PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Zillion Presents Iluminati ★

vrijdag 5 mei 2023Sportpaleis Merksem

Zillion

Een feestje met een erectieprobleem. Eentje dat maar niet van de grond wist te komen. Dat leverde de eerste Zillion Presents Iluminati van twee uitverkochte shows dit weekend in het Antwerps Sportpaleis op. Teleurstelling hoorden we rond de klok van enen toen de eerste toeschouwers naar huis trokken. Dat het feestje van Dimitri Vegas and Like Mike eind vorig jaar zo veel beter was in dezelfde venue, klonk het onder andere. De belofte dat we iets zouden meemaken dat we nog nooit eerder hadden meegemaakt, werd dan ook gewoon niet ingelost.

Zeker, qua projecties, ledschermen en lichtshow was wat Zillion Presents Iluminati serveerde al even strak als het kapsel van Joyce De Troch die zich excuseerde bij ondergetekende omdat ie – sommige dingen veranderen nooit aan en bij het Sportpaleis, waardoor wij ernstige vragen hebben of sommige organisaties en medewerkers wel evolueren – van de ene ingang naar de andere werd gestuurd om dan uiteindelijk aan the good old draaideur te geraken waar zijn QR-code het blijkbaar ook niet deed en ook daar twijfels begonnen te rijzen of de journalist in kwestie, terwijl achterin in lokaal 1 de persruimte was, wel langs daar moest passeren. Om een verhaal kort te maken, professioneel kon je die entree alvast niet noemen. Nu bon, te klagen hebben we niet. We hadden aan Frank een gewoon general admission-ticket gevraagd vermits wij in tegenstelling tot andere media geen sterallures hebben en kregen eigenlijk meer dan nodig, een zip-bandje waarmee we op de minst chique vip-tribune konden.

Aangekomen in het Sportpaleis was het vreemd om vast te stellen dat de gewone bezoeker eigenlijk het beste zicht had op de ganse lichtshow vanaf de frontale tribune. Veel toeschouwers gingen daar dan ook staan of zitten alsof ze naar een cinema ervaring aan het kijken waren wat uiteraard de partysfeer niet ten goede komt als je gewoon wat passief voor je uit zit te staren.

Toegegeven, zelfs die trailer van Zillion Presents Iluminati had wat weg van een IMAX experience aankondiging. Alleen was er zo weinig afwisseling in deze show, klonk de muziek ook nog eens bijzonder vlak en trok de belichting steevast de kaart van de strakke lijnvoering (horizontale, verticale en diagonaal kruisende lijnen zodat er ruiten gevormd werden in de lucht) in combinatie met de tientallen zilverkleurige mobiele lichtbakken die in de nok van het Sportpaleis hingen waarin ledbelichting aangebracht was om zo een extra dieptegevoel te bezorgen, dat het al snel wat eentonig oogde en klonk. Ook de belichting in combinatie met het doorschijnende ledscherm dat voor het dj podium open en toe kon gaan en de projecties achter de dj zorgden voor een extra ruimtegevoel. Die combinatie suggereerde bij momenten meer diepte alsof het Sportpaleis dus veel dieper was dan werkelijk het geval is.  

Voor er een nieuwe set begon klok het met holle woorden op zijn Tomorrowlands ‘Step into your authentic self’ (wat wellicht mee bepalend werd voor de toon van deze recensie), en hoorden we nog woordjes droppen als ‘creative’, ‘collective energy’ en ‘one heartbeat at the time’. Van die collectieve energie hebben wij alvast niet veel gemerkt tussen tien en een. Op een paar momentjes na vonden we het feestje namelijk een tamelijk dode boel. Als vrouwen ondergetekende in zijn minst sexy outfit én als enige met jas aan – Jan Van Esbroeck moet immers nog steeds zijn betonnen bunker ventileren – druk notities nemend op zijn smartphone na een tijd beginnen aan te spreken, dan weet je hoe erg het gesteld is met de sfeer.

‘Is this what it feels like getting older?’ hoorden we in AVIRA & Linney’s ‘Stay with me’. Dat deed ons denken aan de nineties – Zillion zag het levenslicht in 1997 – de tijd dat je rond middernacht alle bezoekers van een fuif collectief een circusact zag uitvoeren om al dan niet onder invloed van alcohol hun evenwicht te bewaren op een door plastic bekertjes bezaaide dansvloer met plasjes drank en sigarettenpeuken. We werden zo waar nostalgisch naar die ranzigheid van weleer toen we vaststelden dat er in het Sportpaleis opkuisploegen hun werk deden, en met plastic boxen in de hand ervoor zorgden dat de vloer er proper bij bleef liggen. Dat was weliswaar zonder een vrouw gerekend die aan de ingang van de VIP table alvast haar maaginhoud deelde met de rest van het publiek.

Ondertussen bleek de verveling bij velen zo hard toegeslagen dat de mannen overgingen in haantjesgedrag (niet zelden zijn dergelijke types herkenbaar met hun zonnebrilletje en vlinderdas die met leds belicht wordt) of ronduit de kleuter gingen uithangen. Wanneer de ledtubes uitgedeeld werden konden zij het - uiteraard - niet bij een exemplaar houden, dus gingen ze voor minstens drie of vier.

Eigenlijk zie je op Zillion Presents Iluminati gewoon de uitwassen van onze samenleving in het gedrag van haar bezoekers uitvergroot. Zij die bijzonder hebberig zijn en alles naar zich toetrekken (want ze hebben betaald voor de vip dus moeten ze er álles uit halen, niet waar?) en zo kinds worden wanneer ze hun speeltje in handen hebben. En andere toeschouwers die met lege handen achterblijven omdat ze geen ledtube wisten versieren zie je vervolgens gaan bedelen bij diegenen die er wel veel hebben of ze er ‘please?’ geen kunnen aan hen geven.

Verder zie je nog het kuddegedrag van mensen op zo’n vipdeck. Want als er een tafel verder een fles besteld wordt met een vuurwerkstaafje aan, dan valt dat op en wil een andere tafel daar niet voor onderdoen. Het is een marketingtruc als geen ander die nog steeds werkt en de kassa stevig laat rinkelen. Of zij voor een delirium gingen, dat zouden we niet durven zeggen. Feit is wel dat we ‘Silence’ van de gelijknamige Canadese groep onder andere te horen kregen in de mix naast onder andere ‘Running up that hill’ van Kate Bush en ‘Saltwater’ van Chicane.

Het enige dat tijdens Zillion Presents Iluminati van de grond kwam was kortom het podium waar de dj op stond. Dat kon naar boven en naar beneden gaan. En op het zip-deck viel dus nauwelijks wat te beleven. Misschien moeten we volgende keer eens een Zundays proberen, wordt die zone dan omgedoopt tot ‘unzip’ deck en valt er dan toch wat te zien. Met wat geluk is dan ook vtm nieuws present die haar knapste, sympathiekste en slimste journaliste van de redactie gestuurd had naar het Sportpaleis. Drie kenmerken waar wij niet aan en nooit aan zullen voldoen. Of hoe complementair media kunnen zijn maar het ene ook het minderwaardigheidscomplex van het andere voedt.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter