PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Het Gala van de Gouden K’s 2022 ★

zaterdag 21 januari 2023Ketnet

Het
Foto: Ketnet

Voor de tiende keer organiseerde Ketnet het Gala van de Gouden K’s, een awardshow voor wie er het populairst was volgens de Ketnetters vorig jaar. 144 stuks zijn er de voorbije 10 jaar al uitgereikt blijkbaar. Deze editie leverde een bijzonder fletse show op vol met cringe bindteksten vol gelul dat de vaart – voor zover die er al was in de show – hopeloos uit het tv programma haalde. Tijd om te bezinnen en de zaak te herdenken, beste Ketnet. Want dit was geen goede televisie.

Het was vooral uitkijken wie er de clash zou winnen onder de #LikeMe actrices. Want zowel CAMILLE als Pommelien Thijs waren twee keer genomineerd. Beiden in dezelfde categorie nog wel: die van populairste artiest en beste song (‘Geen tranen meer over’ voor CAMILLE en ‘Ongewoon’ voor Thijs). Pommelien Thijs won de song van het jaar met ‘Ongewoon’ en kon zo revanche nemen nadat ze naast de Zomerhit greep vorig jaar. Uma van de Mol mocht de winnaar in de categorie beste artiest ontmaskeren en Olly Wannabe zette een heerlijke parodie neer van de genomineerden. Met CAMILLE werd niet alleen ‘gemoost’ in Paleis 12, ze won ook de prijs voor beste artiest zodat het aantal awards tussen de twee #LikeMe-artiesten deze editie mooi verdeeld werd. CAMILLE vond het een hele eer, bedankte haar team en iedereen wie op haar gestemd heeft. En ze vergat ook haar mama en papa niet.

“Het feest van het jaar” opende met verschillende figuurtjes die uit een groot cadeau kwamen dat verdacht veel weg had van dat waaruit Marie Verhulst kwam tijdens de Samson en Gert afscheidsshow vorig jaar. De wrappers deden zoals steeds een poging om een goeie openingssong neer te zetten maar faalden daar andermaal in. Zelfs de autotune kon hun gebrek aan zangtalent en stemvastheid niet verbergen.

‘Jong blaadje’ of ‘verzopen kieken’ Carmen Waterslaeghers won net als Natalia tien jaar geleden al een Gouden K. Zij reikten de award uit voor beste acteur maar moesten eerst het ding dat al zo oud is afgestoft zien te krijgen. De award ging uiteindelijk naar Francisco Schuster (Yemi in #LikeMe). Sven De Leijer reikte daarna de prijs uit voor Youtubehit aan Furtjuh & Gewoon Thomas. Voor het zover was, ging ie met Gloria Monserez met de love cam in het publiek van Paleis 12 op zoek naar een single opa en oma om ze Hotel Römantiek-gewijs te koppelen en in een love seat te steken terwijl op de achtergrond ‘Je t’aime moi non plus’ en ‘Careless whisper’ te horen waren.

CAMILLE playbackte ‘In de regen’ en ‘Geen tranen meer over’. Bij het begin van haar optreden was ze duidelijk onderbelicht en de confetti die de zaal ingeschoten werd hoorden we wel maar zagen we niet tijdens de uitzending. Outfit van de avond mocht de winnaar van vorig jaar uitreiken: Francisco. De bal van Isa van Down the road was het snelst aan het podium en zo won ze de prijs. Wij hadden ‘m zoals elk jaar aan Sarah Mouhamou uitgereikt. Want damn, qua glitter and glamour speelde ze iedereen naar huis op Gloria Monserez na misschien. Sarah en Sander vierden in Paleis 12 overigens hun tien jaar als wrapper. Maar als je het ons vraagt zijn het Sarah en Gloria die over het meeste potentieel beschikken om verder door te groeien als presentatrices voor familieprogramma’s.

Met quotes van kinderen die tips van hun mama meegaven, begon ‘Dit is wat mijn mama zei’ van Metejoor wiens liedje vreemd genoeg niét genomineerd was voor de Gouden K-categorie ‘Song van het jaar’. Jens en Aster dansten als eenhoorn en dino, of zo leek het toch. Het waren dansers bleek achteraf. De twee presentatoren pitchten daarna The Masked Dancer als idee bij hun bazen. Ze reikten de award voor beste song uit aan Ongewoon van Pommelien Thijs. Metejoor dong wel mee voor die van artiest van het jaar maar moest het onderspit delven. Tijdens zijn optreden splitste hij de zaal op in twee en liet het oho tegen elkaar op zingen.

Danira presenteert binnenkort de ‘op 1 belangrijkste mediaprijzen’ aldus Sander, dat zijn de Kastaars. Zij mocht de prijs uitreiken voor het beste familieprogramma. Amira van Meisjes mocht de piñata die Danira bijhad mee kapot slaan en daaruit kwam niet echt verrassend het bordje van ‘The masked singer’. Regi verzorgde de ‘half time show’ vanop een dj booth in de vorm van een taart. In de mix hoorden we voor de gelegenheid onder andere Nachtwacht en GameKeepers.  Overigens viel ons op hoeveel Studio 100-product placement in het Gala van de Gouden K’s zat hoewel het productiehuis uit Schelle met geen enkele prijs naar huis ging. We herhalen: Studio 100 bleef met lege handen zitten. Diegene die het Regi-feestje nog iet of wat kon redden was - ‘wa was da!’ - Pauline met ‘Zwaartekracht’ ondersteund door lasers, CO2-jets, vuurwerk en confetti.

Ook daarna vielen er geen verrassingen te noteren. #LikeMe ging aan de haal met de trofee voor beste Ketnetserie. Hanne was er nog steeds niet bij, bij K3 - ze misten nog steeds hun derde wiel, zei Julia wat ongelukkig - om de prijs uit te reiken voor TikTok-ster. Julia haalde dan maar een kindje, Ben, uit het publiek die hen assisteerde om de ballon te doorprikken. Uiteindelijk verscheen het gezicht van Steffi Merci.

Tijdens een medley die #LikeMe bracht, een mix die niet zo smooth overkwam als tijdens hun zomerset, hoorden we ‘Wie’ van Marco Borsato door Sali en Francisco, bracht Lotte De Clerck ‘Dans je de hele nacht met mij’, Pommelien ‘Dansen voor jou’, zongen ze allemaal ‘Ochtendgymnastiek’, bracht Maksim ‘Een vrouw is’, Sali ‘De tegenpartij’ en eindigden ze met ‘Wij zijn goed bezig’. De cast van #LikeMe was voor de gelegenheid gehuld in zwart en goud.

James Cooke stak zijn gouden ballon ‘schoon in’t gleuveke’ om vervolgens met Samson en Marie de Gouden K uit te reiken voor Surprise van het jaar waar wij verrassend genoeg niet voor genomineerd werden. Kunstschaatster Loena Hendrickx won die en wist echt niet wat ze moest zeggen. Oscar and the Wolf bracht vervolgens ‘Warrior’ met lasers en vlammen, en is ondertussen duidelijk het Ketnetpubliek ontgroeid. Niets is dan ook ‘Voor eeuwig’ …

De Helden die net als het Gala van de Gouden K’s én Ketnetter Viktor tien jaar bestaan - voor Viktor zong de cast van #LikeMe voor de gelegenheid ‘happy birthday’ - mochten tenslotte de laatste prijs uitreiken, nadat een beetje van het haar van Maureen Vanherberghen door het vuurkanon in de fik vloog. De prijs ging uiteindelijk naar Karrewiet. ‘Wat een idee!’ bleek dan ook een van de weinige goeie en vlotte overgangen naar het afsluitende optreden van Thijs waarin ze ‘Wat een idee!’ en ‘Ongewoon’ aan elkaar reeg tot het programma - wellicht ook omdat het over tijd ging - erg abrupt afgebroken werd met de eindbumper van Ketnet.

< Bert Hertogs >

De winnaars:

Artiest

CAMILLE

Ketnet-serie

#LikeMe

Ketnet-programma

Karrewiet

Familieprogramma

The Masked Singer

Song

Ongewoon van Pommelien Thijs

Ketnet-acteur

Francisco Schuster (Yemi in #LikeMe)

TikTok-ster

Steffi Merci (@steffimercieeee)

YouTube-hit

Furtjuh & Gewoon Thomas

Surprise

Loena Hendrickx


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter