PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Gran Turismo ★★★

maandag 14 augustus 2023Kinepolis Antwerpen

Gran

Achter de dikke marketinglaag en product placement schuilt een prima, ja zelfs bij momenten spannende film. Dat is ons oordeel na het bekijken van Gran Turismo, het Amerikaanse biografische sportdrama dat Neill Blomkamp regisseerde. Centraal staat de vraag of de beste gamers van race simulators ook in de echte wereld het verschil kunnen maken als racepiloot en professionals het vuur aan de schenen kunnen leggen.

Jann Mardenborough (Archie Madekwe) droomde er als kind al van. Toen ie als vijfjarige voor een rode racewagen poseerde. Om ooit aan hoge snelheid op legendarische racecircuits aan hoge snelheid te mogen rijden en het op te mogen nemen tegen anderen. Maar die droom lijkt ver af. Want zijn vader (Djimon Hounsou) begrijpt maar niet waarom ie godganse dagen Gran Turismo zit te spelen. Hij wil dat ie zoals zijn broer zich toelegt op een échte sport: voetbal bijvoorbeeld. Hij weet vooral dat echt racen een droom is die hij zijn zoon niet kan laten verwezenlijken wegens veel te duur.

Tot marketeer Danny Moore (Orlando Bloom) zijn idee bij Nissan succesvol pitcht om gamers uit hun kamertjes van voor hun scherm te krijgen en er een echt raceteam van te maken. Moores personage is gebaseerd op dat van Darren Cox die de GT Academy heeft opgericht. Zijn idee? Een wedstrijd organiseren waarbij ’s werelds beste Gran Turismo spelers de kans krijgen om in een echte racewagen te rijden op een écht circuit. Met dat verschil dat ze intensief moeten trainen, aan hun conditie werken, en vooral in zware omstandigheden (G-krachten) moeten zien helder te kunnen blijven denken en de juiste beslissingen nemen.

Jann moet het onder andere opnemen tegen een zelfzekere Matty Davis (Darren Barnet) waar Moore een boontje voor heeft. Maar Jack Salter (David Harbour) die genoeg heeft van het gepoch in de industrie en zelf na een ongeval niet meer racete, denkt er anders over. Hij wil de wedstrijd eerlijk laten verlopen ook al blijkt Mardenborough nogal zwak in de pers te woord staan.

Slaagt hij erin vierde te worden tijdens een race en zo zijn licentie binnen te halen? Houdt ie de gemene racers die een gevaar op de baan zijn van zich af? Ondervindt ie aan den lijve de gevaren van deze autosport en hoe gaat ie daar mentaal mee om? En hoe combineert ie alle veranderingen in zijn leven met zijn privéleven, met name zijn lief Audrey (Maeve Courtier-Lilley? Gran Turismo biedt alle antwoorden op die vragen en toont onder andere de circuits van Le Mans en de Nürburgring.

Fijn detail: de echte Jann Mardenborough werd ingezet als stand-in voor de race scènes in Gran Turismo. De graphics (bijvoorbeeld wanneer we Archie Madekwe in zijn bureaustoel zien racen en hij na verloop van tijd in een echte racewagen lijkt te zitten) zijn bijzonder knap. Verrassend is wellicht dat de racer rustig wordt voor belangrijke momenten. Hij luistert dan onder andere naar ‘Songbird’ van Kenny G en ‘Orinoco Flow’ van Enya, nummers die de setlist ook hebben gehaald.

Wij zagen Gran Turismo, dat over volharding gaat, in IMAX, het beste formaat om dit soort prent te bekijken (die kristalheldere beelden, dat haarscherpe geluid!), en raden je dan ook aan als je ‘m wil zien om ‘m in IMAX te bekijken.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter