PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Hypnotic ★★★★

dinsdag 29 augustus 2023Kinepolis Antwerpen

Hypnotic

Een boeiende mindfuck. Dat levert de Amerikaanse mystery actiethriller Hypnotic die Robert Rodriguez regisseerde, hij ook schreef en samen met Max Borenstein in een script goot, op.

Toegegeven, Hypnotic stond niet hoog op ons to watch-lijstje. De film verscheen wel op onze radar, we hebben de trailer gezien, maar een must see vonden we de prent niet meteen in tegenstelling tot de vele toeschouwers die met ons in de zaal van Kinepolis Antwerpen zaten. Allemaal fans van Ben Affleck? Of toch vooral van het genre zelf waarvan er op dit moment niet echt bijster veel in de cinema te zien zijn? Het antwoord zal wellicht een van beide zijn of allebei. Hypnotic vult dus duidelijk een zekere vraag van het publiek in. En slaagt er nog in ook om die honger te stillen.

Want wat steekt Hypnotic slim in elkaar! Meerdere plotwendingen kent de film waarin vrijheid hét centrale thema is. Wie heeft er wie in zijn of haar macht? Wie heeft de touwtjes in handen? Het verandert constant en dat maakt van de prent die 94 minuten duurt een prima popcornfilm die je aandacht weet vast te houden.

Ben Affleck speelt de rol van Danny Rourke, een detective die tijdens een therapiesessie een trauma oproept. Toen ie in een parkje zat en zijn dochter Minnie (Ionie Olivia Nieves) aan het spelen was met een windmolentje, verloor ie haar even uit het oog toen ie verschillende windmolentjes zag schitteren en draaien in de zon bij de verkoper. Gevolg: Minnie vermist. Dat haalde het nieuws en sindsdien is ie op zoek naar haar. Hij gaat naar de bedrijfsarts die hem uiteindelijk genezen verklaart, zodat ie terug aan de slag kan.

Samen met zijn partner Nicks (J. D. Pardo) gaat ie een anonieme tip checken. Wat blijkt? Er zijn recent banken overvallen door random mensen en in de buurt zou een volgende bank een nieuw doelwit zijn. Danny slaagt erin in te zien dat er iets niet klopt en er codetaal gesproken wordt wanneer ze aan het surveilleren zijn. Zijn aandacht gaat daarbij al meteen naar een man en een vrouw. Die laatste krijgt als cue dat het heel warm is, begint zich uit te kleden om uiteindelijk dankzij water waarin ze douchet op straat verkoeling te vinden. De man die later naar de naam Dellrayne (William Fichtner) blijkt te luisteren, zit helemaal achter het complot. Hij slaagt erin de gedachten te controleren van mensen en kan hen door een cue dingen laten doen of zeggen. Maar het gaat verder dan dat. Ook hypnotiserende constructies opzetten, behoort tot zijn arsenaal aan mogelijkheden. Niets is dus wat het lijkt, en zo komen de personages in een alternatieve realiteit terecht.

Diana Cruz (Alice Braga) heeft ook dezelfde gaven als Dellrayne maar is er minder sterk in. Zij informeert Danny over het gevaar, namelijk dat ie zo machtig wil zijn en een combinatie van hypnotiserende constructies met mensen wiens gedachten hij kan controleren hij wil opzetten als een wapen. Maar ze stelt vast dat Danny blijkbaar, door een of andere blokkage, niet zo makkelijk ten prooi valt aan Dellraynes machtspelletje. Hoe komt dat? Slaagt Dellrayne toch in zijn opzet? En waarom duikt er een foto van Minnie op in kluis 23 van de bank die overvallen zal worden omwille van de inhoud van die kluis? Wil dat zeggen dat ze nog leeft? En zo ja, waar is ze dan?

Antwoorden op die vragen en meer, krijg je in Hypnotic dat ons wist te prikkelen en verrassen met dank aan de basis van elke goede film: een goed verhaal.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter