PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Mission Impossible dead reckoning ★★★1/2

vrijdag 14 juli 2023Kinepolis Antwerpen

Mission

Het tweede deel van Mission Impossible dead reckoning dat voorzien is om eind juni volgend jaar in de bioscoop uit te komen, zal wellicht wat langer op zich laten wachten. De opnames voor het vervolg op het eerste deel dat sinds deze week te zien is in de cinema bij ons, zijn namelijk stilgelegd door een grote staking bij de Hollywood-acteurs ook al wordt de prent in Surrey, Engeland ingeblikt. De acteursbond vreest het ergste nu AI steeds dominanter wordt bij bepaalde producties en wil hiertegen beschermd worden enerzijds en anderzijds een hogere verloning bekomen van de film- en tv-studio’s en streamingdiensten voor hun acteurs. De onderhandelingen leverden tot nog toe niets op. Gevolg: de ganse Amerikaanse film- en tv-sector ligt plat, ook als men buiten de VS draait. Oh ironie. Het toeval wil dat het net allemaal in Mission Impossible dead reckoning draait om AI…

Oorspronkelijk werd The Entity, een AI-systeem dat de Russische onderzeeër Sebastopol vervoerde, ingezet om digitale systemen te saboteren in Mission Impossible dead reckoning. Zo slaagde de duikboot erin om in verschillende wateren terecht te komen, info te vergaren en dat allemaal ongezien. Maar het systeem begon zelf te leren en zich bewust te worden. Zo slaagde het erin om de bemanning te doen geloven dat er een vijandige onderzeeër op hen afkwam en een torpedo op hen afvuurde.

Gevolg is dat de bemanning hun duikboot van koers deed veranderen, maar de ‘vijandige boot’ volgde mooi mee. Ook hun tegenmaatregelen leken weinig succes te hebben tot ze zelf een torpedo afvuurden. Diegene die op hen afkomt, blijkt nu elk moment te kunnen inslaan. Maar die inslag komt er niet. Het ding is plots van de radar verdwenen. En ook de vijandige onderzeeër gaat plots van het scherm weg wanneer hun torpedo hen zou moeten raken. Met andere woorden: The Entity slaagt erin om mensen op het verkeerde been te zetten door iets te tonen dat er niet is, door te misleiden via zelf gecreëerde valse informatie. Maar de torpedo die de Sebastopol afvuurde is wél echt, en die buigt om met als doel de Sebastopol zelf te treffen. Gevolg: de ganse bemanning gaat eraan. En het AI-systeem belandt op de bodem van de zee.

Twee sleutels zijn er nodig die in elkaar passen en zo een kruis vormen om toegang te krijgen tot het systeem om daar ofwel de controle over te krijgen of het uit te schakelen. Het leidt geen twijfel dat verschillende naties, schurkenstaten en terroristen zoals Gabriel (Esai Morales) de sleutels willen bemachtigen omdat misinformatie en misleiding krachtige wapens kunnen zijn en ze het systeem dus willen gebruiken. Ethan Hunt (Tom Cruise) bezit een van de sleutels maar verliest die op Abu Dhabi International Airport wanneer ie op zoek is naar diegene die de tweede sleutel bezit. Het is Grace (Hayley Atwell), een professionele dief, die ermee is gaan lopen in opdracht van the White Widow (Vanessa Kirby). Zal Hunt uiteindelijk die sleutel terug in zijn bezit krijgen, ook de tweede vinden en daarnaast ontdekken waar die voor dienen? Dat ontdek je in het eerste deel van Mission Impossible dead reckoning.

Wij zagen de 4DX-versie die al met al redelijk gewoontjes is al moet gezegd dat het trio Kirby-Atwell-Cruise puik acteert. Veel heeft ook te maken met een (grappige) achtervolgingsscène in Rome die ons wat te veel deed denken aan het recente Fast X en ons dus in zekere mate een déjà-vu gevoel bezorgde. Mission Impossible dead reckoning komt daarnaast wat traag op gang en focust vooral op die ene zeer grote stunt waarbij we Cruise op de moto een ravijn in zien rijden/vliegen. Maar de scène die we met stip het spannendst van al vinden, is die op een rijdende Orient Express. Vraag is straks uiteindelijk wie er het sterkst in misleiding is: Hunt en zijn team (waarvan ie één lid zal verliezen) of The Entity.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter