PDF-versie voor persoonlijk gebruik

De Ensors 2024: bericht aan Fatma Taspinar: ‘Schoenmaker blijf bij uw leest’

zondag 04 februari 2024


De

Interview: 

10 Ensors voor 1985 en 7 voor Wil, dat zijn meteen ook belangrijkste winnaars van de veertiende editie van deze awardshow die series en films in de kijker zet in Oostende. Wat die twee met elkaar gemeen hebben? Ze gaan allebei over een donkere bladzijde in de Belgische geschiedenis. Bij 1985 mag er dan wel een link zijn met justitie, en je Fatma Taspinar als presentatrice naast Xavier Taveirne een logische keuze vinden, maar dat ze nauwelijks voeling heeft met de sector werd helaas meermaals pijnlijk duidelijk toen ze op het podium aan sommige winnaars gewoon moest vragen wie er precies wie was. Toen ze een interview mocht doen met de winnaars voor beste geluid: Arne Winderickx en Matthias Hillegeer voor 1985 was het al van dat. Kennelijk had de journaliste daar géén of op zijn minst onvoldoende research naar gedaan. Goed, dat kan één keer voorvallen denken we dan, maar toen ze ook de mist in ging bij een gesprekje omdat Zeevonk met de publieksprijs aan de haal ging, werd het wel erg gênant. Xander De Rycke haalde Lieven Van Gils eind vorig jaar als ‘filmkenner’ bij de VRT al serieus door de mangel, maar Fatma’s presentatie was gewoon beschamend én bovenal het merk van de openbare omroep géén eer bewijzen. En dan hebben we het nog niet over andere pijnlijke momenten toen ze de categorie ‘Beste acteerprestatie in een ondersteunende rol (fictie-serie)’ als ‘beste ondersteunende serie’ aankondigde of de verontwaardiging van het publiek die ze zich – terecht - op de hals haalde toen ze stelde dat ze de leeftijd van een bepaalde winnaar anders ingeschat had. Eén advies beste Fatma: schoenmaker blijf bij uw leest en laat cultuurjournalistiek over aan mensen die er wél wat van kennen.

(lees verder onder de interviews)

Interview Charlotte De Bruyne – Het Smelt


Interview Titus De Voogdt – 1985

“Zo wint Pommelien ook iets vanavond”

Als een troostprijs voor Pommelien Thijs, zo leek Xavier Taveirne het bijna voor te stellen dat ook dit jaar #LikeMe deze keer met zijn laatste seizoen de Ensor voor beste jeugdserie won.  Thijs greep eerder namelijk naast de Ensor voor beste acteerprestatie in een hoofdrol van een fictieserie. Die ging geheel terecht overigens naar Aimé Claes voor 1985. Wat de Ensors gemeenschappelijk hebben met de MIA’s, is dat Pommelien blijkbaar onvoldoende steun geniet van de eigen sector, zowel die van de muziekindustrie als de audiovisuele industrie. We schreven het eerder al dat dit een werkpunt voor haar wordt. Jezelf zo zwaar laten afschermen alsof je een mega grote ster uit de VS bent, het is niet alleen lachwekkend omwille van het groteske, je maakt je er ook niet meteen populair door…

Amateurisme

Beschamend dan weer naar de organisatie van de Ensors toe was dat de categorieën beste hoofdrol en ondersteunende rol in een fictieserie verwisseld waren in het programmaboekje (met dank aan Titus De Voogdt om ons daar fijntjes op te wijzen). En in de show zelf werden verkeerde fragmenten getoond. Bij de aankondiging van beste acteerprestatie in een ondersteunende rol in een fictieserie zagen we een filmpje met Ini Massez (Rough Diamonds) verward worden met dat van Robby Cleiren (Rough Diamonds) en vice versa. Wat een amateurisme!

After party

Soms vraag je je ook af waar het nu precies om te doen is bij de Ensors, gaat het wel om die awardshow, of is het gewoon een goed excuus voor acteurs en actrices en al wie werkt in die industrie samen te laten komen en te laten netwerken. Aan de bindteksten te horen, deed men uitschijnen dat feesten achteraf belangrijker of minstens even belangrijk is dan de prijzen zelf. Zo stelde Taveirne dat je bij de Ensors vermeld kan worden als je opgemerkt werd in een serie of film. Een derde optie om de Ensors te halen, bestaat ook zo wist ie: ‘Je kan zo hard gaan op de after party dat je volgend jaar in de in memoriam zit.’

Al vroeg tijdens de show jende hij het publiek trouwens met ‘Acteurs, als er iets te winnen valt, kunnen ze op tijd komen.’ Andere scherpe humor kwam er toen het presentatieduo de draak stak met het red carpet-gegeven: ‘Wat heb jij aan, Fatma? – Iets Italiaans van de Zara en jij? – Iets uit Bangladesh.’

‘Jullie noemen dat aan de Ozempic gaan, een maand voor de Ensors om in je kleed of kostuum te passen.’ klonk het ook nog waarbij indirect Gert Verhulst het mocht ontgelden. Niet veel later werd Verhulst wél bij naam genoemd en moest ie er he-le-maal aan geloven toen Fatma zei dat ze bij het journaal gewend zijn om rampen in de kijker te zetten, wat haar in één trek bij de Verhulstjes bracht. De grappigste repliek kwam dan weer van Willem Wallyn toen die de Ensor voor beste scenario (1985) gewonnen had. Hij kreeg de vraag wie het gedaan had en antwoordde droogweg: ‘De butler’. Ge-ni-aal.

Hét kippenvelmoment tekenden we op toen de Ensor voor beste docuserie net als de Impactprijs bij de Kastaars naar Godvergeten ging van Ibbe Daniëls en Ingrid Schildermans. Een staande ovatie kregen de dames daarbij. De prijs droegen ze op aan alle slachtoffers waarvoor dit een enorme steun is.

< Bert Hertogs >

Alle winnaars

Beste Documentaire Film / Planeet B - Pieter Van Eecke 

Beste Documentaire Serie / Godvergeten - Ibbe Daniëls, Ingrid Schildermans 

Beste Kortfilm / Klette - Michael Abay 

Beste Animatie / Knor  

Beste Jeugdfictie / #LikeMe s4 

Beste Geluid / Arne Winderickx, Matthias Hillegeer - 1985 

Beste Muziek /David Martijn, Jeroen Swinnen - 1985 

Beste Scenario Fictie-Serie / Willem Wallyn - 1985 

Beste Scenario Film / Carl Joos - Wil 

Beste Art Direction / Stijn Verhoeven - 1985  

Beste Make-up / Esther De Goey - Rough Diamonds 

Beste Kostuum / Sophie Van den Keybus - 1985 

Beste Regie Film / Tim Mielants - Wil 

Beste Regie Fictie-Serie / Wouter Bouvijn - 1985 

Beste D.O.P. / Robrecht Heyvaert - Wil 

Beste Montage / Pieter Smet - 1985 

Telenet Publieksprijs / Zeevonk  

Beste Acteerprestatie Hoofdrol - Film supported by PlayRight / Stef Aerts - Wil 

Beste Acteerprestatie Ondersteunende Rol - Film / Jan Bijvoet - Wil 

Beste Acteerprestatie Hoofdrol - Fictie-Serie / Aimé Claeys - 1985 

Beste Acteerprestatie Ondersteunende rol - Fictie-Serie / Tom Vermeir - 1985 

Beste Fictie - Serie / 1985 

Beste Film / Wil 

Deze Ensors werden tijdens Filmfestival Oostende uitgereikt: 

Albert Bert Prijs voor Internationale Prestatie van het Jaar: Jo Willems 

Ensor voor Belofte van het Jaar met de steun van BNP Paribas Fortis: Baloji 

Ensor Beste Franstalige Belgische film: Augure 

Beste Coproductie: Mascotte 

Ensor voor Uitzonderlijke Verdienste: Jos Stelling 

Lifetime Achievement Award 2024: Marc Didden

Box Office Award: Wil 


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter