PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Queen + Adam Lambert ★★★★★

vrijdag 15 juli 2022Sportpaleis Merksem

Queen

Queen + Adam Lambert bevestigde in het Sportpaleis nog maar eens dat die de greatest rock ’n roll band of all time is. Klokslag acht uur begonnen de fans al massaal het ritme van We will rock you te klappen. Pas twee uur later zou dat nummer ook in de toegiften volgen na een weergaloos, heerlijk theatraal en bombastisch concert waarbij de band werkelijk alles uit de kast haalde. Een discobol tijdens Radio Ga Ga? Check. Het publiek massaal de smartphones laten bovenhalen en meezingen op Love of my life waar we Freddie ook naar het einde toe op de projectieschermen zien? Check. Vuurwerk dat uit de kop van de gitaar van Brian May spuit? Check. Vuurwerk op het podium tijdens A kind if magic? Check. Lasers tijdens Who wants to live forever? Check. Witte confetti tijdens afsluiter We are the champions? Check. En een nummer als Fat bottomed girls in de setlist dat minstens één geradicaliseerde woke radiohost van het commercieelste radiostation van de openbare omroep hoogstwaarschijnlijk niet meer draait als ie consequent is tussen wat voor ondemocratische cancelstandpunten hij tegenwoordig allemaal op Twitter pleurt hoewel zijn werkgever nochtans als kerntaak ‘De programma’s dragen bij tot de verdere ontwikkeling van de identiteit en de diversiteit van de Vlaamse cultuur en van een democratische en verdraagzame samenleving.‘ heeft? Check!

Een chique theater. Zo zagen de visuals op de ledschermen eruit in het Sportpaleis. Met op het podium 4 loges waar enkele fans plaats konden nemen. Dat theater stortte in tijdens ‘In the Lap of the Gods... Revisited’ om bij ‘A Kind of Magic’ te herrijzen. Eerst in neonvorm, vervolgens in de oorspronkelijke. Adam Lambert eerde Freddie Mercury die hij als onvervangbaar en als een rockgod benoemde. Ondertussen hebben de fans van Queen hem al lang in de armen gesloten. Hij zingt magistraal en haalt moeiteloos zijn hoge noten en komt heerlijk theatraal uit de hoek. Zo knipt ie even om de kleur van het theater te vervangen naar groen om uiteindelijk bij roze tevreden te zijn, smijt ie ons een kushandje toe, komt ie met duim en wijsvinger aan de rand van zijn hoge hoed of zien we hem in een glitterbroek met daarboven een tailcoat.

Queen + Adam Lambert refereren zowel visueel als qua sound (o.a. Bohemian Rhapsody) dus naar de opera. Brian May bedankte de fans voor de ongelooflijke ontvangst maar vooral ook omdat het al die tijd de tickets is blijven bewaren, ook al werd het concert door de coronacrisis uitgesteld. Dat de fans hier heel hard naar uitgekeken hadden, bleek in het voor ons – en we draaien al 14 jaar mee – nooit eerder meegemaakte publieksenthousiasme. Het kan best zijn dat de madness dezer dagen zich afspeelt in Boom. Maar over deze madness (de publieksreactie) voor en tijdens het concert van Queen + Adam Lambert gaan in het Sportpaleis is gewoon on-mo-ge-lijk. Wauw!

Werkelijk élke song zong het publiek luidkeels mee, dan weer klapte het in de handen. Het maakt dat het ganse best of/jukebox optreden als één hoogtepunt las. Als we er dan toch ons hoogtepunt uit moeten halen, dan kiezen we voor I want it all, met zijn heerlijke versnelling op gitaren en drums waarbij May naar het B-podium trok om vervolgens de fans naar het einde toe mee te laten klappen. Een overweldigend arrangement was het van een band die bijzonder strak en modern oogde en klonk. Een band ook die de prestaties van alle andere artiesten en bands die dit seizoen in Merksem optraden – Queen + Adam Lambert tekenden voor de laatste show in het Sportpaleis van het seizoen – deed verbleken. Of hoe de uitdrukking ‘de leste zijn de beste’ alweer van toepassing bleek.

< Bert Hertogs >

De setlist:

Eerste akte

 1. Innuendo (orkestversie)
 2. Now I’m Here (gaat over in ‘Hammer To Fall’)
 3. Hammer to Fall
 4. Somebody to Love (met intro)
 5. Killer Queen (ingekort met babbel Adam)
 6. Don’t Stop Me Now
 7. In the Lap of the Gods... Revisited

Tweede akte

 1. I’m in Love With My Car (Roger zingt)
 2. Bicycle Race
 3. Fat Bottomed Girls (zonder a cappella intro)
 4. Another One Bites the Dust
 5. I Want It All (vooraf gegaan door zang en gitaar dialoog)

B-podium

 1. Love of My Life (Brian zingt, Freddie zingt de laatste strofe op het scherm)
 2. ‘39 (Brian zingt)
 3. These Are the Days of Our Lives (Roger zingt)
 4. Crazy Little Thing Called Love
 5. Under Pressure (Roger en Adam zingen samen)
 6. A Kind of Magic (Adam zingt)
 7. I Want to Break Free (vooraf gegaan door voorstelling band)
 8. You Take My Breath Away (enkel de intro) / Who Wants to Live Forever (gaat over in gitaarsolo van Brian)

Derde akte

 1. Gitaarsolo
 2. Tie Your Mother Down (enkel eerste strofe en refrein)
 3. Radio Ga Ga (zonder tweede strofe)
 4. Bohemian Rhapsody (met vooraf opgenomen opera sectie)

Bis:

 1. Ay-Oh (uit Queen live at Wembley Stadium, 12 juli 1986)
 2. We Will Rock You
 3. We Are the Champions
 4. God Save the Queen (traditional) (buigen)
 5. Heroes (David Bowie song) (exit muziek)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter