PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The Gray Man ★★★★

woensdag 13 juli 2022Kinepolis Antwerpen

The

Het minste wat je kan zeggen, is dat The Gray Man een ambitieuze actiefilm is. In die zin brengt Netflix ‘m vandaag uit in de bioscoop om ‘m volgende week beschikbaar te stellen aan zijn abonnees. De prent van Anthony en Joe Russo, met Ryan Gosling in de hoofdrol mocht duidelijk ook wat kosten qua special effects, voer- en vliegtuigen die neergehaald worden alsook de vele verschillende locaties die wereldwijd gebruikt worden. Het is dan ook de duurste Netflixprent ooit. The Gray Man gaat over Six die in de cel is beland omdat ‘m zijn vader die hem mishandelde heeft omgebracht. Hij komt vervroegd vrij om voor de CIA te gaan werken en zal dus in een legaal grijze zone opereren. Maar tijdens een opdracht verneemt ie van zijn slachtoffer dat ie een collega, Four heeft moeten ombrengen. Die heeft namelijk een USB stick in zijn bezit met informatie dat iemand bij de CIA de inlichtingendienst gebruikt voor eigen gebruik …

Six neemt de USB stick die in een hanger zit aan en wordt zo dus een doelwit van zijn opdrachtgevers. De stick blijkt bestanden te bevatten die versleuteld zijn. Hij stuurt ze dan ook naar Margaret Cahill (Alfre Woodard), een contact in Praag om die te kraken. Daar zet Six’ ex-collega Lloyd Hansen (Chris Evans) al zijn teams in om Six te vinden, te vermoorden en hem de USB stick te bezorgen. Maar het FAST-team van de politie maakt het hen bijzonder moeilijk en Six (‘007 bestond al’) blijkt erg slim om zijn nadeel, hij is zwaar in de minderheid en niet gewapend wanneer hij aan een bankje vastgebonden wordt, om te zetten in een voordeel.

Vroeger heeft ie al voor het nichtje van Donald Fitzroy (Billy Bob Thornton) waarvoor hij werkt, gepast. Claire (Julia Butters) heeft een pacemaker en hoewel Six niet meteen de man is van veel woorden, is zij als familie voor hem geworden. Wanneer hij hoort dat psychopaat Hansen het nichtje van zijn vertrouweling hebben, wil hij naar haar toe om haar uit haar benarde situatie te halen. Haar oom wordt onder andere de nagels uitgetrokken zodat ie zal zeggen waarom Six naar Praag trekt.

De geheimagent moet echter steeds op zijn hoede zijn vermits er veel geld op zijn hoofd staat en tegelijk nog eens de politie van zich zien af te schudden ook. Zo blijkt een man die hem een vals paspoort kan bezorgen en kan te weten komen waar Claire zich bevindt door de pacemaker te traceren, onbetrouwbaar. Wanneer Dani Miranda (Ana de Armas), zijn vrouwelijke collega wiens reputatie beschadigd is door de mislukte operatie in het begin van de film tijdens Nieuwjaar in Bangkok geschorst wordt, kiest ze uiteindelijk de kant van Six.

The Gray Man zorgt voor vuurwerk, letterlijk én figuurlijk. Al mag je niet te veel nadenken bij deze film. Zo zien we géén medische complicaties bij Claire in de spannendste scènes van de film, wat toch wel weinig geloofwaardig is, naast het feit dat Six zo veel elitevechters tegelijkertijd zowel in de lucht (wanneer de luchtdruk weggevallen is en hij net als alle anderen een zuurstofmasker nodig heeft in een vliegtuig), op de tram, op een druk plein, en in en rond een zeer duur stulpje. Uiteindelijk draait de film om familiewaarden, dat je niet raakt aan een (ziek) meisje en dat vrouwen en mannen elkaar als gelijken dienen te beschouwen.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter