PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie The Bodyguard de musical ★★★★★

zondag 16 april 2023Beatrix Theater Utrecht

The

We smelten gewoonlijk weg bij een mooi, romantisch verhaal en al helemaal als de romance nog eens omkaderd wordt door heerlijke muziek. ‘The Bodyguard de musical’ van Stage Entertainment heeft dan ook alles om ons hartje te bekoren: een pakkende love story, de geweldige muziek van Whitney Houston en een fenomenaal sterke cast. Nyassa Alberta en Nurlaila Karim schitteren als de zusjes Rachel en Nicki Marron en bewijzen gedurende de voorstelling keer op keer dat ze over geweldig mooie stemmen beschikken. Tarikh Janssen is de derde pijler van het verhaal en blinkt dan weer uit in het ongeëvenaard vals zingen. Misschien kunnen we hier best aan toevoegen dat dit volledig opzettelijk is en heel sterk gespeeld wordt. De magie tussen de drie hoofdpersonages werkt en wordt in de regiekeuzes van Carline Brouwer optimaal uitgespeeld. Wanneer beide zussen tijdens ‘Run To You’ hun liefde voor Frank Farmer bezingen, voel je de emotie en zie je liefdesdriehoek op de scène vorm krijgen. ‘The Bodyguard de musical’ neemt je dan ook moeiteloos mee in de wereld en de emoties achter de glitter en glamour van de showbusiness en bezorgt je kippenvel tijdens Nyassa’s sensationele uitvoeringen van ‘One Moment in Time’ en ’I Will Always Love You’.

We moeten alweer terug naar 1992 toen Whitney Houston en Kevin Costner in de huid kropen van Rachel Marron en haar lijfwacht Frank Farmer in de legendarische film ‘The Bodyguard’. Sindsdien wordt ’I Will Always Love You’ onlosmakelijk verbonden met Whitney Houston en weten weinigen nog dat het oorspronkelijk van Dolly Parton is. De soundtrack van deze film stond 12 weken op nummer één en bevestigde de sterrenstatus van Whitney Houston. In 2012 ging dan de originele stage musical in Londen in première en in 2015 was hij voor het eerst te zien in Nederland. Nu is hij terug in het Beatrix Theater in Utrecht en kan je opnieuw genieten van geweldige hits als: ‘Queen of the Night’, ‘Greatest Love of All’, ‘I Wanna Dance with Somebody’, ‘All at Once’ en zoveel meer. ‘The Bodyguard de musical’ is een feest voor wie houdt van de muziek uit de jaren ’80 en ’90. 

De arrangementen van Ad Van Dijk en Marco Braam brengen de muziek helemaal bij de tijd. Zo krijgt ‘Queen of the Night’ een moderne beat mee en is ‘Million Dollar Bill’ voorzien van een lekkere vette baslijn. Doe daarbij een vlotte choreografie en moderne graphics op de LED-schermen en je krijgt een product dat heel hedendaags aanvoelt. En dat is zo geweldig aan deze productie van ‘The Bodyguard de musical’: je kan ongegeneerd genieten van nostalgische nummers, maar je hebt op geen enkel moment het gevoel dat er ook maar iets gedateerd is aan deze productie, integendeel. Het geheel voelt modern aan. De vertaling van Allard Blom is heel vlot en direct. Het decor maakt handig gebruik van LED-schermen en hun grafische mogelijkheden. Het tempo ligt lekker. De scène-overgangen gaan snel. De tijd vliegt en je wordt werkelijk meegezogen in het verhaal. 

En in dat verhaal draait alles rond Rachel Marron.  Nyassa Alberta mag die rol op zich nemen en levert een fantastische prestatie af. Haar spel is heel erg overtuigend en ze blaast je werkelijk uit je sokken wanneer ze zingt. Wanneer ze tijdens het tweede deel van ‘The Greatest Love Of All’ even full power gaat en afsluit met een geweldige uithaal, kan je niet anders dan geraakt worden door het talent dat hier wordt getoond. Dit is puur genieten. 

De ‘Mayan Medley’ en I’m Every Woman’ brengen de zaal in heuse partysfeer. De latin sound van dit laatste lied in combinatie met een opzwepende dans van het ensemble maken het heel erg moeilijk om stil te blijven zitten op je stoel. Dorith Creebsburg en Lieke Janssen zorgen hier als backing vocals heel mooi voor het vocale klankbord waartegen Nyassa Alberta haar hoge noten kan projecteren. Zang, dans, decor en licht versterken elkaar tot een plaatje dat volledig past. 

‘One Moment in Time’ is een absoluut kippenvelmoment. Het is een nummer dat je kan raken tot in het diepste van je ziel. De tekst is geweldig, maar de pure schoonheid zit hem toch vooral in de meesterlijke uitvoering van Nyassa Alberta. Ze bouwt het nummer rustig op tot het volledig openbarst en ze volle kracht naar de hoge noten gaat. Het is een absolute topprestatie die hier geleverd wordt. En het mooie is dat je als publiek de indruk hebt dat alles met het grootste gemak gezongen wordt. Hetzelfde kan gezegd worden voor ‘Saving All My Love for You’ van Nurlaila Karim. Zij vertolkt de rol van Nicki Marron en heeft twee belangrijke solo’s in ‘The Bodyguard de musical’. Haar versie van ‘All at Once’ is erg pakkend.

Nurlaila weet heel veel emotie in haar zang te steken zonder aan kracht en helderheid in te boeten. Je hoort haar verdriet niet alleen in de tekst, maar voelt die ook aan de zang en ziet die in haar spel. Het staat in schril contrast met haar ‘Saving All My Love for You’ waar ze juist heel speels uit de hoek mag komen. Regisseur Carline Brouwer heeft er hier voor gekozen om Nicki veel meer te laten reageren op wat er rond haar gebeurt en geeft Nurlaila Karim de ruimte om te spelen met de zang. Het nummer gaat zo veel meer deel uitmaken van het verhaal én het geeft Nurlaila de kans om heel wat spel in haar stem te steken. Het resulteert in een heel luchtige versie van ‘Saving All My Love for You’. 

Het spelen met de stem in functie van het verhaal zien we helemaal terugkomen in de scène in de karaoke-bar. Het begint al met de studentes die schijnbaar ladderzat een versie van ‘Where Do Broken Hearts Go’ brengen waar zelfs een krolse kater niet tegenop kan. Het vraagt talent om zo opzettelijk vals te zingen. En dat talent heeft Tarikh Janssen blijkbaar ook. 

Tarikh schittert werkelijk als Frank Farmer en speelt zijn rol met glans. Het klikt op scène duidelijk met zijn tegenspelers Nyassa Alberta en Nurlaila Karim. Ook de verhouding tussen Frank en beveiliger Tony Scibelli, vertolkt door Dieter Spileers, komt goed uit de verf. (Dieter zet overigens een erg grappige Tony neer.) Tarikh Janssen heeft in ‘The Bodyguard de musical’ één enkel zangnummer en daar gaan je tenen van krullen. Zijn uitvoering van ‘I Will Always Love You’ is op zijn minst ‘bijzonder’ te noemen. Hij speelt dat hij absoluut niet kan zingen en doet dit met ongekende overtuigingskracht. Mocht men hier niet met LED-schermen werken, kwam het behang spontaan van de muren vallen. Vul dit aan met het volledig uitbeelden van de tekst met overdreven expressie en je krijgt een ronduit hilarische scène die heerlijk fout aanvoelt.

Ook hier kiest Carline Brouwer ervoor om de losse sfeer door te trekken in de volgende scène. Tijdens ‘I Have Nothing’ mag Nyassa Alberta bij de start een muzikale knipoog geven naar de prestatie van Tarikh Janssen. Het blijft daarbij fantastisch om te zien met welks een schijnbaar gemak ze dat nummer brengt. En plots verdwijnen de tafels en stoelen, zie je de projectie van een sterrenhemel, staat ze in de spotlights en mag Nyassa Alberta zich volledig smijten in het nummer. Alle registers gaan even open om dan weer heel zacht en intiem te eindigen. Het is een heerlijke vocale prestatie die enkel nog overtroffen wordt door haar finale versie van ‘I Will Always Love You’. Nyassa Alberta bewijst daar eens te meer haar plaats in deze spotlights te verdienen. Het is dan ook absoluut niet te verwonderen dat het publiek na de laatste noot spontaan recht veert voor een welverdiende staande ovatie. 

< Sascha Siereveld > 

Cast:

Rachel Marron: Nyassa Alberta

Frank Farmer: Tarikh Janssen

Nicki Marron: Nurlaila Karim

Sam Devaney : Noah Blindenburg

Sy Spector: Juneoer Mers

Tony Scibelli: Dieter Spileers

Ray Court: Steven Roox

Stalker: Marlon David Henry

Fletcher: Ki-Yeann Wijnaldum

Backing vocals: Dorith Creebsburg en Lieke Janssen 

Creatives:

Script: Alexander Dinelaris

Scenario: Lawrence Kasdan

Regie: Carline Brouwer

Choreografie: Kim Duddy

Vertaling: Allard Blom

Arrangementen: Ad Van Dijk en Marco Braam 

Liedjes:

“Queen of the Night“ - Rachel en ensemble

“How Will I Know“ - Rachel, Fletcher en ensemble

“Greatest Love of All” - Rachel

“Saving All My Love for You“ - Nicki

Mayan Medley: “Million Dollar Bill“/“I Wanna Dance with Somebody“/“So Emotional“ - Rachel Marron en ensemble

“Run to You“ - Rachel en Nicki

“Where Do Broken Hearts Go“ – karaoke-meisjes

“I Will Always Love You (Dolly Parton Version)“ - Frank

“I Have Nothing“ – Rachel 

“All the Man That I Need“ - Rachel en ensemble

“I‘m Every Woman“ - Rachel en ensemble

“All at Once“ - Nicki

“Run to You“ (Reprise) - Rachel

“Jesus Loves Me“ - Fletcher, Nicki en Rachel

“Jesus Loves Me“ (Reprise) - ensemble

“One Moment in Time“ - Rachel

“I Will Always Love You“ (Whitney Houston Version) - Rachel

“I Wanna Dance with Somebody“ - company


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter