PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Blue Beetle ★★

maandag 21 augustus 2023Kinepolis Antwerpen

Blue

Blue Beetle, de jongste Amerikaanse superheldenfilm komt traag op gang, is niet zelden grotesk en durft zelfs de melige toer opgaan. Op een paar scènes na is ie ook wat aan de langdradige kant. Te veel blabla en te weinig boem boem dus.

In deze film die Ángel Manuel Soto regisseerde speelt Xolo Maridueña de rol van Jaime Reyes. Zijn familie is blut. Dus heeft ie een schoonmaakjob aangenomen samen met zijn zus Milagro (Belissa Escobedo) bij Victoria Kord (Susan Sarandon) die in het bezit is van een buitenaardse Blue Beetle scarabee. De superkrachten die deze scarabee aan zijn drager geeft die hij zelf kiest, wil ze aftappen (het doet wat denken aan het melken van de Teenage Mutant Ninja Turtles) zodat ze daarmee de machtigste vrouw ter wereld kan worden. Haar broer Ted die een veel vredelievender doel zou gehad hebben, hij zag de scarabee en het onderzoek ernaar eerder als een soort verdedigingswapen dan een aanvalswapen, is al een tijd op mysterieuze wijze verdwenen. Het is Jenny Kord (Bruna Marquezine) die dat ook weet. Wanneer ze vermoedt dat het haar tante gelukt is om de Blue Beetle te vinden, weet ze dat de scarabee in slechte handen terechtgekomen is. Ze steelt die dan ook. Maar de diefstal wordt ontdekt en de veiligheidsprocedures in het torenhoge hoofdkantoor van Kord in gang gestoken. Het is dan dat Jenny het buitenaardse ding in een hamburgerdoosje stopt en aan Jaime geeft zodat hij er ongezien mee naar buiten kan wandelen.

Jaime is namelijk verliefd op haar geworden toen ie poetste bij haar tante. Maar vermits hij het opnam voor haar tijdens een familieruzie en zijn zus daarna betrapt werd niet naar het toilet te zijn geweest voor het personeel, zijn ze hun job verloren. Vandaar het afspraakje tussen Jenny en Jaime in het Kordhoofdkwartier. Al was het niet haar bedoeling hem bij de diefstal te betrekken wel om hem een baantje te bezorgen.

Uiteraard volgt hij haar advies niet om het doosje gesloten te houden en goed te bewaren. Hij opent het terwijl zijn familie ernaar kijkt en de Blue Beetle vastneemt, tot het ding hem kiest en zich aan hem hecht. Daardoor krijgt hij superkrachten. Terwijl het exoskelet zich rond zijn lichaam hult, begint de Blue Beetle zich te configureren. Met alle gevolgen van dien voor Jaime. Zo vliegt ie meteen de ruimte in, om al even hard (in de fik) naar beneden te vallen. Het is duidelijk dat hij op zo’n momenten eerder de zaken ondergaat dan dat ie het pak onder controle heeft. Het luistert dan ook niet altijd naar zijn bevelen wat handig kan zijn als hij zelf niet in staat is om beslissingen te nemen, dan kan hij bij wijze van spreken rekenen op de cruise control van het ding met dat verschil dat het pak zelf die beslissing kan nemen om de controle over te nemen of terug aan hem af te staan.

Wanneer Victoria de diefstal ontdekt heeft en weet wie er achter zit, stuurt ze haar bodyguard Conrad Carapax (Raoul Max Trujillo) op hem af. Doel: de scarabee terug in haar bezit krijgen. Hij en een leger zwaarbewapende mannen slagen erin het huis van Jaime te vinden en zijn familie onder schot te houden. Van alle emotie sterft zijn vader daarbij. Het huis brandt af. Jaime wordt overmeesterd. Veel tijd om te rouwen om het overlijden van Jaimes vader, hebben de andere familieleden niet. Zij willen samen met Jenny die een plan heeft, en weet waar haar vader onderzoek deed naar technische snufjes, Jaime gaan bevrijden uit een extreem zwaar beveiligde locatie.

Blue Beetle leest dus vooral als een ontsnappingsfilm die deze klassieke ingrediënten mengt met die van een superheldenfilm. Hoewel het geluid in IMAX met die dolby surround ervaring absoluut de max is bij momenten, zijn we niet altijd overtuigd van de CGI. Het beeldformaat switcht ook vaak tussen 16:9 en het volledige scherm. De moraal van het verhaal ligt er ook véél te dik op. Hij gaat over familiewaarden en veerkracht. Een scène tussen de aftiteling maakt een vervolg mogelijk. Zeker, de prent is bij momenten ook (zeker in het begin) grappig. Wij onthouden onder andere ‘No more blind dates!’ En in de soundtrack horen we onder andere Air supply’s ‘All out of love’ dat alweer 43 jaar oud is net als ondergetekende…

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter