iets te lange filmpjes die de vaart uit het concert haalden en de spanningsboog deden verslappen. Videofragmenten waarin Guy De Pré op het randje van het paternalistische en mansplaining toe de kijker duiding gaf over de verschillende steden die ze onderweg bezochten en onder andere hun invloed op de muziekgeschiedenis. Daarbij hanteerde hij echter soms totaal ongepast taalgebruik. Zo heeft de radiopresentator het over ‘hoeren’ en legt ie daar de nadruk ook op, terwijl deze term toen wij in het middelbaar studeerden in 1998 al een veel te negatieve bijklank had. Payoke vzw adviseerde ons toen om het woord ‘prostituees’ te gebruiken, een term die velen tegenwoordig dan weer liever veranderd zien in het neutralere ‘sekswerkers’.  

Komen we onder andere te weten: dat de eerste skyscraper uit 1885 dateert en in Chicago werd opgetrokken, dat ‘Hold on, I’m coming’ van Sam & Dave geschreven werd door David Porter en Isaac Hayes nadat die eerste te lang op het toilet had gezeten in de studio en deze uitspraak deed tegen Isaac wanneer die vroeg waar hij bleef. Sommige radiostations zouden het nummer later echter niet draaien omdat ze de titel te suggestief vonden. Wat ook wij niet wisten, was dat André Hazes’ ‘Zij gelooft in mij’ een cover is van Steve Gibbs ‘She believes in me’, een song uit 1978 waarin een man zich afvraagt waarom zijn geliefde ondanks alles nog steeds bij hem blijft en hem steunt. Neefs brengt het origineel in een fenomenale versie, begeleid door een prominente sopraansax, net voor de pauze.

Ook staat Roots 66 opvallend vaak stil bij Disney. Zo toont de productie aan dat de animatiefilm Cars verwijst naar de Cadillac Ranch in Amarillo Texas, in de vorm van de bergen. En zingt Günther naar het einde van het concert toe ook ‘You’ve got a friend in me’ uit Toy Story.

Onder de hoogtepunten van Roots 66 zitten onmiskenbaar ‘Ain’t no mountain high enough’, ‘Summertime’, begeleid door trompet met demper en heerlijke saxsolo, en na een minder boeiend bluesgedeelte waar het concert wat inzakte, deed Günther Neefs ‘The most beautiful girl’ van Charlie Rich uit 1973, het favoriete liefdeslied van zijn vader Louis Neefs alle eer aan. De gitaren van de Lou Roman band mochten hier excelleren. ‘Sixteen tons’ dat de zanger in 1998 al uitbracht op ‘Special Request’ vormde ontegensprekelijk nog zo’n sterk moment. De song gaat over een mijnwerker die zich diep in de schulden gewerkt heeft.  Maar dé verrassing van de avond werd Neefs virtueel duet met VRT journalist Björn Soenens, wiens diepe basstem tijdens ‘Wand’rin star’ wonderwel goed blendt met die van Günther Neefs.

< Bert Hertogs > 

De setlist:

Deel 1:

  1. Mustang Sally
  2. Ain’t no mountain high enough
  3. My Cherie amore
  4. Hold on, I’m coming
  5. Summertime
  6. Route 66
  7. Sweet home Chicago
  8. Let the good times roll
  9. On the road again
  10. The most beautiful girl
  11. Sixteen tons
  12. She believes in me

Deel 2:

  1. Roadtrip van mijn leven
  2. Cheek to cheek
  3. L-O-V-E
  4. Bad Leroy Brown
  5. Strangers in the night
  6. You’ve got a friend in me
  7. Call me
  8. You never can tell

Bis:

  1. Wand’rin star
  2. Born to be wild


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter