PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie De familie Claus 3 ★★

dinsdag 20 december 2022Netflix

De
Foto: Netflix

Wo wo woke. Dat is de familie Claus 3 van Ruben Vandenborre die de film schreef en regisseerde voor Netflix. In deze prent staat samenwerken voorop want dan ben je pas een echte winner.

Toegegeven. Het werd tijd dat de kerstman eindelijk eens in de gevangenis belandt. En het is zo ver in de familie Claus 3. Noël Claus (Jan Decleir) wordt betrapt in Mexico door een belletje dat dicht bij de koekjes hangt. Daardoor wordt de vrouw des huizes wakker die haar man wekt en halen ze de politie erbij. Het moet gezegd, technisch gezien is datgene wat sinterklaas en de kerstman al jaren blijkbaar ongestraft uitspoken: inbraak. Niets meer en niets minder. Het is dan ook lang niet verkeerd dat een van de twee eindelijk eens tegen de lamp loopt. Dat gebeurt overigens niet letterlijk.

Wel letterlijk – wie dat wil kan het ook figuurlijk interpreteren – duiken Gunna (Eva van der Gucht) en Holger de koffer in. Stefaan Degand speelt als Holger wederom iedereen naar huis in deze film met quotes als: “Dat is niet goed voor uw stembanden!”, “We gaan op honeymoon, zei ze.”, “Even ontspannen, zei ze …” en ”Deze honeymoon is even spannend als verlanglijstjes typen”. Hij lijkt ook het enige klassieke niet-100% woke personage te mogen spelen in deze prent, hoewel ie even ook de voeten masseert van van der Gucht. Maar verder mag ie lekker nors en humeurig zijn en zo steekt zijn personage nog feller af tegenover al de rest dat in deze hele woke-context nog flauwer en eendimensionaler over komt.

Felix die wil winnen tijdens een kwalificatietornooi skiën gaat de kast in om er daarna uit te komen. Ook dat kan je figuurlijk interpreteren hoewel je wat gezegd wordt ook letterlijk ziet. Assa (Janne Desmet) komt in deze De familie Claus 3 niet aan bod. Josje Huisman (Ikka) krijgt namelijk als tegenspeler Joel, een gloednieuw personage van kleur dat gespeeld wordt door Jandino Asporaat voor haar. Samen gaan ze naar de spa, naar de sauna. Maar zullen ze ook een cruciale reddingsoperatie van de schudbol tot een goed einde brengen.

Want die schudbol komt in de handen terecht van de tienjarige Noor (Amber Metdepenningen) die haar broer Jules (Mo Bakker) ’s avonds volgt in de trein wanneer die stiekem naar de slaapwagon van Noël gaat voor een geheime meeting. Op die manier ontdekt ze dat haar grootvader de kerstman is. Aangekomen in het hotel zal ze uit nieuwsgierigheid de schudbol gebruiken en zo op de noordpool belanden. De bol geraakt terug in het skigebied. Maar Felix ziet dat als een slimme tool om zich zo snel te kunnen kwalificeren bij het skiën, door vals te spelen dus, en neemt hem af van Noor. Op dat moment is Noël echter gevangen genomen in Mexico. Noor moet dus de schudbol zien terug te krijgen van Felix. Lukt dat met de hulp van Gunna?

Het scenario van De familie Claus 3 kent wel wat gaatjes. Joel wordt bijvoorbeeld totaal niet geïntroduceerd als nieuwe elf. Da’s toch wel raar. En waarom is Assa er deze keer niet bij? Daarnaast denkt mama (Bracha van Doesburgh) dat Jef (Kürt Rogiers) haar bedriegt wanneer hij een andere vrouw in zijn armen houdt en verder enkel een badhanddoek rond zijn middel heeft die ie nog verliest ook wanneer hij voor Jet (Sien Eggers) staat. Rogiers billen komen dus een tijdlang in beeld. Hoe het komt dat de twee toch terug samen met de anderen tafelen, is ons dus een compleet raadsel. Overigens is het Jet die de ganse tijd mama tips geeft hoe ze Jef een verlovingsaanzoek kan doen. Ook daarin trekt de prent iets te nadrukkelijk en wat geforceerd de geëmancipeerde/sociale gelijkheidskaart als je het ons vraagt.

Wanneer de film begint vermeldt Netflix dat De familie Claus 3 product placement bevat. Dat klopt. Maar het is véél subtieler dan al wat we al in andere films voor een jeugdig publiek gezien hebben. Het zijn vooral sommige teksten van Sien Eggers die erg commercieel en gekunsteld aanvoelen naast het acteerwerk van Celest Cornelis als Felix die in zijn scènes met Metdepenningen in erg gekunstelde dialoogscènes te zien is. Mogelijks komt dat omdat een deel van de prent ingeblikt werd in een volledige green key studio in Vilvoorde wat sowieso een wat vreemde setting is.

Pommelien Thijs zien we in het hotel opduiken als manusje-van-alles. In deze De familie Claus 3 laat ze meer Duits horen dan wat we haar Wevelgemse peroxide blonde collega tot nog toe hebben horen zingen hoewel zij naar verluidt aan het timmeren zou zijn op een carrière in ons buurland, maar waar het ondertussen wel erg stil rond geworden is één jaar na De Grote Aankondiging.

“Auf Wiederschauen” klinkt het uit de mond van de biseksuele actrice. Verder is haar rol wel erg klein. Voor ons is het vooral een verademing om haar eens in een niet-felgroene outfit te zien, want dat waren we na enkele weken deze zomer, in welke combinatie dan ook, wel beu gezien ondertussen. In deze prent draagt ze een zwarte broek, een bordeaux gilet en een das. Iets mannelijker, als we even binair mogen denken om het eenvoudig te houden, komt ze dus voor de dag en dat gaat haar wel af.

De familie Claus 3 gaat over niemand uitsluiten. Met wat geluk denken sommige ‘wokers’ ook eens na of ze op dat vlak wel goed bezig zijn …

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter