PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Black Adam ★★1/2

maandag 24 oktober 2022Kinepolis Antwerpen

Black

Voor het eerst kruipt Dwayne Johnson (The Rock) in zijn carrière in de huid van een superheld. En wel eentje die het zich permitteert om mensen te doden als dat moet om zijn doel te bereiken. Een donkere held dus, met humor, maar dan van het zwarte niveau: sarcasme.

We zijn in Kahndaq. Daar heerst geen vrijheid. De burgers worden gecontroleerd door de Intergang, een georganiseerde criminele groepering die identiteitscontroles uitvoert op strategische plekken in de stad. De geschiedenis wil dat burgers van Kahndaq er nooit vrij hebben kunnen leven. Nog voor de Romeinen, in 2600 voor Christus, heerste er een tiran: koning Ahk-Ton. Die liet slaven graven naar Etherium, een kostbare energierijke en krachtige grondstof.

Daarmee laat de koning de kroon van Sabbac smeden die superkrachten biedt aan diegene die hem draagt. Een held heeft ervoor gezorgd dat Ahk-Ton net niet die kroon op zijn hoofd heeft kunnen zetten. Sindsdien is de Intergang maar ook de archeologe Adrianna (Sarah Shahi) op zoek naar de kroon. Mocht die in handen komen van de verkeerde persoon, kan dat de wereldorde danig destabiliseren. Da’s de reden ook waarom Amanda Waller (Viola Davis) die de Amerikaanse overheid vertegenwoordigt de Justice Society erop af stuurt met Dr. Fate (Pierce Brosnan), Cyclone (Quintessa Swindell), Smasher (Noah Centineo) en Hawkman (Aldis Hodge).

Voor alle duidelijkheid, niet zo zeer de zoektocht naar de kroon zorgde ervoor dat deze vrouw vier man uitstuurde, wél dat Adrianna Black Adam nadat ie vele jaren niets meer van zich heeft laten horen terug wist op te roepen. Hij is het immers die de zwaar bewapende criminelen van de Intergang weet te overmeesteren wanneer die het op Adrianna en haar vrienden gemunt hebben.

De Intergang wil immers net hetzelfde als zij vinden: de bewuste kroon. Niet alleen de wereldorde staat op het spel, ook het lot van Adrianna’s tienerzoon Amon (Bodhi Sabongui) waarmee de Intergang de tegenstrevers ook emotioneel onder druk kan zetten, hangt aan een zijden draadje. Het is overigens Amon die Black Adam leert dat ie zoals alle superhelden een catchphrase moet gebruiken voor hij toeslaat. Dr. Fate van zijn kant kan in de toekomst kijken via verschillende visioenen die hij krijgt. Steeds ziet ie dan hetzelfde, dat het niet goed zal aflopen met Hawkman. Slaagt ie erin het onvermijdelijke te verhinderen?

Black Adam heeft onder andere Paint it black van The Rolling Stones in zijn soundtrack meegekregen. Echt sprankelend is deze prent echter niet geworden. Wél is het een echte rollercoaster, de stoeltjes in de 4DX-versie bewegen zo hevig dat je er – we overdrijven weliswaar lichtjes – net niet uit gekatapulteerd wordt. De 4DX-ervaring tilt de film dus op. Op zich is die niet slecht, maar zeker ook – in tegenstelling tot Black Adam zelf – geen hoogvlieger. Tijdens de aftiteling stelt Waller dat Black Adam enkel in Kahndaq actief mag blijven. En zo zou ie dus nog steeds niet helemaal vrij zijn. Hij wil er dus niet van weten. Een andere superheld duikt op. Die wil met hem praten. Wordt dus hoogstwaarschijnlijk vervolgd.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter