PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Fast X ★★★1/2

donderdag 18 mei 2023Kinepolis Antwerpen

Fast

Fast X luidt de finale in van de Fast & The Furious franchise. Luidt, want het is dus nog niet de laatste prent. Deze actiefilm die Louis Leterrier regisseerde, eindigt dan ook met een open einde. Op het moment dat de slechterik van dienst, de genderfluïde van ballet houdende ‘Hou je van het Zwanenmeer of ben je eerder een Notenkraker-type?’ Dante Reyes (Jason Momoa) die zijn nageltjes lakt en soms voor hipsterdotjes kiest, twee tankwagens frontaal op elkaar laat inrijden. Dom Toretto (Vin Diesel) en zijn zoon Little B zitten dan in de wagen terwijl die gevaartes hun richting uit gereden komen. Overleven ze dat?

Fast X is zo’n typische Amerikaanse prent die je vooral moet gaan bekijken met je verstand op nul. Uiteindelijk worden mensen erin geobjectiveerd, vrouwenbenen en -konten uitgespeeld en staan snelle wagens en boys with their toys centraal. De stunts tarten alle wetten van de zwaartekracht, en de goeden zijn zwaar in de minderheid wanneer ze het moeten het opnemen tegen een leger aan slechteriken mar toch slaagt die minderheid er toch in om het laken naar zich toe te trekken.

Dante is een psychopaat die meerdere keren in de gevangenis beland is, maar door zijn vader Hernan die een grote drugsbaron was, steeds geholpen werd. Het is Hernans dood die Dante wil wreken. Maar ook omdat Dom er tien jaar geleden in geslaagd is om er met een grote kluis (in een van de pot gerukte openingsscène is dat te zien in deze prent) met al hun drugsgeld is vandoor kunnen gaan, of beter: rijden met dat zwaar ding op sleeptouw tijdens een wilde achtervolging met zijn wagen. Dante wil Dom laten lijden om hem uiteindelijk te doen sterven. Aan dat laatste is ie helemaal op het einde van deze bijna twee uur en half durende film gekomen…

Zeker, Fast X komt bijzonder zelfingenomen en ijdel over. Niet zelden wanneer het katholieke geloof erbij betrokken wordt trouwens. Zo vallen Dom en de zijnen constant in een valstrik die Dante vakkundig weet op te zetten. In Rome bijvoorbeeld moeten Dom en co zien te vermijden dat een zware bom in de richting van het Vaticaan rolt en die buurt helemaal van de kaart veegt.

Verder trekt Fast X de kaart van de familiewaarden, laat ie met een knipoog optekenen dat goed personeel vinden tegenwoordig moeilijk is (wat een verwijzing is naar de war on talent die wereldwijd woedt), en stelt de prent dat niets onmogelijk is zo lang je er maar in gelooft. Het geloof komt dan ook vaak naar voor in deze film, bijvoorbeeld wanneer verschillende personages een kruisje dragen als halsketting. Maar ook wanneer naar het einde toe Dante stelt dat Dom op twee manieren als een heilige kan eindigen, ofwel als martelaar ofwel door een mirakel te verrichten. Wat een grootheidswaanzin!

Uiteindelijk draait het ganse kat-en-muisspel uit op de kidnapping van Little B die nochtans in veiligheid gebracht werd door nonkel Jacob, die cool probeert te doen met zijn aftandse ‘vintage’ wagen. En tijdens een straatrace in Rio moet Dom kiezen om een van de andere twee deelnemers te redden omdat Dante een bom onder hun wagen bevestigde. Dom kiest voor Isabel (Daniela Melchior). Later zal in een emoscène blijken waarom: Litte B is haar neefje.

Wat ons naast het afgelikte acteren met zo veel schmaltz en verder weinig authentiek inlevingsvermogen danig stoorde aan Fast X, is de product placement die in deze film gekropen is. Vin Diesel horen we letterlijk ‘I need a Belgian  beer’ zeggen. Niet veel later krijgt ie een glas bier voorgeschoteld van een Belgisch merk. Als Fast X al een poging doet om voor wat emotionele diepgang te gaan dan mislukt die daar grandioos in. Echt plaats voor rouw is er namelijk niet. Toch stelt Dom dat je niet alles kunt kopen tegen Dante en de zijnen want hij weet dat de straat niet te koop is. De liefhebbers van het genre krijgen dan weer het volgende mee wanneer Dom Little B’s ultieme rijles vanop afstand geeft: ‘Voel de auto, volg de lijnen, vlieg.’

Met onder andere naast Vin Diesel, Gal Gadot, Helen Mirren, Charlize Theron, Brie Larson, Rita Moreno, Jason Statham, Ludacris en naar het einde zelfs Dwayne Johnson in een cameorol, kan Fast X op een immense cast aan bekende namen rekenen. Samen, met dank ook aan de technische crew die voor het geluid en de montage zorgden, levert Fast X in IMAX een indrukwekkende cinemaervaring op die weliswaar van je afglijdt en nooit onder de huid gaat. Misschien doet het afscheid straks alsnog iets met ons? Want na dit eerste deel van de ultieme finale, klonk het bij ons vooral: ‘I need a Belgian beer.’

< Bert Hertogs >

Update 26 mei 2023 | Wat een heerlijke wilde/dolle rit is Fast X in 4DX! Wie een pretparkervaring wil beleven terwijl je naar deze actiefilm kijkt, komt bij de 4DX-versie van Fast X het best aan zijn trekken. Alleen al om de openingsscène met een achtervolgingsscène wanneer een kluis vol drugsgeld gestolen wordt, de scène later in de film waarin een grote bom door Rome rolt en de spectaculaire finale, is dit formaat meer dan het overwegen waard. Dat de toeschouwer naast me achteraf vertelde dat ie er meer van verwacht had, wijten we aan het feit dat de film met een open einde stopt omdat er een vervolg komt. Dan blijf je wat op je honger zitten. Maar dat eindgevoel klopt niet met al het spectaculairs qua stunts en beeldbewerking die je te zien krijgt.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter