PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Dit is niet de titel ★★★★

vrijdag 24 februari 2023De Klap Deurne

Dit

“Actors are some of the most evil, devious people on the planet. They lie for a living!” Het is een quote die Mrs. Bird zegt in Paddington 2. En of het er kwaadaardig en slinks aan toe ging tijdens ‘Dit is niet de titel’ van Compagnie Barbarie in De Klap!

Dit is niet de titel is een absurde voorstelling voor 7-plussers. Een mindfuck eigenlijk waarbij Liesje De Backer, Amber Goethals, Lotte Vaes en Sarah Vangeel hun vak ook in hun blootje zetten. Acteren da’s namelijk doen alsof. Faken. Niet echt. Verzinnen. Fantaseren. Associëren. Liegen als je een zware term wil bovenhalen. En in deze voorstelling zit dan ook nog eens een (‘poppentheater’)voorstelling in de voorstelling en de stem van Josse De Pauw wiens tekst soms tegenovergesteld boventiteld wordt. De vraag stelt zich dan ook of de leugen in het kwadraat een nog grotere leugen tevoorschijn tovert, dan wel de waarheid.

Dit is niet de titel gaat over alles dat kapot is. Nu ja, zo lijkt het toch. Het kan ook zijn dat er niks echt kapot is. Of er al dan niet met elkaar gevochten is. Over niets kunnen ruiken omdat het winteruur is ook. En over een neushoorn in een kano. Dat Athene niet gebouwd is op één week waardoor Amber Goethals al meteen door haar collega erop gewezen wordt dat de uitdrukking eigenlijk ‘Rome is niet gebouwd op 1 dag’ is waarop zij zegt dat dat niet is wat ze zegt. ‘Ik zeg alleen wat ik weet.’ klinkt het.

Hoewel ze met vier op het podium staan, is er wel altijd eentje die probeert er tussenuit te muizen. Omdat ze een telefoontje krijgt via haar stokje dat ze dringend naar huis moet bijvoorbeeld. Niet veel later klinkt het dat ze op controle moet bij de dokter. Op den duur hebben haar collega’s het door dat zij de voorstelling aan het trekken zijn met hun drieën en niet met vier. Of is dat toch maar perceptie?

Zelfs de Sint (met isomo baard die verdacht hard lijkt op een stukje sla) komt langs in Dit is niet de titel wanneer blijkt dat ie zijn boot gemist maar nog enkele mandarijnen op overschot heeft. Over eten gesproken. ‘Heb je al neushoorn gegeten?’ lijkt alsof je zo’n gans beest hebt verorberd terwijl iedereen ervan mag uitgaan dat het maar over een stukje gaat.

Heerlijk wordt het wanneer Dit is niet de titel de rollen omdraait en Compagnie Barbarie stelt dat ze staat voor een zaal vol serieleugenaars terwijl een actrice haar collega niet veel later een complimentje geeft: ‘Zijde gij nu echt aan het wenen? Oh, da’s zo goed gespeeld!’ Kritische toeschouwers die kuchen (of erger nog: hun ongenoegen anders uiten), een recensent met een boekje op de schoot … behoren allemaal zogezegd tot de muizenissen van de spelers terwijl eigenlijk de konijnen hier gewoon het eerst waren.

Dit is niet de titel is volledig verzonnen. Pure fictie en dus niet echt. Maar er zit verdomd veel waarheid in.

< Bert Hertogs >

Credits:

CONCEPT compagnie barbarie (Liesje De Backer, Karolien De Bleser, Amber Goethals, Lotte Vaes en Sarah Vangeel)
SPEL Liesje De Backer, Amber Goethals, Lotte Vaes en Sarah Vangeel
REGIE Karolien De Bleser
REGIE ASSISTENTIE Tine Decraemer 
TEKST Karolien De Bleser in samenwerking met de spelers
SCENOGRAFIE Michiel Van Cauwelaert
KOSTUUMS Viv van der Poel, Nikè Moens
GELUID EN TECHNIEK Saul Mombaerts
LICHTONTWERP Frank Hardy
STEM Josse De Pauw, Nico Sturm
PRODUCTIE BRONKS
MET DANK AAN Raygun, Ina Peeters & Janneke Hertoghs
MET DE STEUN VAN de Vlaamse Gemeenschap en de VGC
Deze voorstelling kwam tot stand met behulp van de Tax Shelter maatregel van Belgische Overheid


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter