PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie H4Z4RD ★

vrijdag 22 juli 2022Kinepolis Antwerpen

H4Z4RD

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. In het geval van H4Z4RD onthouden we vooral de bedenkelijke blik die de blondine voor ons de zaal inwierp toen de aftiteling begon en het zaallicht terug aangefloept was. De Johnny-prent van Jonas Govaerts is wat van alles en niks tegelijkertijd. Komedie, actiefilm, slasherfilm en misdaadfilm met onder andere liefdesverklaringen aan Space Jam (in een scène waarin Jeroen Perceval als Carlos aan de experimentele drugs zit en begint te trippen), Jurassic Park (bij gebrek aan dino’s hier met de Achturenhond) en films als Trainspotting. Het is vooral die spreidstand die je van de ene sfeer in de andere brengt, die niet helemaal werkt.

Carlos heeft enkele jaren in de gevangenis gezeten. Zijn broer Noah (Dimitri Vegas) komt hem oppikken wanneer hij vrij komt. In hun jonge jaren haalden ze al het bloed onder de nagels van juffrouw Annie (Els Olaerts). Toen hadden ze bijnaam de Daltons. Later zullen we vernemen dat Carlos eigenlijk Noahs plaats heeft ingenomen en dat die laatste eigenlijk in de gevangenis had moeten belanden. Die leidt een dubbelleven. Hij heeft een relatie met de sekswerker Baby/Lea (Jennifer Heylen in een typecastingrol die ons wat op onze honger liet zitten. Vermits zij fan is van La vie d’Adele hadden we haar minstens een zes minuten durende intens passionele en expliciete seksscène met Vegas of een klant van haar personage willen zien doen, gebaseerd op één scriptlezing in plaats van heel even wat te likken aan een lolly).

De Gecko’s, de drugsmaffia zeg maar, teisteren het stad. Carlos laat zijn broer ook Knudde (Frank Lammers) oppikken zodat ze een inbraak kunnen plegen in Brasschaat. Maar in plaats van geld, stelen ze koffertjes met daarin experimentele drugs in. Miss Brasschaat (Monic Hendrickx) is not amused. Zij kidnapt Lea en Noahs dochter Zita (Mila Rooms). Knudde geraakt ernstig gewond na de diefstal. Dus dumpen de broers hem op de site waar ooit cinema Antigoon was. Maar hoewel het terrein braak ligt, blijkt er nog een veiligheidsagent (Tom Vermeir) te werken. En die heeft een bijzondere voorliefde voor het soort Johnny/chique bak/sjiekenbak/kak-bak waar Noah mee rijdt. Dé seksscène uit H4Z4RD neemt Heylen dan wel niet voor haar rekening, Vermeir doet het dan maar. Wie de film gezien heeft, kijkt nu helemaal anders naar de erotische mogelijkheden/verbeelding die een ruitenwisser allemaal bieden kan …

Al van zodra Carlos in de auto zit met Noah overklast ie Vegas’ acteerwerk en bij uitbreiding doet de rest van de cast dat ook met zijn onderkoeld lijntjes opzeggend gedebiteer. De eerste scène tussen de broers is dolkomisch en werkt moeiteloos op onze lachspieren. Toch kruipt er door de verschillende genrewissels ook serieux in de prent waardoor die focus verliest: wil de film nu lachen of niet lachen met Johnny’s en Marina’s?

In dat opzicht is het ook best wel interessant om vast te stellen dat naast Ik ben Mega Mindy (erg komisch in combinatie met Lammers’ masker na de diefstal), Vuurwerk van CAMILLE de soundtrack heeft gehaald tussen klassiekers zoals Virtual Zone van Virtual Zone, Sandstorm van Darude, Adagio for Strings van Tiësto, 9 pm van ATB, Cafe del Mar van Energy 52 en Drop it van Scoop. Géén idee of CAMILLE, die hier impliciet net als Mega Mindy in het kamp van de Marina’s gestoken wordt, daar trots om hoeft te zijn. Echt niet …

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter