PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Christoff zingt Tura ★★★★★

zaterdag 18 november 2023Play Zuid Antwerpen

Christoff

Christoff staat 30 jaar op de planken en in plaats van uit te pakken met zijn eigen hoogtepunten, kiest hij ervoor om een passende hommage te brengen aan zijn grote voorbeeld en vriend: Will Tura. We hadden vooraf al het gevoel dat deze liedjes hem als een maatpak om het lijf zouden zitten, maar speciaal om dit te controleren voor onze lezers, zakten we toch af naar Play Zuid in Antwerpen. Les excuses sont faites pour s‘en servir. ‘Christoff zingt Tura’ overtrof onze stoutste verwachtingen. Het respect dat Christoff voor Will voelt in elke vezel van zijn lijf, klinkt door in zijn vertolkingen. Geen wonder dus dat liedjes als ‘Hoop doet leven’, ‘Het kan niet zijn’ en ‘Als de muren konden praten’ probleemloos de gevoelige snaar wisten te raken. Maar evenzeer dat ‘Boven de wolken’, ‘Helena’, ‘Met rock ‘n roll in mijn hart’ en ‘Mooi ’t leven is mooi’ garant stonden voor een heerlijke feeststemming. Het publiek had niet veel aanmoediging nodig om mee te zingen en mee te wiegen op het ritme van de muziek. ‘Christoff zingt Tura’ was dan ook een show die 100% gewijd was aan Will Tura en tegelijk ook 100% Christoff was. Met andere woorden: je kreeg als publiek het beste van twee artiesten in één optreden.

Hoe komt het toch dat de muziek van Will Tura zo geweldig goed in het oor ligt en dat je heel wat van zijn liedjes gemakkelijk kan meezingen? Het antwoord kunnen we vinden bij de meester zelf en werd in Play Zuid door het publiek luidkeels meegezongen: “Omdat ik Vlaming ben.” Will zit gewoonweg in ons gemeenschappelijk DNA. En dit is voor niemand minder waar dan voor Christoff. Hij groeide niet alleen op met de muziek van Tura, hij leerde hem kennen als collega en als vriend. Het respect dat hieruit gegroeid is, voel je dan ook in de manier waarop hij het oeuvre van zijn meester benadert. 

In ‘Christoff zingt Tura’ brengt hij een bloemlezing van de gigantische muziekcatalogus van Will Tura en is hij gaan grasduinen in het rijke repertoire van de man. Het resultaat is een heel gevarieerde lijst van liedjes uit de verschillende decennia van Wills carrière en over diverse genres. Christoff bracht de absolute knallers als ‘Omdat ik Vlaming ben’, ‘Met rock ‘n roll in mijn hart’, ‘Mooi ’t leven is mooi’ en ‘Vergeet Barbara’ die probleemloos zorgden voor een uitbundige feestsfeer, maar evenzeer een gevoelig levenslied als ‘Moederogen’ en het pakkende ‘Twee oudjes’. Op die momenten ging Christoff volledig mee in het gevoel van het nummer waardoor we als publiek echt geraakt werden in onze ziel. 

En daarin zit de kracht van de liedjes van Will Tura en de verdienste van de geweldige uitvoeringen van Christoff: het weet te raken, vertelt een verhaal en neemt je mee in de emotie. Soms is die emotie de vreugde om een tropische reis van Kreta naar Athene of de Spaanse warmte van ‘Angelina’. Een andere keer is het een winters samenhorigheidsgevoel bij ‘Mijn winterroosje’ dat je spontaan doet inhaken bij de persoon naast je en vervolgens laat mee wiegen op het ritme van de muziek. Wanneer de ‘la la la la’ dan luidkeels wordt meegezongen, versmelten de toeschouwers tot één geheel en fuseert die eenheid nog eens met de mensen op het podium. Dat is de kracht van live-muziek. 

Maar die kracht kan enkel naar boven komen als een lied goed gebracht wordt. En ook daar leverden Christoff  en zijn bandleden een geweldige prestatie af. Neem nu een lied als ‘Het kan niet zijn’. Christoff wist daarin de kracht van zijn stem heel mooi te doseren zodat hij een erg gecontroleerde uithaal had op “Het kan niet zijn!”. De koperblazers zorgden voor de melancholische toets, de elektrische gitaar voor het snijdende kantje en de drum voor de punch. Voeg daarbij nog het publiek dat spontaan als achtergrondkoor ging fungeren toe en je kreeg een ijzersterke versie van deze klassieker. Het zijn dit soort van momenten waarvan je alleen maar kan zeggen: je had erbij moeten zijn om dat mee te maken en te voelen. 

Of wat dacht u van de uitvoering van ‘Vergeven kan, vergeten niet’? Het samenspel van de drummer en de gitarist zorgde daar voor een intense onderstroom terwijl Christoff zich volop in de emotie van het nummer smeet. Dit resulteerde in een doorleefde uitvoering met een stevig donker randje waarbij de backing vocals net genoeg verlichting konden brengen op te voorkomen dat het lied te somber werd. En zo werd ‘Vergeven kan, vergeten niet’ een heel krachtig nummer waarbij de emotionele balans perfect juist zat.

Bij ‘Vergeet Barbara’ gingen dan weer alle registers open. De muzikanten leverden een lekker volle klank en Christoff mocht zich volledig laten gaan. Het publiek pikte moeiteloos in op deze vibe en smeet zich probleemloos mee in de positieve feestsfeer. Dat gevoel werd vastgehouden tijdens ‘Mooi ’t leven is mooi’ en dan was het tijd voor een laatste eerbetoon aan Will Tura. Dit keer geen nummer van de meester, maar een lied dat zijn leerling Christoff samen met Jo met de Banjo en John Terra geschreven hadden om Will te eren: ‘Dankjewel Will’. 

Tijdens de toegiften trakteerde Christoff zijn publiek nog op ‘Eenzaam zonder jou’ en ‘Ik mis je zo’ om uiteindelijk definitief af te sluiten met een stevig hart onder Wills riem met een pakkende uitvoering diens ‘Alleen gaan’. Het respect waarmee deze hommage aan Will Tura werd gebracht en de warmte van het publiek verzekerden ons in ieder geval dat Will die laatste tocht dan misschien wel alleen moet gaan, maar dat er heel wat mensen zijn die in gedachten met hem meegaan. 

‘Christoff zingt Tura’ is meer dan zomaar een show met liedjes van een van Vlaanderens grootste zangers. Het is een meer dan passende hommage van een collega en vriend aan een icoon van het Nederlandstalige lied. 

< Sascha Siereveld > 

De setlist:

 1. Intro
 2. Hoop doet leven
 3. Winter
 4. Boven de wolken
 5. Het kan niet zijn
 6. Moederogen
 7. 70’s medley
 8. Ze wacht op haar prins
 9. Twee oudjes
 10. Marilyn
 11. Omdat ik Vlaming ben
 12. Er is een plaats in mijn armen
 13. Vakantie medley 

Deel 2:

 1. Alles
 2. Vergeven kan, vergeten niet
 3. Zoals die zomer van Tien Om Te Zien
 4. Van man tot man
 5. Als de muren konden praten
 6. Liefdesmedley
 7. Met rock ‘n roll in mijn hart
 8. Mijn winterroosje
 9. Vergeet Barbara
 10. Mooi ’t leven is mooi
 11. Dankjewel Will 

Bis:

 1. Eenzaam zonder jou
 2. Ik mis je zo
 3. Alleen gaan


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter