PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Glass Onion ★★★★

vrijdag 23 december 2022Netflix

Glass

Glass Onion van regisseur Rian Johnson die tevens de film schreef, is een heerlijk gelaagde mysteriefilm met een fantastische Janelle Monaé als Helen Brand en Daniel Craig als Benoit Blanc in de hoofdrollen. Het werd een geslaagde sequel op Knives out.

Het is Miles Bron (Edward Norton) die naar verschillende mensen een uitnodiging heeft gestuurd om een moordmysterie op te lossen op zijn privé-eiland in Griekenland, waar hij een groot gebouw met glazen koepel in de vorm van een ui heeft laten bouwen: de Glass Onion.

Probleem is echter dat detective Benoit Blanc opduikt om mee in te schepen hoewel hij niet uitgenodigd werd. Hoe is ie dan te weten gekomen dat een groep mensen een weekendje op het eiland van deze miljardair zou vertoeven? Bron is eigenaar van het technologiebedrijf Alpha dat ie samen met Cassandra “Andi” Brand heeft opgericht. Het idee kwam van haar, ze tekende het plan van het bedrijf uit op een servetje van een bar dat de Glass Onion heette.

Bron is helemaal door het dolle heen want rondom hem beschikt ie over kristallen die wel eens dé brandstof van de toekomst zouden kunnen worden. Het heeft als basis waterstof en is daardoor echter gevaarlijk. De man blijkt blind voor de risico’s en wil het product dat ie Klear noemt, binnenkort lanceren.

Tijdens het weekend rond en in de Glass Onion zal ie een moordspel spelen met zijn genodigden. Hij zal het slachtoffer worden en het komt er voor de anderen op aan om te speuren wie de dader daarvan was. Maar dat idee mag ie alvast meteen in de prullenbak gooien, want Blanc heeft het zaakje al meteen door nog voor het moordspel van start is gegaan, tot grote ergernis van Bron die er heel wat tijd heeft ingestoken.

Maar dan sterft mensenrechtenactivist Duke (Dave Bautista) die een influencer is op Twitch wanneer ie een cocktail drinkt in de Glass Onion en kan Blanc niet anders dan diens dood vaststellen. Dan is men niet langer deel aan het nemen aan een spel, maar gaat het om bittere realiteit. Heeft zijn dood iets te maken met het feit dat ie zijn vriendin Whiskey (Madelyn Cline) betrapte op vreemdgaan in de Glass Onion?

Feit is dat alle genodigden afhankelijk zijn van Bron als geldbron voor zijn of haar persoonlijke activiteiten maar evengoed ook redenen hebben om van hem af te geraken. Is deze miljardair die de Mona Lisa bezit in deze film, een mogelijk doelwit die beschermd moet worden? Of is het iemand helemaal anders?

Glass Onion steekt zeer goed in elkaar. Zeker wanneer het licht op een bepaald moment uitvalt, wordt het lekker spannend en doet het ons wat denken aan The Mousetrap van Agatha Christie. Met dat verschil dat we ons hier in een zeer luxueuze omgeving bevinden. En het moet gezegd, vooral in het begin van deze 141 minuten durende prent, die soms ook komisch is, hebben we ons wel wat gestoord aan de ongegeneerde product placement voor enkele luxemerken. Het is té opvallend, te weinig subtiel hierin verwerkt. En da’s jammer. Maar verder is dit best wel een uitstekende prent geworden waarin ook de acteurs geacteerd acteren. Aan u om het mysterie laag per laag proberen te zien te pellen en zich de vraag te stellen of scherven altijd geluk brengen …

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter